Με μουσικά αφιερώματα, wall-mapping event στον Λευκό Πύργο και τους Great Aristotelians ο εορτασμός των 100 χρόνων ίδρυσης του ΑΠΘ

10.04.2025 | 13:04
Με ένα άκρως πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών αναμένεται να εορταστεί φέτος η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με κεντρικό σύνθημα «Γιορτάζουμε το χθες, οραματιζόμαστε το αύριο», το Ίδρυμα θα τιμήσει με τουλάχιστον 108 δράσεις τον έναν αιώνα λειτουργίας του.

Μουσικές εκδηλώσεις, wall-mapping event στον Λευκό Πύργο, ξεναγήσεις σε μουσεία, εκθέσεις φωτογραφίας και όχι μόνο, συζητήσεις αναστοχασμού, ημερίδες και τιμητικές εκδηλώσεις για τους Great Aristotelians, είναι μόνο μερικά απ’ όσα περιλαμβάνει η πλούσια γκάμα του προγράμματος του εορτασμού των 100 χρόνων ίδρυσης του ΑΠΘ.

«Ένας αιώνας όπου το ΑΠΘ όχι μόνο διαμόρφωσε την ακαδημαϊκή ταυτότητα της χώρας, αλλά συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό, της Θεσσαλονίκης και την Ελλάδας. Είναι πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τιμή και ευθύνη για μένα να έχω αυτήν την ιδιότητα του πρύτανη σε αυτήν την ιστορική στιγμή. Θα γιορτάσαμε με λαμπρότητα την επέτειο ενός σύγχρονου πανεπιστημίου που πρωταγωνιστεί, ενός πανεπιστημίου που διεθνοποιείται. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αποσκοπεί στη βέλτιστη προβολή του ΑΠΘ. Οι δράσεις θα αναδείξουν τον διαχρονικό ρόλο του στην καινοτομία, στον πολιτισμό, στους αγώνες για Δημοκρατία αλλά και το όραμά του γα το μέλλον. Καταλαβαίνουμε όλες και όλοι ότι γράφουμε ιστορία. Για εμάς, δεν είναι μόνο ένα χρέος τιμής, αλλά και ένα εφαλτήριο για τα επόμενα 100 χρόνια», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων εορτασμού 100 χρόνων ίδρυσης του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, υποστήριξε ότι το ΑΠΘ είναι «μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της πόλης και της χώρας. Έχουν έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων. Μέσα από αυτές θα γίνει η παρουσίαση της προόδου του ΑΠΘ. Το ΑΠΘ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, με 108 δράσεις .Θα προσκληθεί το κοινό να έρθει, να συμμετέχει σε εργαστήρια, να γνωρίσει από κοντά την ακαδημαϊκή ζωή. Στόχος είναι ο εορτασμός της ιστορίας και των επιτευγμάτων του ΑΠΘ, με τα μάτια στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ, Καθηγητής Βασίλειος Γούναρης ανέφερε ότι είναι «εξαιρετική τιμή η προεδρία στην Οργανωτική Επιτροπή. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων των μελών ΔΕΠ. Είναι μία περιπέτεια που θα ξεπεράσει τα όρια του 2025. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τον Μάιο συμβολικά με τη συμμετοχή φοιτητών».

.

 

 Στις 12 Ιουνίου η κεντρική εκδήλωση

 

Στις 12 Ιουνίου 1925 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την τότε κυβέρνηση. Μετά από 100 χρόνια, στις 12 Ιουνίου 2025, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «ΑΠΘ 100 χρόνια, γνώση, καινοτομία, πολιτισμός», η οποία θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο κτήριο Μ1, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Γιάννης Μάντακας ΑΠΘ» και της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ.

Ένα wall-mapping event στον Λευκό Πύργο, θα πλαισιώσει την έναρξη των δράσεων και αναμένεται να εντυπωσιάσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Δεκάδες δράσεις τον Μάιο – Οι Great Aristotelians και το... άνοιγμα στην πόλη

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ίδρυσης του ΑΠΘ, ξεκινούν σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου, με τη Φοιτητική Εβδομάδα Εκατοντατερίδας: «Ας αρχίσουν οι χοροί!». Πρόκειται για τουλάχιστον 25 δράσεις, θεατρικές, εικαστικές, αθλητικές, φωτογραφικές, επιστημονικές εκδηλώσεις φοιτητικών ομάδων όλων των Σχολών καθώς και δράσεις κοινωνικής παρέμβασης.

Οι δράσεις συνεχίζονται έως τις 24 Μαΐου με πάνω από 70 εκδηλώσεις στο campus του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων σε εργαστήρια, εκθέσεις και ενημερώσεις.

Μετά την κεντρική εκδήλωση στις 12 Ιουνίου, η οποία αναλύθηκε παραπάνω, οι εκδηλώσεις επιστρέφουν στις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του ΑΠΘ στην 89η ΔΕΘ με επετειακό περίπτερο: «Γράψαμε την Ιστορία, σχεδιάζουμε το Μέλλον». Έπειτα, από τις 14 έως 28 Σεπτεμβρίου, το ΑΠΘ «βγαίνει» εκτός campus και με τις εκδηλώσεις να φέρουν τον τίτλο: «Το ΑΠΘ στην πόλη: 100 χρόνια προσφοράς».

Οι δράσεις περιλαμβάνουν έκθεση έργων τέχνης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάσεις της ιστορίας Σχολών στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, εκδηλώσεις την πλατεία Αριστοτέλους, έκθεση στο Λιμάνι, έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με 400 έργα των συλλογών της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας και της δωρεάς του Ντίνου Χριστιανόπουλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.

Ποικίλο είναι το πρόγραμμα των δράσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις 23/11, με μία μουσική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα μουσικό αφιέρωμα της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΑΠΘ, με έργα των Χατζηδάκι και Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά.

Από το πλούσιο επετειακό πρόγραμμα του ΑΠΘ, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επιφανείς δάσκαλοι και δασκάλες του ΑΠΘ.

Για τους λεγόμενους… Great Aristotelians έχει προγραμματιστεί ένας κύκλος εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με εκδηλώσεις μνήμης για προσωπικότητες του ΑΠΘ, όπως: Μ. Ανδρόνικος, Γ. Σηφάκης, Ε. Ευσταθιάδης. Γ. Σωτηριάδης, Α. Βέττας, Φ. Γραμματικός, Λ. Πολίτης, Γ.Π. Σαββίδης, Α. Φραντζή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος