Η περίπτωση Πάχτα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την υπόθεση Καστανίδη, αφού όσα «εμφυλιοπολεμικά» ακολούθησαν την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη στη γραμματεία του τομέα Ανάπτυξης της Χαριλάου Τρικούπη «μαρτύρησαν» για ακόμη μια φορά ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια… ωραία ατμόσφαιρα.
Η Άννα Κατσαρού ως πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, ο Αναστάσιος Κανέλλης ως υποψήφιος βουλευτής στον ίδιο νομό, ο Παναγιώτης Αγγελίδης με την ιδιότητα του γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αριστοτέλη και ο Γιώργος Παπαδόπουλος ως πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική αντέδρασαν δυναμικά. Έκαναν «σημαία» τους τις υποθέσεις που οδήγησαν τον Χρήστο Πάχτα εκτός κυβέρνησης το 2004, όταν ήταν παντοδύναμος στον νομό και καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι επιχείρησε με πονηρό τρόπο να τον επαναφέρει από το «παράθυρο» στους κομματικούς μηχανισμούς και κατ’ επέκταση στο πολιτικό «παιχνίδι». Μάλιστα, δεν δείχνουν να πείθονται από τους ισχυρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη ότι η συμμετοχή του στον τομέα Ανάπτυξης δεν συνεπάγεται δικαιωματικά τη συμμετοχή του 74χρονου πολιτικού στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο της Χαλκιδικής στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Χτύπημα «κάτω από τη μέση» στον Απόστολο Πάνα
Άλλοι, πάλι, κάνουν ένα βήμα παραπέρα και μιλούν ανοιχτά για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη»του λεγόμενου «προεδρικού συστήματος» στον σημερινό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, Απόστολο Πάνα, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, ο δήμαρχος της Αθήνας κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που πήρε πανελλαδικά καθώς ήρθε πρώτος με 37%. Δεύτερη ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου με 29% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20%.
Χαλκιδική όπως Θεσσαλονίκη
Το βαθύ ρήγμα, λοιπόν, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, μόνο και μόνο για να «κόψει» από τη Βουλή τον Χάρη Καστανίδη, επεκτείνεται και στην Χαλκιδική και είναι έτοιμο να δώσει ισχυρές πολιτικές δονήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε «μέτωπα» σε δυο εκλογικές περιφέρειες όπου η επιρροή του είναι χαμηλή (Θεσσαλονίκη) ή σχεδόν ανύπαρκτη (Χαλκιδική).
Ο απώτερος στόχος του Ανδρουλάκη
Όσοι σήκωσαν το «μπαϊράκι της αντίστασης» στην απόφαση Ανδρουλάκη απειλούν τη Χαριλάου Τρικούπη με συλλογικές και θεσμικές ενέργειες. Παρόλα αυτά ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανησυχεί ούτε και οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που του υπαγορεύει η συνείδησή του» είναι η απάντηση που δίνουν άτυπα κάθε φορά που τους ρωτούν για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η περίπτωση Πάχτα. Ίσως, γιατί με αυτόν τον τρόπο ωθούν εκτός κόμματος όσους δεν θεωρούνται «προεδρικοί» και δημιουργούν ένα «νέο» ΠΑΣΟΚ από στελέχη που «πίνουν νερό» στο όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη.