Οι βιομηχανίες τεχνολογίας και ενέργειας συγκεντρώθηκαν στην Οκλαχόμα Σίτι, στο Ινστιτούτο Hamm για την Αμερικανική Ενέργεια, για να συζητήσουν πώς οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες για τα κέντρα δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επενδύσει κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τώρα κινούνται σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ιδίως φυσικού αερίου.
Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη δημόσια αναγνώριση από τη βιομηχανία τεχνολογίας ότι το φυσικό αέριο θα χρειαστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για να βοηθήσει στην τροφοδοσία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Για να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για το δίκτυο, θα χρειαστεί μια προσέγγιση όλων των παραπάνω για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Κέβιν Μίλερ, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων κέντρων δεδομένων της Amazon, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Πέμπτη. «Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι θα χρειαστεί να προσθέσουμε κάποια θερμοηλεκτρική παραγωγή για να καλύψουμε τις ανάγκες βραχυπρόθεσμα».
Η Amazon παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Μίλερ. Είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επενδύει σε προηγμένη πυρηνική τεχνολογία και τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενεργειακής της κατανάλωσης, είπε ο ίδιος.
Αλλά αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες δε θα τεθούν σε λειτουργία πριν από τη δεκαετία του 2030 και η Amazon χρειάζεται σταθερή και ασφαλή ενέργεια τώρα, τόνισε ο Μίλερ.
«Είμαστε πολύ σαφείς ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών για ισχύ είναι το πρώτο και το κυριότερο στη λίστα των προτεραιοτήτων μας, και έτσι η πρόσβαση στην ενέργεια είναι το πρώτο και το κυριότερο στο οποίο εστιάζουμε», δήλωσε ο Μίλερ. «Και έχουμε ως στόχο να έχουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως εταιρεία έως το 2040 και επικεντρωνόμαστε πολύ σε αυτό».
Η Nvidia εστιάζει επίσης στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά χρειάζεται «όλες τις επιλογές στο τραπέζι», καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Τζος Πάρκερ, ανώτερος διευθυντής εταιρικής βιωσιμότητας της εταιρείας κατασκευής τσιπ.
«Στο τέλος της ημέρας, χρειαζόμαστε ενέργεια. Απλώς χρειαζόμαστε ενέργεια», δήλωσε ο Πάρκερ στο πάνελ. «Έχουμε κάποιους πελάτες που δίνουν πραγματικά προτεραιότητα στην καθαρή ενέργεια και κάποιους πελάτες που δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ», είπε το στέλεχος.
Ο συνιδρυτής της Anthropic, Τζακ Κλαρκ, κάλεσε τους προγραμματιστές κέντρων δεδομένων να είναι ρεαλιστές όσον αφορά τις πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες σήμερα. Η Anthropic εκτιμά ότι απαιτούνται 50 gigawatt νέας ενέργειας μέχρι το 2027, που ισοδυναμεί με περίπου 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η ζήτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη «νέων και καινοτόμων πηγών» ενέργειας μακροπρόθεσμα, είπε.
Η ιδέα της χρήσης άνθρακα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε με δυσφορία. Ο Τραμπ υπέγραψε πρόσφατα ένα διάταγμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα, επικαλούμενος τη ζήτηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα στελέχη της Amazon και της Nvidia δεν απάντησαν άμεσα όταν ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ αν πιστεύουν ότι ο άνθρακας θα παίξει ρόλο στην τροφοδοσία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Έχετε ένα ευρύτερο σύνολο επιλογών από τον άνθρακα», δήλωσε ο Κλαρκ. «Σίγουρα θα το εξετάζαμε, αλλά δε νομίζω ότι θα έλεγα ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας».
Πηγή:liberal.gr