Politico

Δασμοί: Δύσκολο το ενδεχόμενο για απευθείας εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Τραμπ και Σι Τζινπινγκ  

Ακούστε το άρθρο 8'
20.04.2025 | 17:15
«Η άρνηση του προέδρου να επιτρέψει την άτυπη διπλωματική προσέγγιση για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Πεκίνου επιβραδύνει την πρόοδο προς μια πιθανή συμφωνία» τόνιζει σε ανάλυσή του το Politico, με το ενδεχόμενο για απευθείας εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο ηγέτες να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένει μια συμφωνία για τους δυσθεώρητους δασμούς με το Πεκίνο «μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες». Επιμένει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ - και αυτό έχει καταπνίξει άλλες διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει ο επιδεινούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Τραμπ, δεν σκοπεύει θα εξουσιοδοτήσει εκπροσώπους του Λευκού Οίκου να συνομιλήσουν με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο για μια εκτόνωση, σύμφωνα με δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έναν αξιωματούχο της βιομηχανίας. Η Γερουσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει έναν πρεσβευτή στην Κίνα, ο Τραμπ δεν έχει διορίσει κανέναν άλλον για να ηγηθεί των συνομιλιών με το Πεκίνο και ο Λευκός Οίκος δεν προσεγγίζει την κινεζική πρεσβεία για να ξεκινήσει συζητήσεις.

Η απουσία ουσιαστικής προσέγγισης έχει παγώσει την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και απειλεί την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης λύσης.

«Οι δίοδοι δεν λειτουργούν επειδή ο πρόεδρος Τραμπ δεν το θέλει», δήλωσε ο Ράιαν Χας, πρώην διευθυντής για την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μογγολία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Ο Τραμπ θέλει να συναλλάσσεται απευθείας με τον πρόεδρο Σι με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αναθέσει τη μετάδοση των απόψεών του σε άλλους».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να μιλήσει ή να συναντηθεί με τον Σι για να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις. Αλλά ο Κινέζος ηγέτης έχει φανεί να αντιστέκεται σε αυτά τα ανοίγματα. Αντ' αυτού, ο Σι επικεντρώθηκε αυτή την εβδομάδα στη συσπείρωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να ενισχύσουν τη σχέση τους με την Κίνα σε αντίθεση με τους αμερικανικούς δασμούς. Αυτό το προφανές αδιέξοδο εκνευρίζει τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ.

Αλλά μια συζήτηση μεταξύ των ηγετών δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Άτυποι απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου που εμπιστεύονται τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις. Η ανεπίσημη ιδιότητά τους θα παρείχε στους αξιωματούχους έναν βαθμό ευελιξίας και ειλικρίνειας στις διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εμπορικών συνομιλιών όταν συναντηθούν ανώτεροι αξιωματούχοι.

Και δεν υπάρχει έλλειψη υποψηφίων που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο με το Πεκίνο.

«Υπάρχουν πολλά κανάλια, μεταξύ άλλων από την επιχειρηματική μας κοινότητα και από πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε η Wendy Cutler, πρώην ανώτερη διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το εμπόριο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αρχές στο Πεκίνο, αλλά δεν είπε αν η διπλωματία των παρασκηνιακών καναλιών αποτελεί μέρος της στρατηγικής του.

«Αν η θεωρία είναι ότι ο Λευκός Οίκος καταπνίγει τις συζητήσεις, είναι απλώς ανακριβής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ. «Υπάρχουν διάφορες επαφές σε επίπεδο προσωπικού και ανώτερων στελεχών που συνεχίζονται και εμείς, όπως έχει πει ο πρόεδρος, καλωσορίζουμε τις συζητήσεις» με τις κινεζικές αρχές, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο είναι πιθανότατα επιφυλακτικό στο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Τραμπ για μια συζήτηση με τον Σι, διότι ο Κινέζος ηγέτης θα μπορούσε να χάσει το πάνω χέρι - ιδίως αν ο Τραμπ μετατρέψει τη συνάντηση σε δημόσιο θέαμα.

«Η κινεζική γραφειοκρατία δεν θα επιτρέψει ποτέ στον πρόεδρό τους να βρεθεί σε θέση που να τον εκπλήσσει ή να τον ταπεινώνει», δήλωσε ο Χας. «Μετά το περιστατικό με τον [Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ] Ζελένσκι, είναι σε μεγάλη εγρήγορση για τον κίνδυνο ο Σι να ταπεινωθεί, να υποβαθμιστεί ή να γίνει μέρος μιας συμφωνίας που θα καταρρεύσει στην παγκόσμια σκηνή».

Η κινεζική κυβέρνηση θέλει αντίθετα ένα «πρόσωπο αναφοράς» της κυβέρνησης που θα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες για τον τερματισμό του δασμολογικού πολέμου, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg. Την ίδια ημέρα, το Πεκίνο διόρισε τον Li Chenggang, πρώην βοηθό υπουργό Εμπορίου, ως νέο εκπρόσωπο της Κίνας για το διεθνές εμπόριο.

Ο διορισμός μπορεί να σηματοδοτεί ότι το Πεκίνο περιμένει από τον Τραμπ να αναπτύξει τον δικό του απεσταλμένο. «Η έλλειψη ενός αξιόπιστου επίσημου διαύλου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η τηλεφωνική επικοινωνία που επιδιώκει ο Τραμπ [με τον Σι] δεν έχει συμβεί», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.

Ο Τζον Θόρντον, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και νυν εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης Barrick Gold Corp, προσφέρθηκε εθελοντικά να συνομιλήσει με το Πεκίνο, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει την προσφορά.

Ο Thornton έχει ιστορικό πρόσβασης σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Wang Yi. Αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ενδιαφέροντος, δήλωσε το άτομο. Ο Thornton αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Στίβεν Όρλινς, πρόεδρος της φιλικής προς το Πεκίνο μη κερδοσκοπικής Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και μέλος της αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Σι τον περασμένο μήνα, είναι σε ετοιμότητα αν ο Λευκός Οίκος προσεγγίσει. «Θα ήμουν ευτυχής να βοηθήσω», δήλωσε.

Ο γερουσιαστής Steve Daines (R-Mont.) συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές αν το έκανε κατόπιν αιτήματος του Trump. Εκείνη η συνάντηση - η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την παρουσίαση από τον Τραμπ των επεκτατικών δασμών του για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» - επικεντρώθηκε στο ρόλο της Κίνας στην επιδημία υπερβολικής δόσης οπιοειδών στις ΗΠΑ και όχι στις εμπορικές τριβές. Ο Ντέινς δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Λευκός Οίκος αγνόησε τον Φεβρουάριο την προσέγγιση του πρώην πρέσβη της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, ο οποίος ήταν μέλος ανεπίσημης κινεζικής αντιπροσωπείας που αναζητούσε επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ.

«Ο Κούι προσπάθησε να βρει έναν συνομιλητή, αλλά δεν υπήρχε κανείς πρόθυμος να εμπλακεί είτε στη Νέα Υόρκη είτε στην Ουάσινγκτον», δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει τις επαφές του Θόρντον.

Ο Τραμπ περιορίζει επίσης την πρόσβαση σε νομοθέτες που θέλουν να μιλήσουν για τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Πολλά γεράκια της Κίνας στο Καπιτώλιο έχουν ζητήσει ανεπιτυχώς συναντήσεις με τον Τραμπ, δήλωσαν δύο υπάλληλοι του Κογκρέσου που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές.

Οποιεσδήποτε επιτυχείς συνομιλίες θα απαιτούσαν την εμπιστοσύνη των Κινέζων ηγετών ότι οι Αμερικανοί ομόλογοί τους μιλούν εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι προσπάθειες αρκετών αμερικανικών στελεχών επιχειρήσεων να συνεργαστούν με Κινέζους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες έχουν συναντήσει σκεπτικισμό στο Πεκίνο, δήλωσε ο αξιωματούχος της βιομηχανίας.

«Βρέθηκα πρόσφατα στο Πεκίνο και οι Κινέζοι θέλουν σαφώς ένα μπροστινό κανάλι, όχι ένα πίσω κανάλι», δήλωσε ο Ράσελ. «Είναι κατανοητά επιφυλακτικοί απέναντι στους διάφορους ανθρώπους που υποτίθεται ότι μιλούν για τον Τραμπ ή τον ερμηνεύουν.

Αλλά το οικονομικό τίμημα των αμοιβαίων δασμών μπορεί να είναι η σπίθα που χρειάζεται για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση.

«Μου θυμίζει τα ραντεβού - τα πράγματα χαλάνε και είναι σαν «Ποιος θα πάρει ποιον τηλέφωνο;»», δήλωσε ο Κάτλερ. «Αλλά πρόκειται για μια διαδικασία - πρέπει να της δώσουμε χρόνο», είπε.