Η εν λόγω διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της ανεξαρτητοποίησης τεσσάρων δημοτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων και η πρώην γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Κυριαζίδου, γεγονός που οδδήγησε -βάσει του ισχύοντα κανονισμού- στην έκπτωσή της από τη θέση.
Στη θέση, μετά από κατάθεση υποψηφιότητας και έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, αναδείχθηκε η μοναδική δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού, Μαρία Μανούκα.
Η κοινή επιστολή των «4» με αιχμές
Η κοινή δήλωση των ανεξαρτητοποιηθέντων - Γαρούφα, Κυριαζίδου, Λιάπη και Γεωργίου- επικαλείται «σοβαρές και ουσιαστικές διαφορές» με τον τρόπο λειτουργίας και τη στάση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.
«Είναι καθαρά πολιτική και απορρέει από την επιθυμία μας να παραμείνουμε χρήσιμοι και ουσιαστικοί για την κοινωνία. Συνεχίζουμε την πορεία μας ως ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι παραμένοντας απόλυτα δεσμευμένοι στο καθήκον μας απέναντι στους δημότες, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας για την ευημερία του δήμου και των συμπολιτών μας, με σεβασμό στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που ανάγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Κεραμίδας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Η υποψηφιότητα Μανούκα με αιχμές προς τους «αποστάτες»
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι ανεξαρτητοποιήσεις ή διαγραφές δεν επιφέρουν επανακαθορισμό της θέσης των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως δεν αλλάζει η θέση στο ΔΣ της παράταξης η οποία αναδείχθηκε τρίτη δύναμη εκλέγοντας συνολικά 6 δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένης της κ. Μανούκα, παρότι σήμερα η συγκεκριμένη παράταξη εκπροσωπείται μόνο από την επικεφαλής της. Κατά συνέπεια, η παράταξη της κας Μανούκα διατηρεί το δικαίωμα πρότασης υποψηφίου για τη θέση της γραμματέως και ως εκ τούτου η ίδια πρότεινε τον εαυτό της.
Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή της η Μαρία Μανούκα κατηγόρησε τους ανεξαρτητοποιηθέντες για «οργανωμένη αποστασιοποίηση» με στόχο την υπονόμευση της αντιπολιτευτικής δράσης της παράταξης. Επίσης μίλησε για «συντονισμένες κινήσεις που είχαν δρομολογηθεί ήδη από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών».
«Με αφορμή τη σημερινή κατάσταση που δεν είναι πρωτοφανής να θυμίσω πως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας ήδη από τον πρώτο μήνα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου εργάζεται ως ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, ενώ άλλη υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης μας εργάζεται ως ειδική συνεργάτης επίσης σε φορέα δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Με μια λεπτομέρεια. Η συγκεκριμένη θέση δεν προϋπήρχε στον αντίστοιχο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας. Δημιουργήθηκε επί τούτου εντός του 2024. Και ξαφνικά κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ανήκουν στη διοικούσα παράταξη βρέθηκαν πρόσφατα να ψηφίζουν την επιλογή της διοίκησης για τον Συμπαραστάτη του Δημότη. Χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση της διοίκησης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Είχε φαίνεται η διοίκηση εξασφαλισμένες τις ψήφους που απαιτούνταν για την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας. Με ποιον τρόπο άραγε; Σε κάθε περίπτωση πάντως η ψηφοφορία ήταν μυστική, οπότε ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Να επισημάνω πάντως ότι μέλος της δικής μας παράταξης είχε θέσει υποψηφιότητα και ήταν ηθική μας υποχρέωση να τον στηρίξουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων αφήνοντας αιχμές για πιθανές «μεταγραφές» πρώην στελεχών της παράταξής της.
«Η καθιερωμένη μεταγραφική περίοδος στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου για τις επόμενες δημοτικές εκλογές αυτή τη φορά άρχισε νωρίς. Προσέξτε λοιπόν τον συνωστισμό. Θέλω να τονίσω ότι δεν αμφισβητώ το δικαίωμα καθενός να τραβήξει τον δικό του δρόμο. Θα υπενθυμίσω όμως ότι στη συλλογική πολιτική δράση η συνέπεια, η αξιοπιστία και η εντιμότητα δεν κρίνονται στις κάλπες, αλλά στις κρίσιμες στιγμές και αυτή είναι μια από αυτές. Η πολιτική δεν είναι καταφύγιο προσωπικής φιλοδοξίας, είναι χώρος ευθύνης, μάχης και συνέπειας», συνέχισε.
Τοξικό και διχαστικό λόγο καταγγέλλουν οι «4»
Από την πλευρά των ανεξαρτητοποιηθέντων, οι τοποθετήσεις υπήρξαν εξίσου αιχμηρές. Ο κ. Γαρούφας έκανε λόγο για «τοξικό λόγο» από πλευράς Μανούκα και για πολιτική που διχάζει αντί να ενώνει. «Υπήρχε σχέδιο οργανωμένο; Σε λίγο θα μας πείτε και συμμορία. Κριτές μας είναι οι δημότες. Αυτοί μας κρίνουν, αυτοί μας στέλνουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Είναι η τρίτη φορά που εκλέγομαι στο δημοτικό συμβούλιο. Η λαϊκή ψήφος δεν ασχολείται με ίντριγκα, όπως δεν ασχοληθήκαμε και εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Κατερίνα Κυριαζίδου υπερασπίστηκε την πορεία της, δηλώνοντας πως δεν επιδίωξε ποτέ τη θέση της γραμματέως, ενώ άφησε αιχμές για έλλειψη δημοκρατίας στην παράταξη την οποία εκπροσωπούσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιάπης, τόνισε πως στόχος του παραμένει να είναι «χρήσιμος και όχι αρεστός», δηλώνοντας ότι η δήλωση ανεξαρτητοποίησης τον εκφράζει πλήρως.
Εκλογή Μανούκα με οριακή πλειοψηφία
Η εκλογή της νέας γραμματέως διεξήχθη σε τρεις ψηφοφορίες, με τις πρώτες δύο να αναδεικνύονται άκαρπες, καθώς δεν επετεύχθη η συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 20 ψήφων. Τελικά, στην τρίτη ψηφοφορία -όπου το όριο τίθεται στις 10 ψήφους- η Μαρία Μανούκα εξελέγη νέα γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας ακριβώς τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό.
Συγκεκριμένα, την υποστήριξή τους παρείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δημήτρης Αραμπατζής, Χρήστος Δεμερτζής, Φάνης Παπαδόπουλος, Κώστας Σωτηράκης, Γιώργος Σταυρίδης, Μαρία Μανούκα, Βασίλης Βόγγαλης, Ανέτα Δαλαμπίρα, καθώς και ο Χρήστος Αντίνου, ο οποίος διαγράφηκε την περσινή χρονιά από την παράταξη της κας Μανούκα.