«Είναι μία περιπατητική εμπειρία που συνδυάζει την performance χορού και τη διαμεσική έκθεση επιχειρώντας να ταξιδέψει το κοινό στον ονειρικό λαβύρινθο του υποσυνείδητου», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα η Δροσιά Τριαντάκη, ιδρύτρια και ψυχή της ομάδας «DieWolke», η οποία υπογράφει και τη χορογραφία της παράστασης. Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το έργο ανεβαίνει στις 21 και 22 Μαρτίου 2025 για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Η χορογράφος και χορεύτρια Δροσιά Τριαντάκη
Από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Μίχαελ Έντε έγινε διάσημος για έργα όπως «Η Ιστορία Χωρίς Τέλος» και «Momo». Το βιβλίο του «Ο Καθρέφτης Μέσα Στον Καθρέφτη: ένας λαβύρινθος» είναι μια συλλογή 30 διηγημάτων που διαπλέκονται μέσα από κοινά θεματικά μοτίβα, συμβολικά αντικείμενα, αρχέτυπα και χρώματα, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα. Ο λαβύρινθος του Ende, επηρεασμένος από την αρχαία μινωική κουλτούρα και τις θεωρίες του Carl Jung για το ασυνείδητο, γίνεται μεταφορά για μια προσωπική, εσωτερική αναζήτηση, μια πορεία που για κάθε αναγνώστη παίρνει διαφορετική κατεύθυνση.
Αντλώντας έμπνευση από το αλληγορικό βιβλίο του Ende, η «Die Wolke art group» συνδυάζει σύγχρονο χορό, οπτικοακουστικά μέσα και τεχνολογία για να δημιουργήσει μια διαδρομή σε δύο χώρους του Ινστιτούτου Goethe, γεμάτη από κινητικά και εικαστικά ερεθίσματα. Το κοινό ακολουθεί την πορεία των χορευτών, ξεκλειδώνοντας αναμνήσεις και συναισθήματα.
«Η παράστασή μας δεν είναι μία αναπαράσταση του βιβλίου, αλλά μια νέα αφήγηση, που εμπεριέχει το στοιχείο του διαλόγου με το κοινό. Αναζητούμε τη διάδραση με το κοινό. Ο θεατής δεν είναι απλά παρατηρητής, αλλά μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, καλούμενος να βυθιστεί στην ατμόσφαιρα, να αφήσει τις αισθήσεις του να ανακαλύψουν μονοπάτια και να ακολουθήσει τη διαδρομή του λαβυρίνθου της ψυχής. Όλα συνυπάρχουν η όραση, η ακοή. Το κοινό μπορεί να συμμετέχει με τον δικό του τρόπο και όσο επιθυμεί», εξηγεί η κ. Τριαντάκη.
Ο χρόνος είναι βασική έννοια της παράστασης, στοιχείο που διαποτίζει και τις ιστορίες στο βιβλίο του Έντε. «Ο χρόνος είναι βασικό στοιχείο του βιβλίου και μέσα από τις προβολές και την κινητοποίηση των αισθήσεων αναζητούμε πώς να αναπαραστήσουμε την ηχώ, τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται και χάνονται στον χρόνο», τονίζει η κ. Τριαντάκη.
Με την κάμερα σε live
Η παράσταση χτίζει ένα σύμπαν που φέρνει την τέχνη και την τεχνολογία σε μια δημιουργική συνάντηση με τις προβολές και το video mapping του Dani Joss, σε συνδυασμό με τη φωτογραφία του Ηλία Γεωργιάδη, επιτρέποντας στον θεατή να ζήσει την εμπειρία όχι μόνο ως παρατηρητής, αλλά και ως ενεργό κομμάτι αυτής της διαρκούς αναζήτησης. «Χρησιμοποιούμε video προβολές και video mapping, διαδραστική live τεχνολογία, προβολές μέσα από προτζέκτορες. Η τεχνολογία δίνει νέες δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης, προσφέρει υλικά που χρησιμοποιούμε για να αναπτύξουμε τις ιδέες μας. Αυτή τη φορά είναι καινούργιο στοιχείο ο τρόπος που χρησιμοποιείται η κάμερα, είναι μία προσέγγιση που δεν είχαμε δοκιμάσει άλλοτε. Η κάμερα ακολουθεί την κίνηση, τη χορογραφία, μέσα από τον προγραμματισμό που έχει γίνει και συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά η κάμερα είναι κι αυτή ένας περφόρμερ. Πιστεύω ότι η τεχνολογία ήρθε να αλλάξει το τοπίο στην Τέχνη, η οποία έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται, είναι ζωντανή και ασχολείται με σύγχρονα θέματα».
Η παραγωγή αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία της «Die Wolke» με το Goethe-Institut, μετά την παρουσίαση του διαδραστικού έργου Δtopia στην έκθεση Metalogues το 2022, στα πλαίσια της έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας & καινοτομίας Beyond Expo.
Η ομάδα «Die Wolke» ιδρύθηκε από τη Δροσιά Τριαντάκη το 2009. Ασχολείται με τον εκφραστικό χορό, το χοροθέατρο και δίνει έμφαση στη χρήση των σκηνικών, των ιδιαίτερων κοστουμιών, των εγκαταστάσεων, του ήχου, της μουσικής. «Κάθε φορά έχουμε ένα κεντρικό θέμα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο ή και πρωτότυπη έμπνευση από υλικά που ερευνούμε, την τεχνολογία, καθημερινά ερεθίσματα, προσωπικούς προβληματισμούς», σημειώνει η κ. Τριαντάκη.
Συντελεστές:
Χορογραφία: Δροσιά Τριαντάκη
Performance: Δανάη Χριστακάκου, Γιώργης Πανόπουλος, Ελευθερία Σκουλάκη Λαζού, Βασιάνα Σκοπετέα, Δροσιά Τριαντάκη
Μουσική: DaniJoss, Γιώργος Χωλόπουλος
Visuals, mapping, σκηνοθετική επιμέλεια: DaniJoss
Φωτογραφία: Ηλίας Γεωργιάδης
Σκηνικά, ηλεκτρονικά: Ιωάννης Περισοράτης
Κατασκευές: Ιωάννης Περισοράτης, Baptiste van Pinxteren
Ηχογράφησαν οι μουσικοί: Ιω LeMoller, Αλέξανδρος Λουλούδης
Παραστάσεις
21 Μαρτίου: 21:15, 22:15
22 Μαρτίου: 19:00, 20:00
Συζήτηση: 22 Μαρτίου: 21:00
Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66).