Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά και κατόπιν ενεργειών του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Μπανγκόκ προβλήθηκε η φέτα από τον επίσημο λογαριασμό facebook της εκεί Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε μεγάλη προβολή του προϊόντος και μοναδική διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής γαστρονομίας.
Η Πρεσβεία Μπανγκόκ μέσω του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Μπανγκόκ, έχοντας αναπτύξει τις αναγκαίες και αποτελεσματικές σχέσεις με την εκεί Αντιπροσωπεία της ΕΕ και με την εξειδικευμένη ομάδα επικοινωνίας της, δημιούργησε μια παρουσίαση σε Ταϊλανδική και Αγγλική γλώσσα και διαφημιστική φωτογραφία της «φέτας» με αναγνωριστικά σύμβολα την ελληνική σημαία και την σημαία της ΕΕ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο. Μάλιστα η Αντιπροσωπεία της ΕΕ συην Ταϊλάνδη κοινοποίησε την παρουσίαση της φέτας στους 64.000 ακολούθους του επισήμου λογαριασμού της.
«Αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα, δεν είναι φέτα»
Πολύ σημαντικό για το ελληνικό προϊόν, αλλά και για την εξαγωγική του δραστηριότητα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη μακρινή χώρα βεβαιώνει κατηγορηματικά σε Αγγλική και Ταϊλανδική γλώσσα ότι «αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα, δεν είναι φέτα (If it's not made in Greece, it is not Feta Cheese)» επισημαίνοντας «η φέτα αναγνωρίζεται επισήμως και κατοχυρώνεται ως ελληνικό προϊόν (Feta is officially recognized and registered as a Greek product)» με παράθεση της ελληνικής σημαίας και της σημαίας της ΕΕ.
Επιπλέον, η δημοσίευση στηρίζοντας την ελληνικότητα της φέτας επισημαίνει: «Η μοναδική υφή και γεύση της φέτας έχει τις ρίζες της σε συνταγές αιώνων που πέρασαν σε γενιές και γενιές Ελλήνων αγροτών» (Feta’s unique texture and flavor come from centuries-old recipes passed down through generations of Greek farmers).
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παρουσίασης γίνεται αναφορά από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ και στον αγώνα που έδωσε η Ελλάδα για να πετύχει την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ κατά των αμφισβητήσεων κρατών μελών τα οποία αναφέρει ρητά (Δανίας, Γερμανίας, Γαλλίας) που υποστήριζαν ότι «ο όρος «φέτα» είναι «generic» και «απλά» περιγράφει το «τυρί σε άλμη». Στο κείμενο που συνοδεύει τη δημοσίευση τονίζεται, «ότι χρησιμοποιείται μόνο γάλα τοπικής προέλευσης και ακολουθούνται παραδοσιακές μέθοδοι, η πιστοποίηση ΠΟΠ συμβάλλει στη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας των περιοχών όπου παράγεται η φέτα». Η παρουσίαση καταλήγει «Την επόμενη φορά που θα προσθέσετε φέτα στη σαλάτα σας, θυμηθείτε, απολαμβάνετε μια αυθεντική γεύση της Ελλάδας».
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται επίσης ότι στην παρουσίαση προβάλλονται εμπορικά σήματα / στοιχεία εμπορικών σημάτων με έντονο το ελληνικό στοιχείο όπως κίονας και άρπα τα οποία καπηλεύονται ανταγωνιστές των ελληνικών προϊόντων. Έτσι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε συνδυασμό με την χρήση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, η ΕΕ βεβαιώνει ότι σήματα – σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα όπως τα παραπάνω (κίονες, άρπες κτλ) αποτελούν ελληνικά εμπορικά σήματα.
Επιτυχία της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας
Πρόκειται για μοναδική επιτυχία της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στη Ταϊλάνδη. Παράλληλα, η παρουσίαση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες φέτας αλλά και γενικότερα ελληνικών τροφίμων, όχι μόνο στην Ταϊλάνδη, καθώς το μήνυμα απευθύνεται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή έχει γενικότερα θετική συμβολή στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για την χώρα μας,
Το μήνυμα που περνάει είναι ξεκάθαρο, όσον αφορά την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Ελληνικά προϊόντα και την ποιότητα που τα συνοδεύουν. Όπως και στην «ομπρέλα» προστασίας που προσφέρει στα ελληνικά ΠΟΠ-ΠΓΕ στο πλαίσιο των συμφωνιών της με τρίτες χώρες αλλά και της επερχόμενης συμφωνίας της με την Ταϊλάνδη.