Ασταμάτητη είναι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καθώς άλλες πολλές σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, τρεις νέοι σεισμοί 4,6 Ρίχτερ στις 11:20, 4 Ρίχτερ στις 11:16 και 4,7 Ρίχτερ στις 11:15 σημειώθηκαν στην Αμοργό την Τετάρτη. Στις 10:29 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην Αμοργό, ο οποίος ήταν αισθητός και στην Αττική. Από εκείνη την ώρα μέχρι και τις 10:58, δηλαδή σε διάστημα σχεδόν μισής ώρας, σημειώθηκαν άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, ο πρώτος στις 10:37 έντασης 4,1 Ρίχτερ, ο δεύτερος στις 10:52 εντάσης 4 Ρίχτερ, ο τρίτος στις 10:56 έντασης 4,1 Ρίχτερ και ο τέταρτος στις 10:58 έντασης 4,2 Ρίχτερ.
Στο ίδιο διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση έντασης 3,9 Ρίχτερ στις 10:43. Όλες αυτές οι σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη. Λίγο μετά, στις 11:26 σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ανάφη.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:21 σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έπειτα, ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
Γ. Παπαδόπουλος: «Δεν θα θέλαμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, θα δώσει τη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων»
«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Action24.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε
Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».
K. Συνολάκης: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μικρής ηφαιστειακής έκρηξη
Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θα δούμε πού θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση».
Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ότι «από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».
Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.
Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη, αν γίνει, και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.