Πότε είμαστε πραγματικά offline; Είναι τα social media τοξικά ή απλώς καθρέφτες μιας κοινωνίας που πάντα ζητούσε την προσοχή και την επικοινωνία; Αυτά και άλλα ερωτήματα διερευνά η παράσταση καθώς το θέατρο Άνετον μεταμορφώνεται σε μια εικονική «πλατφόρμα» και η σκηνή σε ένα διαδραστικό «news feed».
«Θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση του ανθρώπου που σκρολάρει, να φέρουμε το σκρολάρισμα επί σκηνής», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο Παναγιώτης Ματζίρης, σκηνοθέτης και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Offline. «Η αρχική ιδέα ήταν ένας δικός μου προβληματισμός πάνω στο θέμα των social media, καθώς παρατηρούσα το τοξικό περιβάλλον που διαμορφώνεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρωτήθηκα ποια είναι τη ρίζα αυτού του πράγματος. Είναι αληθινοί άνθρωποι αυτοί που κάνουν όλα αυτά τα πράγματα;»
Η παράσταση ακολουθεί μια γρήγορη ροή, με σύντομες αφηγήσεις, διαλογικά στιγμιότυπα, εικόνες και ήχους που παραπέμπουν στη ψηφιακή διάδραση. «Είναι devised theater, δεν υπήρχε δηλαδή ένα αρχικό θεατρικό έργο, τα κείμενα προκύπτουν από τη συλλογική δουλειά, γράφτηκαν από πέντε - έξι ανθρώπους, μέλη της ομάδας. Έχουν γραφτεί πάνω από 100 κείμενα – ένας τεράστιος όγκος – για να γίνει μια παράσταση μίας ώρας. Την τελική υπογραφή στο κείμενο έχουμε εγώ, η Γιώτα Κουιτζόγλου και ο Χάρης Μπαϊρακταρίδης», λέει ο κ. Ματζίρης.
Οι ιστορίες που παρουσιάζονται είναι αληθινές, προσωπικές ή προερχόμενες από τον κύκλο γνωστών των ίδιων των συντελεστών. Το θέαμα ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, με στιγμές γέλιου που σταδιακά οδηγούν σε περισυλλογή. «Υπάρχει πολύ χιούμορ, πολλά σημεία που θέλουν να μεταφέρουν στον θεατή την ατμόσφαιρα των social media. Ενώ όμως πολλά ξεκινάνε σαν αστείο στην πορεία μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν πρέπει να γελάσεις ή όχι. Η παράσταση ακολουθεί μια πορεία πτώσης ρυθμού, ξεκινάει με έντονη εναλλαγή σκηνών και σταδιακά αδειάζει και μένει η ουσία. Παίρνουμε την υπερπληροφόρηση και φτάνουμε στην ουσία», επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Η ανάγκη της επικοινωνίας είναι στο κέντρο της δημιουργίας: Ο πραγματικός λόγος πίσω από ό,τι αναρτούμε στο Facebook ή το Instagram είναι η ανάγκη να επικοινωνήσουμε είτε με ένα κομμάτι δικό μας, είτε να ακούσουμε κάποιον, να συνδεθούμε. Ο άνθρωπος είναι κατά βάση κοινωνικό ον -όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε κάποιον που θα ακούσει το μήνυμά μας».
Με την παράσταση αυτή κάνει το ντεμπούτο της η ομάδα Offline, η οποία αποτελείται από νέους καλλιτέχνες, ηλικίας 24 έως 30 ετών – «είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίσαμε έναν κόσμο χωρίς social media», λέει ο σκηνοθέτης. «Η παράσταση δεν κατηγορεί τα social media για κάτι, περισσότερο καταγράφει την παρουσία τους στη ζωή μας ως γεγονός. Η αρχική ιδέα μας τροφοδότησε να καταγράψουμε τους προβληματισμούς, τους φόβους, την ελπίδα μας».
Η Offline είναι μια παράσταση που προσεγγίζει την ψηφιακή συνθήκη χωρίς ηθικολογίες – με ευθύτητα, ρεαλισμό και ανθρωπιά. Επιχειρεί να αποτελέσει μια υπενθύμιση ότι, ακόμα και μέσα στον ψηφιακό θόρυβο, «είναι στο χέρι μας αν αυτό που ζούμε είναι η αρχή μιας καταστροφής ή μιας καινούργιας εποχής».
Ο Παναγιώτης Ματζίρης μιλά με θέρμη για τη γέννηση της θεατρικής ομάδας και την εμπειρία της δημιουργίας της παράστασης: «Η ομάδα Offline είναι εντελώς καινούργια. Δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα, κυρίως με άτομα από την ομάδα Εν δυνάμει και άλλους συνεργάτες που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Σε όλο αυτό το θεατρικό ξεκίνημα με ανατροφοδότησε η πόλη με την “Ανοιχτή Σκηνή” του Δήμου Θεσσαλονίκης – ένιωσα ασφάλεια».
Ταυτότητα Παράστασης
Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ματζίρης
Κείμενα-έρευνα: Η ΟΜΑΔΑ
Σύνθεση Κειμένου: Γιώτα Κουϊτζόγλου, Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης
Κίνηση/χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σύνθεση Μουσικής: Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Richard Anthony
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Προβολές/Visual Artist/ trailer: Δήμητρα Τζαλαβρέτα
Σύμβουλος Μουσικής: Έλενα Μουδίρη Χασιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη Β’: Νίκος Αβράμογλου
Sound design/ηχογραφήσεις: Ηρακλής Σπαντής
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Κύρινα, Χάρης Θώμος
Εταιρία Παραγωγής: DOT ensemble
Φωτογραφίες αφίσας: Στέφανος Τσακίρης
Αφίσα: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου
Παίζουν: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χρύσα Ιωαννίδου, Μυρσίνη Καρματζόγλου, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Στέλιος Ράμμος
Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, στάση μετρό Ευκλείδης)
Παραστάσεις: Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, 21.15