Guardian, CNN

Σθεναρή απάντηση από την ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ - Το σχέδιό της για αντίποινα

Ακούστε το άρθρο 8'
02.04.2025 | 12:17
Shutterstock
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου Τραμπ για τους δασμούς που θα επιβάλει στις εισαγωγές από όλο τον κόσμο, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται να «απαντήσουν» άμεσα και δραστικά.

Εδώ και εβδομάδες, έχει αποκαλέσει την 2α Απριλίου «Ημέρα Απελευθέρωσης», με την παρουσίαση ενός τιμολογιακού σχεδίου για την αντιστροφή αυτού που αποκάλεσε «αθέμιτες πρακτικές που απομυζούν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες».

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του The Guardian, ένας γενικός δασμός 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές στις ΗΠΑ έχει συνταχθεί από τους συνεργάτες του Τραμπ. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν για το ενδεχόμενο τομεακών δασμών, καθώς και μόνιμων εισφορών που μπορεί να επιβάλει για να αντιμετωπίσει τους ευρωπαϊκούς συντελεστές ΦΠΑ, τους οποίους θεωρεί de facto φόρο.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη;

 

Η απάντηση στην ερώτηση είναι μονολεκτική: Σθεναρά, σχολιάζει ο Guardian. 

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά από δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει στις αμερικανικές εισαγωγές με στόχο τον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα δερμάτινα είδη, τις οικιακές συσκευές, τα οικιακά εργαλεία, τα πλαστικά και το ξύλο.

Πηγές αναφέρουν ότι εξετάζει επίσης πυρηνικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων δασμών στα έσοδα που παράγονται στην ΕΕ από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως προκλητικό και θα έβαζε στο στόχαστρο τους συμμάχους του Τραμπ, όπως τον Ίλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος. Θα δοκίμαζε επίσης την ενότητα της ΕΕ, με την Ιρλανδία να αναμένεται να διαφωνήσει με περισσότερα τιμωρητικά μέτρα λόγω της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα στο Δουβλίνο.

Από την άλλη, η Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, δήλωσε ότι οι επόμενοι τομείς που θα αντιμετωπίσουν δασμούς θα είναι οι ημιαγωγοί (απαραίτητοι για τα μικροτσιπ σε ψηφιακά ηλεκτρονικά μέσα), τα φαρμακευτικά προϊόντα και η ξυλεία.

 

Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται «απολύτως απογοητευμένοι» από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ. «Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτή την αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε κατ' ανάγκη να προβούμε σε αντίποινα, αλλά αν χρειαστεί έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για αντίποινα και θα το χρησιμοποιήσουμε», προειδοποίησε.

Μετά την ανακοίνωση των δασμών χάλυβα και αλουμινίου τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας έως και 26 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επαναφορά δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, όπως τα τζιν και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, οι οποίοι είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν στα μέσα Απριλίου, αφού το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επέλεξε να καθυστερήσει την αρχική ημερομηνία 1ης Απριλίου, προκειμένου να τα ευθυγραμμίσει με άλλα μέτρα και να τελειοποιήσει τη θέση της ΕΕ μεταξύ των 27 κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με ένα δεύτερο γύρο δασμών, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα πουλερικά, το βοδινό κρέας, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Τραμπ με την επιβολή δασμών

 

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς ως μέσο για την επίτευξη τεσσάρων βασικών στόχων:

  • Τον περιορισμό της εισόδου της φαιντανύλης και της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
  • Την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού με τους εμπορικούς εταίρους
  • Την αύξηση των κρατικών εσόδων.
  • Την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

 

Κατά την άποψη του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από χώρες με υψηλότερους δασμούς στα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ ή από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα - δηλαδή από χώρες από τις οποίες η Αμερική εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει.

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για την επιδίωξη αμοιβαίων δασμών, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να λάβουν υπόψη αυτό που η κυβέρνηση Τραμπ αντιλαμβάνεται ως μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια, όπως οι φόροι προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών (DST).

Αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως την Ινδία, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Οι χώρες αυτές έχουν μερικές από τις μεγαλύτερες διαφορές στους δασμολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στα αμερικανικά αγαθά που εισάγονται στις χώρες τους σε σύγκριση με αυτούς που τους επιβάλλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν το υψηλότερο ποσοστό προϊόντων με δασμολογική διαφορά μεγαλύτερη του 5% σε σύγκριση με τον συντελεστή με τον οποίο οι ΗΠΑ φορολογούν τα αγαθά των χωρών τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Τραμπ την Τρίτη, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει «ένα ισχυρό σχέδιο» για να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ. Διάφορες άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν επίσης σταθεροποιήσει σχέδια αντιποίνων.

Το Ισραήλ ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση: Ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλους τους δασμούς που επιβάλλει στα αμερικανικά προϊόντα την Τρίτη, αποτελώντας την πρώτη χώρα που θα το πράξει μετά την επανεκλογή του Τραμπ. Η κίνηση αυτή είχε πιθανότατα ως στόχο να βγάλει τη χώρα από το ραντάρ του προέδρου, αν και το Ισραήλ είχε μόνο ένα περιορισμένο ποσό δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές.