Η πρώτη ανάθεση, στα ανατολικά της πόλης, αφορά τη σύμβαση με αντικείμενο «Οριστική Μελέτη Κυκλοφοριακής Διαμόρφωσης προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων στον τερματικό σταθμό Μίκρα του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) και της απαραίτητης σύνδεσης αυτού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο». Η μελέτη αυτή στοχεύει στην κυκλοφοριακή διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων γύρω από την υφιστάμενη διαμόρφωση στην είσοδο/έξοδο του σταθμού και των οδικών του συνδέσεών του με την οδό Πόντου.
«Πρόκειται για έναν μικρότερης εμβέλειας τερματικό σταθμό, σε σχέση με εκείνον της Νέας Ελβετίας, όπου υπάρχουν διάφορα ζητήματα απαλλοτριώσεων και οδικών προσβάσεων. Στο παρελθόν είχαμε κάνει πρόταση που περιλάμβανε πιο ολιστική προσέγγιση και αφορούσε μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, για να είμαστε συνεπείς και στα χρονοδιαγράμματα του Μετρό, καλούμαστε να μειώσουμε τον χώρο μετεπιβίβασης.
Αρχικά, ο χώρος στον οποίο θεωρούσαμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε ανερχόταν σε περίπου 30 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών, ενώ η τρέχουσα μελέτη περιορίζεται σε περίπου 10 στρέμματα και ενσωματώνει την πρότασή μας η διάνοιξη της Πόντου να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το ύψος της οδού Κακουλίδη, όπου σήμερα βρίσκεται ο προσωρινός τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ.
Στόχος μας είναι να έχουμε μέχρι το τέλος του 2025 στη Μίκρα ένα minimum λύσεων -δηλαδή μια λειτουργική διαρρύθμιση, ώστε να μην υπάρχουν “τυφλές” συνδέσεις ή συμφόρηση» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.
Πρόσθεσε, δε, ότι η μελέτη για τη Μίκρα αποτελεί πολύ σημαντικό κρίκο του όλου εγχειρήματος, μεταξύ άλλων και επειδή στην περιοχή λειτουργεί ειδικό μοντέλο, που στόχο έχει να κάνει προβλέψεις για τους κυκλοφοριακούς και επιβατικούς φόρτους στην περίοδο ως το 2030.
Η μελέτη, που ανατέθηκε στο γραφείο μελετών «Φράγκος Απόστολος & ΣΙΑ Ε.Ε» (Οδός Μελετητική Ε.Ε.) κρίθηκε απαραίτητη, καθώς - σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια»- «μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής 2 του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) στο τέλος του 2025, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης που σχεδιάζεται από τον ΟΣΕΘ, λόγω μη υλοποίησης των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.
Κατά συνέπεια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα διαμορφωθεί κυκλοφοριακά και ένα ακόμα τμήμα, περίπου δύο στρεμμάτων, όμορο προς την προβλεπόμενη κατασκευή χώρου στάσεων αστικών λεωφορείων κυκλικού σχήματος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ. Ο νέος συνολικός χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό στάσεων».
Στη μελέτη θα συμπεριληφθεί -μεταξύ άλλων- ο σχεδιασμός διασύνδεσης του προσωρινού χώρου κίνησης των λεωφορείων με το περιβάλλον οδικό δίκτυο και η βασική διαμόρφωση των πεζοδιαδρόμων εντός του προσωρινού χώρου, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ομαλή μετακίνηση των πεζών (συμπεριλαμβανομένων και ΑΜΕΑ) από το σημείο εισόδου/εξόδου του σταθμού εντός του χώρου, προς τις στάσεις και την οδό Πόντου και αντίστροφα και ο σχεδιασμός των απαραίτητων τροποποιήσεων της μελέτης της οδού Πόντου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη και ασφαλής σύνδεση του παρακείμενου τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ Κρήνης με τον σχεδιαζόμενο χώρο κίνησης λεωφορείων μέσω της οδού Πόντου.
Η δεύτερη σύμβαση έχει ως αντικείμενο τη «Σύνταξη Προκαταρκτικής μελέτης κυκλοφοριακής διαρρύθμισης του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης». «Η μελέτη προβλέπει αναδιαμόρφωση ενός χώρου με πάρα πολλές αφιξοαναχωρήσεις και την καλύτερη οργάνωσή του, σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης λεωφορείων για 20 διαφορετικές γραμμές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο στην περίπτωση αυτού του τερματικού σταθμού είναι η μετεγκατάσταση παρακείμενου σχολικού συγκροτήματος (σ.σ. στεγάζει το 63ο και 65ο δημοτικό και το 38ο και 42ο νηπιαγωγείο), κάτι στο οποίο δεν αναμένεται να υπάρξουν προσκόμματα, καθώς βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η σχολική στέγη δεν αποτελεί συμβατή χρήση για το σημείο όπου βρίσκεται το συγκρότημα. «Και αυτή η παρέμβαση επιδιώκεται να υλοποιηθεί μέχρι τις αρχές του 2026» κατέληξε ο κ. Τόσκας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», με αντικείμενο την ανάθεση της σύμβασης στο γραφείο μελετών «Παντελής Αθανάσιος», δεσμευτικά στοιχεία για τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης είναι τα ακόλουθα:
- οι διαδρομές που ακολουθούν τα αστικά λεωφορεία προερχόμενα είτε από τη δυτική είτε από την ανατολική πλευρά της πόλης, η προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητων θέσεων αποβίβασης σε θέσεις πλησίον του σταθμού του Μετρό,
- η δημιουργία των ελάχιστων δυνατών εμπλοκών μεταξύ πεζών και λεωφορείων, οι κατά το δυνατόν συντομότερες διαδρομές κίνησης των επιβατών προκειμένου να μετεπιβιβαστούν στα εμπλεκόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς,
- η δημιουργία χώρων ανάπαυσης των οδηγών και ανάλογης αναμονής των αντίστοιχων λεωφορείων και η αποφυγή εμπλοκών των υπόλοιπων δραστηριοτήτων (τροφοδοσία καταστημάτων, διέλευση οχημάτων κλπ) που λειτουργούν εντός του ευρύτερου χώρου με ταυτόχρονη εξασφάλιση της τροφοδοσίας αυτών ως και λοιπών αναγκών τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ