Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος της ALUMIL με εξ' ολοκλήρου χρηματοδότηση της οποίας έγινε η ολική ανακαίνιση του κτηρίου και του αύλειου χώρου, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, καθώς και γονείς παιδιών.
Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «αποτελεί τον πρώτο από τους τρεις που έχουμε προγραμματίσει στη θητεία μας» και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται στο ένα από τα τέσσερα κτήρια -που έχει δομημένη επιφάνεια 536 τ.μ. και 300 τ.μ. αύλειο χώρο- του Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ που παραχωρήθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2018, κατασκευάστηκε το 1963 ως αποθηκευτικός χώρος και από το 2001 έως το 2014 αξιοποιήθηκε ως βρεφονηπιακός σταθμός.
Ωστόσο, η άδειά του ανακλήθηκε, διότι χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του αύλειου χώρου, με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης και να παραμείνει ουσιαστικά αναξιοποίητος.
Ο εν λόγω δημοτικός σταθμός θα διαθέτει ένα βρεφικό τμήμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και δύο νηπιακά τμήματα συνολικής δυναμικότητας 32 νηπίων, από 2,5 ετών μέχρι την ηλικία φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ανέφερε πως, «η λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν ένα όραμα για τη διοίκησή μας που γίνεται σήμερα πραγματικότητα, μόλις 14 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Η δέσμευσή μας για την έμπρακτη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ουσιαστική υποστήριξη της οικογένειας και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης των παιδιών γίνεται πράξη μέσα από τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού χώρου που αποτελεί φωτεινό σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν σήμερα πραγματικότητα εάν η συνεργασία αυτή δεν είχε μέσα πολύ ψυχή, καρδιά και συναίσθημα».
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «αυτό το διάστημα, εκτός από τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό εκτελούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ώστε να έχουμε τις προβλεπόμενες από τον νόμο αδειοδοτήσεις που δεν υπήρχαν σε 15 άλλους παιδικούς σταθμούς. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 6 με 7 μήνες».
Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ALUMIL, Γιώργο Μυλωνά, ενώ έκανε και αναφορά και στη συμβολή των υπηρεσιών του ΟΛΘ για την υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου.
Από την πλευρά του, ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL, Γιώργος Μυλωνάς δήλωσε, πως «θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για την υλοποίηση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού. Διαχρονικά η εταιρεία μας στέκεται αρωγός σε ενέργειες που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των οικογενειών και την παροχή των κατάλληλων συνθηκών και εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση των παιδιών, που αποτελούν, άλλωστε, και το μέλλον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, με χαρά και αίσθημα ευθύνης, αναλάβαμε πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου της ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης του βρεφονηπιακού σταθμού στον Α’ Προβλήτα».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τσάρας, υπογράμμισε, πως, «το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η τομή του κοινωνικοπολιτισμικού και του αστικού ιστού της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στο κέντρο της. Η πόλη μας στο κέντρο της δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τέτοιου τύπου κοινωνικές δομές, γι' αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο για την ταχύτητα και την πρωτοβουλία του για το έργο και τον κ. Μυλωνά για αυτό που έκανε».
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, Θεοδώρα Λειψιστινού, τόνισε πως «σήμερα εγκαινιάζουμε έναν σταθμό αγάπης, δημιουργίας, απόκτησης εμπειριών και ενίσχυσης της φαντασίας των παιδιών. Υποχρέωσή μας η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Ο δήμαρχός μας, Στέλιος Αγγελούδης και η δημοτική αρχή υλοποιεί την προεκλογική υπόσχεση και δημιουργεί έναν νέο βρεφονηπιακό σταθμό και μάλιστα έναν σταθμό με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές όπως θα διαπιστώσετε. Η πόλη μας έχει ανάγκη από βρεφονηπιακούς σταθμούς και μακάρι να καταφέρει να κάνει έναν σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας για να μπορούν να φιλοξενούνται μαζί και παιδιά με ειδικές δυσκολίες. Η δημιουργία του σταθμού ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας, σχεδιασμού, πολιτικής βούλησης και σαφώς χρημάτων«, ενώ ευχαρίστησε, συμπληρώνοντας, με τη σειρά της και η ίδια τον κ. Μυλωνά.
Παράλληλα, η κ. Λειψιστινού υπογράμμισε πως, στο μεσοδιάστημα, μέχρι την πλήρη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο συγκεκριμένος σταθμός θα λειτουργεί «ως σταθμός υποδοχής άλλων παιδικών σταθμών του δήμου, αν κάποιοι χρειαστεί να κλείσουν για λίγες μέρες λόγω ανακαινίσεων, προκειμένου να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές του νομοθετικού πλαισίου».