Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ethnos.gr ένα τυχαίο γεγονός αποκάλυψε ότι η πρόσοψη του κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής είχε καλυφθεί από αμίαντο.
Όταν έγινε γνωστό αυτό η σχολή έκλεισε μαζί και 11 ακόμη τμήματα και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και θα ξεκινήσουν πάλι δια ζώσης όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες απομάκρυνσης του αμίαντου και οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουσενίδης «κατά τη διάρκεια εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής βρέθηκε ότι στην πρόσοψη υπήρχαν κάποια.
Με το που διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου αμέσως κλήθηκε πιστοποιημένη και εξειδικευμένη εταιρεία και ξεκίνησε την απομάκρυνση, λαμβάνοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σταμάτησαν τα μαθήματα μέσα στη σχολή. Απομονώθηκε η σχολή καθόλη τη διάρκεια των εργασιών. Έγιναν μετρήσεις. Μέσα στο κτίριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όλα αυτά τα πάνελ ήταν εξωτερικά. Απομακρύνθηκε ένα μέρος από αυτά. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και μάλιστα σήμερα η εταιρεία μάς έστειλε τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αμίαντο αυτή τη στιγμή στη σχολή. Ήταν κάποια πάνελ βιδωμένα στον τοίχο. Ούτε έσπασαν, ούτε υπήρξε διάχυση σκόνης στην ατμόσφαιρα».
Φόβος να υπάρχει αμίαντος και σε άλλα κτίρια
Ο αντιπρύτανης του ιδρύματος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αμίαντος και σε άλλα κτίρια καθώς ήταν ένα δημοφιλές οικοδομικό υλικό έως το 2000. Όπως τόνισε «σε κάθε περίπτωση και να είναι σε άλλα κτίρια δεν είναι σε εμφανές σημείο. Ίσως είναι σε κάποια μόνωση. Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος. Όπου υπήρχε εκτεθειμένος αμίαντος κατά καιρούς, απομακρύνονταν αμέσως».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να γίνει διακοπή δια ζώσης μαθημάτων και σε δεύτερη φάση όταν θα γίνει έλεγχος και σε άλλα κτίρια.
Η οργή των φοιτητών
Όπως λένε οι φοιτητές υπάρχει «προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος τόσα χρόνια. Βρέθηκε τυχαία από εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μια επικίνδυνη ουσία για όλους εμάς τους φοιτητές. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά για το ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος, όπως επίσης η πρυτανεία και η κοσμητεία.
Αποδεικνύεται ότι οι υποδομές είναι στο έλεος του Θεού. Όλα αυτά που διεκδικούμε για αναβαθμισμένες υποδομές στις σχολές μας, για αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, για ελέγχους είναι επίκαιρα. Οι φοιτητές αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα διαδικτυακά αφού σε ολόκληρο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κάπου αλλού χώρος για να μεταφερθούν τα μαθήματα».
Θάνατος καθηγητών από καρκίνο
Με αφορμή το περιστατικό με τον αμίαντο καθηγητές του τμήματος αναφέρονταιστο θάνατο πολλών συναδέλφων τους τα προηγούμενα χρόνια από καρκίνο γεγονός που έχει προκαλέσει τώρα προβληματισμό καθώς πρόκειται για πολλά περιστατικά.