Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Βρετανία πήραν την απόφαση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία με στόχο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας, μόλις επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας. Η Ελλάδα, από τη μεριά της, ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της πίεσης προς τη Ρωσία, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.
Μακρόν: Γαλλία και Βρετανία θα στείλουν στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταθέσουν προτάσεις εντός τριών εβδομάδων για την παρακολούθηση μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποστολή γαλλοβρετανικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για να εργαστεί με τις ουκρανικές δυνάμεις αναφορικά με τον σχεδιασμό του μελλοντικού ουκρανικού στρατού, ενώ διευκρίνισε ότι η δύναμη «εγγύησης» για την Ουκρανία δεν θα είναι ειρηνευτική ούτε θα βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου, αλλά θα αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία από διάφορες χώρες.
Ο Μακρόν τόνισε ότι αρκετές χώρες δεσμεύτηκαν για πρόσθετη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και ότι 31 κράτη εξέφρασαν τη βούληση να παραμείνουν ενωμένες και να οικοδομήσουν την ειρήνη μέσω ισχύος.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι χαιρετίζει τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι είναι «σε συνεχή επαφή» με την Ουάσιγκτον, και επαινεί το θάρρος του Ζελένσκι σε όλη αυτή τη δοκιμασία.
Τα σχέδια για στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία
Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε στη συνέχεια για την συγκρότηση μιας «δύναμης καθησυχασμού» στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαφορετικό όρο από την «ειρηνευτική» δύναμη που συζητείται μέχρι σήμερα.
Λέει ότι αυτή η δύναμη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού της, αλλά ότι δεν θα είναι ειρηνευτική δύναμη. Ο Γάλλος ηγέτης λέει ότι πολλά κράτη θα συνεισφέρουν στη δύναμη - αλλά αυτή δεν θα βρίσκεται στη γραμμή «επαφής»(σ.σ. με τη Ρωσία) αλλά θα αναπτυχθεί σε «στρατηγικές περιοχές». «Θα έχουμε συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών μας ηγετών για να καθορίσουμε τις τοποθεσίες, τον αριθμό των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν για να είναι αξιόπιστη, καθώς και τις δυνατότητές της».
«Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, θαλάσσιες δυνάμεις, χερσαίες δυνάμεις και αεροπορικές δυνάμεις, αυτή η δύναμη… δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις στη γραμμή ''επαφής'' ή τον ισχυρό και στιβαρό ουκρανικό στρατό».
Νέες αιχμές Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να διχάσει Ευρώπη και ΗΠΑ - Ο Τραμπ αλλάζει συνεχώς τους όρους της συμφωνίας για τα ορυκτά
Νέα επίθεση κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον Ρώσο ομόλογό του ότι θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου.
Ζελένσκι σε Τραμπ: Οι ΗΠΑ αλλάζουν διαρκώς τους όρους της συμφωνίας για τα ορυκτά
Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη νωρίτερα σε αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι εναντίον της συμφωνίας.
Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε στο Παρίσι ότι πιστεύει ότι η στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ισχυρότερη.
«Δεν θέλω οι ΗΠΑ να έχουν την εντύπωση ότι το Κίεβο είναι ενάντια στη συμφωνία για τα ορυκτά» διευκρίνισε πάντως.
«Δεν απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα της σύσκεψης κορυφής» επισήμανε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι χαίρεται που βλέπει να υλοποιείται η δέσμευση «να μην αρθούν οι κυρώσεις έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι ήθελε «περισσότερη πίεση» στη Ρωσία.
«Περισσότερες δέσμες κυρώσεων είναι σημαντικές», είπε δε ο Ζελένσκι.
Στάρμερ: Δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων - Πρωτοφανής κινητοποίηση της Ευρώπης για την Ουκρανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι είναι «απολύτως σαφές ότι τώρα δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων».
«Αντίθετα, αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις για να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι [διαπραγματεύσεων] μέσω περαιτέρω πίεσης από αυτήν την ομάδα χωρών (σ.σ Συνασπισμός των πρόθυμων)».
Ο Στάρμερ σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης «στρατιωτικά και επιχειρησιακά» σχέδια για την υποστήριξη οποιασδήποτε εκεχειρίας και ειρήνης στην Ουκρανία, «στη γη, στον αέρα ή στη θάλασσα».
«Αυτό που προέκυψε πιο έντονα από τη συνάντηση ήταν [ότι] τόσες πολλές χώρες συμπαραστέκονται, όπως έχουν κάνει για πάνω από τρία χρόνια τώρα με την Ουκρανία, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για όσο χρόνο χρειαστεί» υπογράμμισε.
«Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης», δήλωσε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πούτιν: Να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε πως θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά επίσημα πρακτορεία ειδήσεων.
«Θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μια προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης και εταίρων μας», ανέφερε ο κ. Πούτιν μιλώντας σε μέλη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Μουρμάνσκ.
Κατόπιν θα ήταν δυνατό «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης», πρόσθεσε.
Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης πως πιστεύει πως ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, που ήδη βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις, θέλει ειλικρινά να τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου — που είχε βαφτίσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η πρόταση του ρώσου προέδρου για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης προφανώς αναφέρεται στη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη. Τυπικά, η θητεία του κ. Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
«Κατά τη γνώμη μου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει ειλικρινά το τέλος της σύγκρουσης για πολλούς λόγους», φέρεται να είπε ο κ. Πούτιν. Η Ρωσία, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ «ειρηνικών λύσεων σε οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής (...) αλλά όχι σε βάρος μας».
«Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε επίσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ουκρανικές, δυτικές και νοτιοκορεατικές πηγές ερίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει πάνω από 11.000 στρατιωτικούς στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να ενισχύσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτε η Πιονγκγιάνγκ, ούτε η Μόσχα το έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.