Υπογράμμισε ότι το 2024 ήταν η «χειρότερη χρονιά στην ιστορία» με «377 εργαζομένους να έχουν σκοτωθεί σε 20 χώρες», σχεδόν 100 περισσότεροι από το 2023. Το 95% αυτών ήταν «τοπικοί εργαζόμενοι», οι οποίοι, όπως είπε, «είναι η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας».
Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πάσχει απο έλλειψη πολιτικής βούλησης.
«Δεν υπάρχει έλλειψη νομικού πλαισίου - αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για εφαρμογή».
Η κ. Μσούγια αναφέρθηκε επίσης στην ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής δράσης, με τους εργαζόμενους να κατηγορούνται ψευδώς για στήριξη τρομοκρατίας και στην έξαρση παραπληροφόρησης και παραπλανητικών εκστρατειών που πλήττουν τη φήμη του ΟΗΕ σε περιοχές όπως η Αϊτή, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και η Υεμένη.
Κατέθεσε επίσης τρεις προτάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας:
1. Να αναλάβει δράση για την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω αποστολών διερεύνησης και άλλων συγκεκριμένων μέτρων.
2. Να μιλήσει ανοιχτά και σταθερά κατά των επιθέσεων σε προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων, ιδίως τοπικό.
«Η σιωπή, η ασυνέπεια και η επιλεκτική αγανάκτηση μόνο ενθαρρύνουν τους δράστες», ανέφερε.
3. Να απαιτήσει λογοδοσία, μέσω ενίσχυσης των εθνικών και διεθνών μηχανισμών δικαιοσύνης και παραπομπής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όταν απαιτείται. Παράλληλα, πρότεινε προσέγγιση επικεντρωμένη στους επιζώντες, ώστε να έχουν λόγο και πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και αποκατάστασης.
«Σήμερα, καθώς θρηνούμε την απώλεια των συναδέλφων μας, πρέπει να απαιτήσουμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε οι ομάδες μας να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια. Το οφείλουμε στις οικογένειες των θυμάτων, στους επιζώντες, στις κοινότητες που υπηρετούμε και σε όλους τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους», ανέφερε.
Mε τη σειρά του ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας για την Ασφάλεια και Προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ, Ζιλ Μισώ, παρουσίασε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση των εργαζομένων του ΟΗΕ σε ζώνες συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιολόγησης κινδύνων και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
Ο κ. Μισώ εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου από την προηγούμενη έκκληση του για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας αυτών των εργαζομένων. Υπογράμμισε τις βαριές συνέπειες της κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Γάζα, αναφερόμενος σε άμεση επίθεση σε κτήριο του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου. Η επίθεση προκάλεσε, ανέφερε, την απώλεια ζωών αμάχων, μεταξύ αυτών μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ.
Τόνισε ότι η ατιμωρησία για τέτοιες επιθέσεις έχει γίνει πλέον η "νέα κανονικότητα", με τους δράστες να ενεργούν χωρίς φόβο συνεπειών. Ο κ. Μισώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει τη λογοδοσία για αυτές τις πράξεις και να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων σε εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια και στο προσωπικό του ΟΗΕ.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης ανέφερε ότι η προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και βασική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις το 2024 είναι ο πιο αυξημένος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σημείωσε την όλο και πιο περίπλοκη και επικίνδυνη φύση των σύγχρονων συγκρούσεων, με «πάνω από 120 συγκρούσεις» να καταγράφονται παγκοσμίως - από μόλις 20 το 1999.
Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του Ψηφίσματος 2730 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συνέταξε η Ελβετία και συνυπέγραψαν 90 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την προστασία των αμάχων.για την προστασία του ανθρωπιστικού προσωπικού, του προσωπικού του ΟΗΕ και του συνεργαζόμενου προσωπικού (εθνικού και τοπικού), καθώς και των χώρων και των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο κ. Σέκερης ανέφερε ότι το Ψήφισμα 2730 είναι «αναπόσπαστο μέρος του κανονιστικού πλαισίου του ΟΗΕ» για την προστασία των αμάχων και επαναβεβαίωσε σθεναρά την ανάγκη για υιοθέτηση μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις και τη διασφάλιση της λογοδοσίας.
«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας να προστατεύσουμε τους αμάχους και να εξασφαλίσουμε ότι το ανθρωπιστικό και το προσωπικό του ΟΗΕ εκτελούν το έργο τους σε κατάλληλο νομικό, διοικητικό και ασφαλές πλαίσιο», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ