Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που οι κινεζικές αρχές στοχεύουν να ενισχύσουν την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να δημιουργούν νέες πηγές ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι, η DeepSeek, μια start up επιχείρηση με έδρα τη Χανγκζού, έχει δεχτεί επαίνους από στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και από μηχανικούς πληροφορικής σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα της κινεζικής εταιρείας DeepSeek-V3 και DeepSeek-R1 συμβαδίζουν με τα πιο εξελιγμένα - εκείνο της OpenAI (Σ.τ.Σ: η OpenAI είναι αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης) και εκείνο της Meta.
Μάλιστα, το πανεπιστήμιο της Σενζέν στην επαρχία της νότιας Κίνας Γκουανγκντόνγκ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινάει ένα μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης βασισμένο στην DeepSeek, που θα βοηθήσει τους φοιτητές να μαθαίνουν για βασικές τεχνολογίες και επίσης για την ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή, για θέματα ηθικής και για άλλες προκλήσεις, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα.
Επίσης, το πανεπιστήμιο Ζιζάνγκ της ανατολικής Κίνας ανακοίνωσε ότι ενέταξε μέσα στον μήνα ειδικά μαθήματα για την DeepSeek.
Και το πανεπιστήμιο Σιάο Τονγκ της Σανγκάης έχει χρησιμοποιεί την DeepSeek για να αναβαθμίσει τα εργαλεία εκμάθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στα μαθήματά του, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ίδρυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Wechat, ενώ το πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας έχει επίσης θέσει την DeepSeek σε εφαρμογή σε «πολλούς τομείς... διδασκαλίας και έρευνας...».