ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πρόσκληση για «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη»

Ακούστε το άρθρο 8'
31.03.2025 | 08:00
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζει το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλώντας τους μικρούς βιβλιόφιλους σε μία ξεχωριστή εκδήλωση φιλαναγνωσίας, που περνά από το χαρτί για να βγει βόλτα έξω, στους δρόμους της πόλης, με οδηγό τη φαντασία.

«Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που θα γίνει αύριο Τρίτη 1 Απριλίου 2025, στις 18.30 στη Βιβλιοθήκη του ΚΙΘ (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου). Στο επίκεντρο είναι το ομότιτλο βιβλίο της Καλυψώς Γούλα και της Μελίνας Ηλιοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, με σχέδια του Φίλιππου Φωτιάδη.

Η ιδέα για τη συγγραφή «γεννήθηκε» από τη συνάντηση της συγγραφέως-εκπαιδευτικού Μελίνας Ηλιοπούλου με τη δικηγόρο και πρώην αντιδήμαρχο, πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Μετά τα βιβλία της κ. Ηλιοπούλου για το Λονδίνο και τη Φλωρεντία, οι δύο συγγραφείς συνεχίζουν την ξενάγηση σε πόλεις με ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αυτή τη φορά, με πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι, οι αναγνώστες ανακαλύπτουν μυστικά που κρύβει η Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του ήρωα. Πρόκειται για έναν οδηγό που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Εκτός από τις πληροφορίες που προσφέρει στους αναγνώστες, ο προορισμός «ζωντανεύει» και μέσα από τις πολύχρωμες εικονογραφήσεις.

Οι συγγραφείς Καλυψώ Γούλα – Μελίνα Ηλιοπούλου

«Το βιβλίο αυτόβασίστηκε σε μίαιδέα που αναπτύξαμε μαζί με τη Μελίνα Ηλιοπούλου, να ετοιμάσουμε έναν όμορφο οδηγό για παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού. Εννοείται ότι μπορεί να το διαβάσουν και μεγαλύτερα παιδιά, όπως και ενήλικες. Θελήσαμε να καταγράψουμε και να απεικονίσουμε όχι μόνο μνημεία αλλά και άλλα σημεία της πόλης που θεωρούμε ότι αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Η διάθεσή μας ήταν περιπατητική κι αυτή τη διάθεση επιχειρούμε να μεταφέρουμε και από τις σελίδες του βιβλίου», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα η Καλυψώ Γούλα.

Και στάση για κουλούρι 

 

Ο Γιώργος, ο έφηβος ήρωας του βιβλίου, είναι ο «ξεναγός» σ’ αυτήν τη βόλτα. «Είναι υπαρκτό πρόσωπο, είναι ο βαφτισιμιός μου, μαζί με τον οποίο κάναμε εγώ κι η Μελίνα Ηλιοπούλου και τις πραγματικές βόλτες στη Θεσσαλονίκη πριν να γράψουμε το βιβλίο», επισημαίνει η κ. Γούλα. «Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που περπατιέται κι επιπλέον όταν ξεκινάς από ψηλά διαπιστώνεις ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα. Περπατήσαμε σε ολόκληρη την πόλη με αφετηρία τον Λευκό Πύργο, περιπλανηθήκαμε στη Λεωφόρο Νίκης, τη Μητροπόλεως και την Τσιμισκή, ανηφορίσαμε ως το Ναυαρίνο, την Καμάρα και τη Ροτόντα, σκαρφαλώσαμε ως την Άνω Πόλη και στα Τείχη κι από εκεί πήραμε πάλι τον δρόμο προς τα κάτω, στην Αριστοτέλους, τα Λουλουδάδικα, την πλατεία Ελευθερίας, φτάσαμε ως το Λιμάνι και τα Λαδάδικα».

Μία τέτοια χαλαρή βόλτα συνοδεύτηκε φυσικά και από στάσεις σε διάφορα σημεία για να ξεκουραστεί η παρέα, όπως για παράδειγμα στην οδό Κούσκουρα, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η “Ωραία” με τα θρυλικά παγωτά της. Άλλη στάση ήταν αυτή μπροστά σε πάγκο με κουλούρια –«με την ευκαιρία ψάξαμε και μάθαμε πώς προέκυψε το κουλούρι στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί η συγγραφέας του βιβλίου. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να λείπει και μία στάση για μπουγάτσα. «Αυτό μας έδωσε την αφορμή να θυμηθούμε και να αναλύσουμετην αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας για το τι σημαίνει τυρί και τι κασέρι», λέει γελώντας η κ. Γούλα.

«Η λογική ήταν να καταγράψουμε με ελαφριά διάθεση αυτό το περπάτημα στους δρόμους της πόλης, ενώ παράλληλα μέσα στην αφήγηση ενσωματώσαμε αναφορές σε ιστορικές πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη, σε συγγραφείς που τη σφράγισαν όπως ο Γιώργος Ιωάννου, σε εκκλησίες όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Σοφία, σε τόπους μνήμης όπως η πλατεία Ελευθερίας, αλλά και σε ιστορίες ανθρώπων όπως αυτή της Ροζίνα Ασσέρ Πάρδο, της Θεσσαλονικιάς “Άννας Φρανκ”,που έμεινε κρυμμένη πάνω από ένα χρόνο σε μία πολυκατοικία στην Τσιμισκή για να γλιτώσει από τους ναζί».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου συζητάμε με την κ. Γούλα για το αν διαβάζουν τα σημερινά παιδιά. «Σίγουρα η ταχύτητα που κατακλύζει τη ζωή μας και η ευκολία για έτοιμη γνώση γκουγκλάροντας από το κινητά μας έχει απομακρύνει όχι μόνο ταιδιά αλλά κι εμάς τους ενήλικες από την ανάγνωση», τονίζει η συγγραφέας του βιβλίου. «Γι’ αυτό θελήσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο που να μπορεί να διαβάζεται εύκολα, να περνάει την πληροφορία με ανάλαφρο τρόπο και να δίνει ερέθισμα για να ψάξει κανείς στη συνέχεια και να μάθει περισσότερα για όσα διάβασε. Από τις παρουσιάσεις που κάναμε ως τώρα διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενδιαφέρον, συμμετέχουν στη συζήτηση, κρατούν σημειώσεις, έχουν απορίες κι αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει χαρά. Όταν δε τους θέτουμε το ερώτημα “τι είναι για σένα η Θεσσαλονίκη” ξέρετε τι απαντούν τα περισσότερα; Ο Λευκός Πύργος!»

Η έκδοση συνοδεύεται από προτεινόμενες δραστηριότητες που λειτουργούν και ως εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί εντός και εκτός της σχολικής τάξης. Στα σχέδια των συγγραφέων της είναι να μεταφραστεί και στα αγγλικά.

Η εκδήλωση στο ΚΙΘ 

 

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), διοργανώνει εκδήλωση φιλαναγνωσίας «Φανταστική βόλτα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» στηΒιβλιοθήκη του ΚΙΘ (Μέγαρο Μπίλλη - Πλατεία Ιπποδρομίου) την Τρίτη, 1 Απριλίου 2025, στις 18.30. Συμμετέχει η συγγραφέας Καλυψώ Γούλα.

Για παιδιά 7+ ετών και γονείς.

Δωρεάν συμμετοχή με προεγγραφή-Πληροφορίες: 2313318709, [email protected]

Χρύσα Νάνου