Μετά από πολύ δράμα, μεταβλητότητα και μεγάλες κινήσεις σε όλες τις αγορές και κατηγορίες χρηματοοικονομικών προϊόντων, ο Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών με σε ότι αφορά την πολιτική των δασμών στον κόσμο... εκτός από την Κίνα. Πρακτικά οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έχουν παγώσει γεγονός που θα οδηγήσει σύντομα στην τελική πράξη του δράματος(;). Και τούτο διότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν μόνο να χάσουν. Το ζητούμενο σε τέτοιες καταστάσεις είναι ποιος έχει τις δυνάμεις να αντέξει τις οικονομικές παρενέργειες που συνεπάγεται το γαϊτανάκι των μέτρων-αντιμέτρων.
Για την Κίνα η αγορά της ΗΠΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο άμεσο εξαγωγικό προορισμό άνω του μισού τρισ. δολαρίων χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες εισαγωγές που αφορούν μεταποιημένα προϊόντα από άλλες χώρες του κόσμου. Το 15% των προϊόντων της κατευθύνονται στις ΗΠΑ ενώ το 2,5% στο Μεξικό με σοβαρή υποψία έμμεσων εξαγωγών σε δεύτερο χρόνο. Από την εμπορική σχέση η Κίνα εμφανίζει ετησίως 350 -400 δισ. δολάρια εμπορικού πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ κρατώντας 759 δισ. δολάρια σε ένα σύνολο χρέους 34,4 τρισ. δολαρίων.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το άμεσο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας θα περιοριστεί σημαντικά πιθανότατα ξεκινώντας από τον Απρίλιο, αλλά σίγουρα δεν θα εξαφανιστεί σε μια νύχτα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου υπήρξαν περικοπές στις τιμές παραγωγού της Κίνας ή είχαν ανακατευθυνθεί σε άλλες χώρες. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν θα συμβεί και τώρα το ίδιο αλλά πολλά από τα εξαγόμενα προϊόντα δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να παραχθούν αλλού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για την Κίνα το μέγεθος αυτής της παραγωγής είναι πολύ δύσκολο να βρει άμεσα αγορές ανάλογου μεγέθους και ευρωστίας απειλώντας βραχυπρόθεσμα με μείωση της παραγωγής και σημαντική επιβράδυνση στο ΑΕΠ.
Στην απέναντι πλευρά τα πράγματα δεν είναι επίσης ευοίωνα: Την περασμένη Τετάρτη και ενώ οι αγορές ήταν ακόμα σε πίεση έγινε το αντίθετο από αυτό το που συνήθως συμβαίνει όταν τα χρηματιστήρια υποχωρούν: Αντί να υπάρξουν εισροές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παρατηρήθηκαν εκροές ακόμα και σε λήξεις μικρής διάρκειας όταν οι μετοχές έπεφταν, τα εμπορεύματα υποχωρούσαν (ακόμα και ο χρυσός), και τα κρυπτονομίσματα ήταν σε πτώση.
Μετά και την απροσδόκητα αδύναμη ζήτηση στην πρώτη δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του καθεστώτος δασμών από τον Τραμπ η ανησυχία άρχισε να μεγαλώνει. Οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων - σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση για την προσφορά νέου χρέους του αμερικανικού δημοσίου - προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχίες καθώς οι επενδυτές όχι μόνο απείχαν από την αγορά νέων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αλλά έδειξαν διάθεση να μειώσουν τις θέσεις τους στο χρέος που κατέχουν. Δεδομένου ότι οι φετινές νέες εκδόσεις και λήξεις ομολόγων των ΗΠΑ ανέρχονται σε 5 τρισ. δολάρια δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Αν εδραιώνονταν η αίσθηση ότι η θεωρητικά ασφαλής αγορά των ομολόγων σε έναν εκδότη υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης αποκτούσε άλλα χαρακτηριστικά ρίσκου η έξοδος θα αποκτούσε πιο μαζική συμμετοχή.
Η επιλογή ήταν η θεωρητικά βέλτιστη δυνατή: ανακωχή με όλους εκτός από την Κίνα. Το αφήγημα της διαπραγμάτευσης είναι ακόμα ζωντανό ενώ οι αγορές ομολόγων ηρέμησαν, τουλάχιστον αυτό έδειχναν οι τιμές ως το απόγευμα της Πέμπτης. Για ένα τρίμηνο θα αναζητηθούν νέα κανάλια διανομής αυτή θα είναι η ευκαιρία της Κίνας να προλάβει τα χειρότερα πριν χάσει σοβαρά μερίδια στην αμερικανική αγορά και η οικονομία της επιβραδυνθεί.
Για ένα τρίμηνο η ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσει εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνδιαλλαγούν περιορίζοντας το ύψος του ελλείμματος καθησυχάζοντας τις αγορές ομολόγων. Μπορεί να υπάρξουν γέφυρες επικοινωνίας με την Κίνα και να λήξει το θέμα με αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα εξυπηρετούν και τους δύο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.
Προς το παρόν η ημέρα απελευθέρωσης αναβάλλεται για τις 8 Ιουλίου. Αν βρέχει η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο.
Πηγή: liberal.gr/Μάνος Χατζηδάκης