Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης απαριθμεί μια σειρά από πλεονεκτήματα που πιστεύει ότι συνοδεύουν την πρότασή του. Όπως τονίζει, τα έσοδα από τον φόρο θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, ενώ από την πλευρά τους οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χάρη στη γνώση που διαθέτουν για τα ακίνητα και τη χρήση τους στην γεωγραφική περιοχή ευθύνης τους. Όσο για τα μειονεκτήματα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, βάζοντας παράλληλα στην εξίσωση και τον κίνδυνο κακοδιαχείρισης, που όμως τον αντισταθμίζει με την λογοδοσία προς τις τοπικές κοινωνίες.
Σε θεωρητικό επίπεδο η πρόταση τού Γιάννη Στουρνάρα μοιάζει ελκυστική. Στην πραγματικότητα, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο λόγος, όπως διατυπώθηκε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, είναι ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ είναι… καλοδεχούμενα μόνο αν αποδοθούν επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης των ΚΑΠ που ήδη λαμβάνουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα.
Κυρίζογλου: «Να μας λείπει το βύσσινο»
«Η θέση μας για τον ΕΝΦΙΑ είναι διατυπωμένη σε όλα μας τα Συνέδρια. Αν πρόκειται να προστεθεί το σύνολο του ΕΝΦΙΑ στους πόρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τους οποίους ήδη λαμβάνουμε, βεβαίως και τον θέλουμε. Αλλά αυτό που ο κ. Στουρνάρας ξεκάθαρα λέει είναι να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι να επέλθει μια οικονομική ανακούφιση και εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, προφανέστατα αφαιρώντας τα ποσά αυτά από τους ΚΑΠ. Η απάντησή μας στην πρόταση Στουρνάρα είναι ξεκάθαρη, “να μας λείπει το βύσσινο”» σχολίασε δηκτικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Και πρόσθεσε: «Φυσικά και θέλουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουμε σήμερα και τα οποία υπολείπονται αυτών που δικαιούμαστε σύμφωνα με τον άρθρο 259 του ν.3852/2010, ο οποίος είναι σε αναστολή. Δηλαδή το 20% από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το 12% του Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και το 50% του συνόλου των ετήσιων εισπράξεων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που μας κάνουν 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Καϊτεζίδης: «Να μην συμψηφίζεται με αντίστοιχα έσοδα»
Μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα», σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τασσόμενος υπέρ της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους υπό την προϋπόθεση να μην συμψηφίζεται με αντίστοιχα έσοδα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή όπως τίθεται η πρόταση του διοικητή της Τράπεζαςτης Ελλάδος Γ. Στουρνάρα. Η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει μέσω της ΚΕΔΕ πολλές φορές εδώ και χρόνια -και στο τακτικό συνέδριο πριν λίγους μήνες. Την προβλέπει το Σύνταγμα, την απαιτεί η πραγματικότητα. Η διαφορά φορολογικών εσόδων πουδιαχειρίζονται οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη μιλάειαπό μόνη της: 2,94% έναντι 12,64».
«Να προστεθούν στην τακτική χρηματοδότηση»
Σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη: «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα προστεθούν στην τακτική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Αυτοδιοίκηση από το Κράτος. Είναι αδιανόητο, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει 15 χρόνια μετά τον Καλλικράτη, να σκεφτεί οποιοσδήποτε ότι θα φορτωθεί μία ακόμη αρμοδιότητα στους δήμους χωρίς καμία ωφέλεια για τις τοπικές κοινωνίες. Η πρόταση Στουρνάρα είναι λάθος εάν σημαίνει ταυτόχρονη μείωση των ΚΑΠ και συνέχιση της υποχρηματοδότησης των δήμων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ στα έσοδα από τους ΚΑΠ, τα οποία μάλιστα πρέπει να αποδίδονται πλήρως στους δήμους, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα».