Όπως συμπληρώνει ο καθηγητής «το ρήγμα αυτό είναι παράλληλο και πολύ κοντά στα όρια των Λιθοσφαιρικών Πλακών Ινδίας - Ευρασίας, ενώ αποτελεί προέκταση των ρηγμάτων Σουμάτρας και νησιών Andaman που προκάλεσε τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 9,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς επίσης και το μεγάλο τσουνάμι της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων του 2004".
Θυμίζουμε, ότι εκείνος ο σεισμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ και σε συνδυασμό με τα τεράστια κύματα τσουνάμι που έφτασαν σε ύψος 30 μέτρων επηρέασε 14 χώρες και οδήγησε στον θάνατο περίπου 250.000 ανθρώπους.
«Ιστορικά στο σημείο έχουμε έναν ακόμη ισχυρό σεισμό ίδιου μεγέθους, ήτοι 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή ακριβώς βορειότερα του τωρινού σεισμού και προκλήθηκε από την προέκταση του ίδιου ρήγματος. Είχαμε όμως κι άλλους σεισμούς και το '56 αλλά και μετέπειτα. Και βέβαια τέτοια ρήγματα έχουν κατευθυντικότητα της ενέργειας γι' αυτό και 11 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό είχαμε τον πρώτο μεγάλο μετασεισμό μεγέθους 6,4 και ακολούθησαν πολλοί μικρότεροι και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλούς μήνες ακόμα στην περιοχή», συμπληρώνει ο κ. Παυλίδης.
Πηγή Φώτο: Facebook @ Σπύρος Παυλίδης
«Δεδομένου λοιπόν ότι τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Μιανμάρ (η Βιρμανία όπως την ξέραμε εμείς) είναι σεισμογενείς χώρες, θα πρέπει και οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, γιατί οι εικόνες έδειξαν πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα. Πρέπει να ληφθούν περισσότερα και καλύτερα μέτρα. Και να είστε σίγουροι ότι αυτός ο σεισμός θα μελετηθεί ιδιαίτερα και από μεγάλες ομάδες γιατί παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον».
Η κατάσταση στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ μεταφέρει και την εικόνα που συνάντησε στη Σαντορίνη στην οποία βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες. «Στη Σαντορίνη έχουμε μια φθίνουσα σεισμική ακολουθία, αλλά μέχρι και σήμερα έχουμε σποραδικούς σεισμούς που φτάνουν μέχρι και τους 4 βαθμούς. Και αυτούς τους σεισμούς θα τους έχουμε ακόμη για αρκετούς μήνες» υπογραμμίζει ο κ. Παυλίδης.
Και προσθέτει ότι: «Η ζωή και ο κόσμος στο νησί έχουν επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε κανονικότητα και τρέχει να προλάβει να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από κάποια σημεία στο λιμάνι που παραμένουν απαγορευμένα για προσέγγιση καθώς ο δήμος θέλει να προχωρήσει σε επείγοντα έργα προκειμένου να μην έχουμε πτώσεις μεγάλων βράχων, όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα».