Στο Πεκίνο αύριο ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας

Ακούστε το άρθρο 8'
21.04.2025 | 21:45
Shutterstock
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Τεχεράνη, πριν από τις νέες συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ιρανικό πύρηνικό πρόγραμμα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο (Τρίτη) στην Κίνα», δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Αραγτσί είχε ήδη μεταβεί στην Κίνα το Δεκέμβριο.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήφθη το 2015 με το Ιράν, αλλά ακυρώθηκε μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν απ' αυτή τρία χρόνια αργότερα, επί της πρώτης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία- καθώς και η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επίσης υπογράψει τη συμφωνία.

Το κείμενο προέβλεπε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα μια πλαισίωση του πυρηνικού προγράμματός του από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA, AIEA).

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, το Ιράν σεβόταν τις δεσμεύσεις του μέχρι την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η οποία συνδυάσθηκε με την επαναφορά αμερικανικών κυρώσεων.

Μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ καλεί το Ιράν να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, αλλά απειλεί την Τεχεράνη με προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ, σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία.

Ο Αμπάς Αραγτσί πρόκειται να συμμετάσχει το Σάββατο σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, υπό τη μεσολάβηση του Ομάν, με τον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους κύριους αγοραστές του πετρελαίου του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Περίπου το 92% του ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για την Κίνα, συχνά με σημαντικές εκπτώσεις, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το 2021 η Κίνα υπέγραψε με το Ιράν μια ευρεία στρατηγική συμφωνία 25ετούς διάρκειας. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υποδομές και οι επικοινωνίες.