Με αφετηρία την ενεργοποίηση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τον ιδιώτη εργολάβο και την παράδοση νέου εξοπλισμού, η διοίκηση φιλοδοξεί να περάσει σε μια «νέα εποχή», με μηχανοκίνητα μέσα, καλύτερη εποπτεία, νέες προσλήψεις και σταδιακή μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκού τύπου σύστημα αποκομιδής.
Λίγο πριν τη διαξεαγωγή της συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των νέων μηχανοκίνητων οχημάτων, που προστέθηκαν στο δυναμικό του δήμου μέσω της σχετικής εργολαβίας. Όπως τόνισε ο δήμαρχος: «είναι η νέα εποχή στην Καθαριότητα. Γυρίζουμε μια σελίδα και μπαίνουμε στο αυτονόητο, στη μηχανοκίνητη εποχή της καθαριότητας με την προσθήκη 23 μηχανημάτων, οχημάτων που στην πλειοψηφία τους είναι σάρωθρα, τα οποία σκουπίζουν δρόμους και πεζοδρόμια».
Τα τέσσερα οχήματα αποκτήθηκαν πρόσφατα από τον δήμο μέσω διαφόρων, όπως ανέφερε ο ίδιος, διαδικασιών, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από μίσθωση (leasing) από ιδιώτη.
Ο δήμαρχος επανέλαβε πως ο στόχος του πρώτου χρόνου της θητείας ήταν η αποκατάσταση της αποκομιδής και εκτίμησε ότι αυτό έχει πλέον επιτευχθεί: «Την πρώτη χρονιά είπαμε τέλος οι γεμάτοι και οι ξέχειλοι κάδοι και αυτό πιστεύω ότι το καταφέραμε. Η δεύτερη φάση είναι να μπορέσουμε να θέσουμε στη διαδικασία του καθαρισμού της πόλης μηχανοκίνητα μέσα για το σάρωμα. Τώρα είμαστε στα 23».
«Η μάχη είναι ανελέητη για τα ογκώδη»
Ξεχωριστή έμφαση έδωσε ο δήμαρχος στο διαχρονικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Για την αντιμετώπισή του, ο δήμος επιχειρεί πλέον με δέκα οχήματα μεσαίου και βαρέως τύπου. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
«Δεν έχουμε βελτίωση στο θέμα των ογκωδών. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που είναι ορατή η συμπεριφορά βελτίωσης. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που πέφτουν συνεχώς πρόστιμα και μάλιστα μεγάλα. 2.500 ήταν τα σημεία που σε ένα μήνα και κάτι, εναποτέθηκαν ογκώδη στους δρόμους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αν και η αποκομιδή ογκωδών από ιδιωτικές ανακαινίσεις δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου, ο ίδιος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες επεμβαίνουν συνήθως εντός 4-5 ημερών από την καταγραφή.
«Κάνουμε τα πάντα και συγχρόνως δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη. Ντρέπομαι να βγαίνω στην Τσιμισκή και στη Δημητρίου Γούναρη και να βλέπω για παράδειγμα μία πεταμένη λεκάνη τουαλέτας. Γιατί να ταλαιπωρούνται έτσι οι πολίτες; Εδώ η μάχη είναι ανελέητη με τα ογκώδη», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος, στη μάχη για τον εντοπισμό των πολιτών ο δήμος χρησιμοποιεί και κάμερες παρακείμενων καταστημάτων και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και μέσω αυτών.
Οι Επόπτες Καθαριότητας ως «γέφυρα» με τους πολίτες
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους επόπτες καθαριότητας και γειτονιάς στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου, με αφορμή την παραλαβή του νέου μηχανοκίνητου εξοπλισμού.
«Ήθελα μια σηματοδότηση με την παραλαβή και την αξιοποίηση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού γι' αυτό και παρακάλεσα να καλέσουν τους επόπτες καθαριότητας και γειτονιάς. Ξεκίνησα με τις αυτονόητες θερμές ευχαριστίες για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας με πολύ κόπο και δουλειά και τους ζήτησα εκτός από ενημερωτικό και εποπτικό ρόλο να αποκτήσουν και μια σχέση και επαφή με τους πολίτες και να είναι σε πρώτη φάση φιλικοί με αυτούς», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόπτες καλούνται πλέον να λειτουργούν ως καλά ενημερωμένοι εργαζόμενοι στον δημόσιο χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας με την κοινωνία.
Νέες προσλήψεις - Το... βλέμμα σε ευρωπαϊκό μοντέλο
Σε ερώτηση για το ανθρώπινο δυναμικό της Καθαριότητας, ο δήμαρχος ανέφερε πως ο δήμος έχει αιτηθεί από την ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, την ένταξη περίπου 100 εργαζομένων μέσω του προγράμματος 55+, οι οποίοι θα ενισχύσουν την Καθαριότητα σε επίπεδο γειτονιάς και καθαρισμού των δρόμων.
Όραμα της διοίκησης είναι η σταδιακή μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αποκομιδής, που δεν θα βασίζεται στην ύπαρξη κάδων αλλά «να έχουμε μια αποκομιδή που δεν θα αφήνει κανένα αποτύπωμα αποκομιδής στην πόλη».
Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται μόνο από τον τεχνικό σχεδιασμό του δήμου, αλλά κυρίως από την εκπαίδευση και την αλλαγή αντίληψης των πολιτών. «Μοντέλα υπάρχουν. Είναι όμως ένα θέμα που σχετίζεται με την εκπαίδευση, με την αναστροφή μιας αντίληψης που έχουν οι πολίτες», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, αναμένεται να παρουσιαστεί και η τρίτη φάση της στρατηγικής για την Καθαριότητα.