«Έχουν ανακοινωθεί μεγάλες αλλαγές πολιτικής και τα εισερχόμενα στοιχεία σηματοδοτούν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από τον πολύ ισχυρό ρυθμό του 2024», δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ.
Ο Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα κύμα απειλών για δασμούς, με ορισμένους να έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους όπως τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, και περισσότερες αναμένονται στις 2 Απριλίου. Η κυβέρνησή του έχει επίσης στοχεύσει τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά μέταλλα, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής μεταποίησης και απασχόλησης.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο με ρυθμό 2,4%, ταχύτερα από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Οι προσδοκίες των Αμερικανών για τα οικονομικά τους έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Μαρτίου, καθώς αναμένουν υψηλότερες τιμές στο μέλλον λόγω των δασμών.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του αντίκτυπου όλων αυτών των ανακοινώσεων» στα τιμολόγια και θα τα συμπεριλάβουμε στην ενημέρωση του World Economic Outlook που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, είπε η Kozack. Πρόσθεσε ότι το ταμείο θα προχωρήσει σε μια ανάλυση για το πώς οι κινήσεις θα επηρεάσουν χώρες και περιοχές, επαναλαμβάνοντας ότι ο Καναδάς και το Μεξικό πιθανότατα θα δουν «σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις» εάν διατηρηθούν οι δασμοί.
Το ΔΝΤ τον Ιανουάριο προέβλεψε ανάπτυξη για τις ΗΠΑ στο 2,7% φέτος ενώ το 2024 η ανάπτυξη ήταν 2,8%. Οι νέες εκτιμήσεις αναμένεται να δημοσιευτούν στις 22 Απριλίου.
«Παίρνουν τα μέτρα» τους οι επενδυτές
Σημειώνεται πως η Fed να «βλέπει» πλέον ανάπτυξη 1,7%, από 2,1% προηγουμένως και την Morgan Stanley να ρίχνει τον πήχη ακόμα χαμηλότερα στο 1,5%, από 1,9% προηγουμένως. Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και ευρύτερο οικονομικό σύστημα, αποτελεί τη βασική αιτία που οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα… ευαίσθητες απέναντι στον κίνδυνο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Την προηγούνενη Τετάρτη, η Barclays προχώρησε στην υποβάθμιση του στόχου για τον S&P 500 στις 5.900 μονάδες, από 6.600 προηγουμένως, επικαλούμενη τους δασμούς και την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών. Με άλλα λόγια, η Barclays δίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 3% για τον δείκτη αναφοράς των παγκόσμιων μετοχών. Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας θεωρούν ότι τα εταιρικά κέρδη θα πληγούν καθώς οι δασμοί θα συμβάλλουν στη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, η οποία, ωστόσο, δεν θα εξελιχθεί σε ύφεση, επιτρέποντας έτσι στις αποτιμήσεις να ανακάμψουν.
Έχουμε επομένως μία εκτίμηση που λέει ότι με σοβαρή επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οι μετοχές δεν θα καταρρεύσουν αλλά ούτε και θα ολοκληρώσουν το 2025 σε νέα υψηλά.
Υπάρχουν, βέβαια, και στοιχεία που προμηνύουν ύφεση, όπως ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Conference Board, σύμφωνα με τον οποίο οι συνθήκες είναι οριακές. Και εξηγούμαστε. Το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ οφείλεται στην κατανάλωση. Ο δείκτης, λοιπόν, υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές ανησυχούν για την ακρίβεια, τους δασμούς και τις αγορές, σε σημείο μάλιστα που δεν αποκλείεται η ύφεση να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Εξάλλου, η ύφεση είναι αποτέλεσμα της χαμένης εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Σύμφωνα τόσο με το Conference Board, όσο και με τη Moody’ s, η ύφεση δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο στις ΗΠΑ, αλλά οι πιθανότητες στασιμοπληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Στην περίπτωση που οι καταναλωτές μειώσουν τις δαπάνες ή/και το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινωθεί περαιτέρω, το Conference Board θεωρεί πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί η οικονομία των ΗΠΑ σε συνθήκες περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και υψηλού πληθωρισμού, ήτοι σε στασιμοπληθωρισμό.
Πηγή:liberal.gr