Ιταλός ΥΠΑΜ: Η Ρωσία δεν φαίνεται να επιδιώκει σοβαρά την ειρήνη στην Ουκρανία

Ακούστε το άρθρο 8'
15.04.2025 | 23:45
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο κατηγόρησε με συνέντευξή του στο Reuters τη Ρωσία ότι δεν επιδιώκει σοβαρά την ειρήνη στην Ουκρανία παρά την πίεση από την Ουάσινγκτον.

H συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρνείται να επικρίνει τις πολιτικές του.

Ωστόσο, ενώ η Ρώμη έχει χαιρετίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του τριετή πόλεμου στην Ουκρανία, υπουργοί της κυβέρνησης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ έχει αντιμετωπίσει το Κίεβο και έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να τον εξαπατήσει.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει με τους Ρώσους», δήλωσε ο Κροζέτο, ο οποίος είναι πολιτικά πολύ κοντά στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. «Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι θέλουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις, όπως έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα πέσει σε διπλωματική παγίδα.

Υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση της Ιταλίας με την κυβέρνηση Τραμπ, η Μελόνι πρόκειται να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και στη συνέχεια θα επιστρέψει αμέσως στην Ιταλία για να συναντήσει τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος θα επισκεφτεί τη Ρώμη για το Πάσχα.

Αμυντικός Προϋπολογισμός

 

Στο εσωτερικό, ο Κροζέτο τόνισε την ανάγκη για την Ιταλία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες — ένα πάγιο αίτημα του Τραμπ — παρόλο που αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός Προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, κάτω από τον στόχο του 2%, με τον Τραμπ να επιθυμεί αύξηση του ποσοστού σε 5%.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εξετάζει τη μετατόπιση διαφόρων κονδυλίων του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ακτοφυλακής και των στρατιωτικών συντάξεων, στο χαρτοφυλάκιο της άμυνας και έτσι να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο Κροζέτο είπε ότι τα χρόνια υποεπένδυσης σε στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν. «Για να ξεκινήσει μια σοβαρή προσαρμογή, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον 0,5% ή 0,6% (του ΑΕΠ) άμεσα», είπε, προσθέτοντας ότι ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να παραμείνει αυξημένος για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, είπε ότι πολλοί Ιταλοί ήταν απρόθυμοι να δώσουν προτεραιότητα στην άμυνα λόγω του «λανθασμένου», όπως τον αποκάλεσε, φόβου ότι αυτό θα οδηγούσε σε πόλεμο. «Η επένδυση στην άμυνα στοχεύει ακριβώς στην αποφυγή συγκρούσεων», είπε.