Βάσει του κομματικού καταστατικού όσοι πρόεδροι ΔΕΕΠ έχουν διατελέσει δυο θητείες δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Αυτή η συνθήκη επηρεάζει την ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης όπου ο απερχόμενος Θωμάς Βράνος κλείνει τον κύκλο του και αποχωρεί.
Με τα έως τώρα δεδομένα αυτοί που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να τον διαδεχθούν είναι τρεις: Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Πάλλας, ο Γενικός Γραμματέας Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού INNACT Γιάννης Καλαϊτζίδης και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Αντώνης Ζαβέρκος.
Τριάδα υποψηφίων ακούγεται εντόνως και για τη ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης. Εκεί ξεχωρίζουν ο σημερινός πρόεδρος Θόδωρος Μητράκας ο οποίος επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκος Πατσέας και ο Χάρης Σαρδέλης.
Το ιδεατό σενάριο και η μάχη της κάλπης
Για την αποφυγή εσωκομματικών εντάσεων το ιδεατό για τη Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη θα ήταν να μην χρειαστεί να στηθεί κάλπη, κάτι που σημαίνει στην τελική ευθεία να μην υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι στις δυο ΔΕΕΠ. Από τη στιγμή που αυτό φαντάζει απίθανο ως σενάριο και εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραστικά τους επόμενους μήνες, τα γαλάζια στελέχη στην πόλη θα κληθούν να ψηφίσουν τους νέους προέδρους που θα πλαισιώσουν τον ισχυρό άνδρα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, τον Ζήση Ιωακείμοβιτς.
Αμέσως μετά την εκλογή των προέδρων στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη τη χώρα θα ακολουθήσει η διεξαγωγή του 16ου Εθνικού Συνεδρίου στην Αθήνα και η ανάδειξη των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Το ποσοστό των μελών της γαλάζιας παράταξης που θα συμμετέχει στην εσωκομματική διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία καθώς θα αποτελέσει σφυγμογράφημα σχετικά με το επίπεδο συσπείρωσης της κομματικής βάσης και του κομματικού μηχανισμού.
«Βαλβίδα» εκτόνωσης η συνεδρίαση της Κ.Ο.
Και μιας ο λόγος περί «συσπείρωσης», η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την εκλογή νέου γραμματέα, έρχεται να λειτουργήσει ως «βαλβίδα» εκτόνωσης της έντασης που προκλήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Το γεγονός ότι την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου, ως διαδόχου του Σταύρου Καλαφάτη, θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις βουλευτών, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «πιάσει» τον παλμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις προκλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα τώρα που, μετά από πολύ καιρό, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ πιο κοντά σε ποσοστά ευρωεκλογών.