Το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ινδονησία εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες τη διάθεση τους να ξεκινήσουν διάλογο για τους νέους αμερικανικούς δασμούς, ενώ η Σιγκαπούρη, ένας χρηματοπιστωτικός και εμπορικός κόμβος, έχει ήδη αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αντιποίνων.
Σκοπός τους είναι να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ - μία από τις βασικές αγορές για τις οικονομίες τους. Η στάση αυτή διαφοροποιείται εμφανώς από την προσέγγιση της Κίνας, η οποία προχώρησε άμεσα σε αντίποινα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ήδη τα δικά της αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, με δασμούς από 10% έως 50% σε προϊόντα σχεδόν από κάθε χώρα, έχουν ήδη προκαλέσει τριγμούς στις αγορές. Η απώλεια αξίας ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, εντείνοντας τον φόβο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Διπλωματία και «γκολφ στο Μαρ-α-Λάγκο»
Το Βιετνάμ προσπαθεί να αποφύγει τους αυστηρούς δασμούς από τότε που ο Τραμπ μπήκε ξανά στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός Φαμ Μιν Τσιν δήλωσε ότι θα έπαιζε γκολφ μαζί του στο Mar-a-Lago, αν αυτό θα βοηθούσε στην επίλυση των εμπορικών ζητημάτων.
Η κυβέρνηση έχει κινηθεί για να εξευμενίσει τις ΗΠΑ μειώνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα, την αιθανόλη και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Από την πλευρά του, ο Τραμπ δείχνει ανοιχτός σε συμφωνίες, λέγοντας πως «οι δασμοί μας δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ»
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, προανήγγειλε συντονισμό με ηγέτες άλλων κρατών της Ασίας, όπως η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη, με στόχο κοινή απάντηση. Η ASEAN θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τις επιπτώσεις των δασμών. Η Μαλαισία αρνήθηκε ότι έχει επιβάλει δασμούς 47% στις αμερικανικές εισαγωγές, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, και ζητά δίκαιη λύση.
Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λόρενς Γουόνγκ, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα γενικευμένου εμπορικού πολέμου αυξάνεται, με τις χώρες να ενεργούν όλο και πιο εγωκεντρικά στο διεθνές εμπόριο.
Οι απειλές στο Βιετνάμ και η άνοδος των μετοχών
Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει την απειλή δασμού 46% και προσπαθεί να διαπραγματευτεί. Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ηγέτη Το Λαμ, ο οποίος προσφέρθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Δεν είναι όμως σαφές αν αυτό θα αποτρέψει τις κυρώσεις.
Το εμπορικό πλεόνασμα του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια, γεγονός που το καθιστά βασικό στόχο. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υποδημάτων για τη Nike και την Adidas, ενώ εξήγαγε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αξίας 44 δισ. δολαρίων πέρυσι, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά.
Η Καμπότζη, η οποία απειλείται με δασμό 49%, δήλωσε πρόθυμη να μειώσει τους δικούς της δασμούς και να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Η Ινδονησία, που αντιμετωπίζει δασμό 32%, ετοιμάζεται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.
Οι μετοχές των Nike και Lululemon σημείωσαν άνοδο μετά τις προσδοκίες συμφωνίας με το Βιετνάμ. Η Jefferies εκτιμά ότι μόλις 2,5% των ενδυμάτων και 1% των υποδημάτων παράγονται στις ΗΠΑ, γεγονός που αυξάνει τη σημασία των ασιατικών συνεργασιών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Πηγή:liberal.gr