ΟΣΕΘ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες κυκλοφοριακές μελέτες και διαμόρφωση χώρου στους τερματικούς σταθμούς Μίκρας και ΝΣΣ

Ακούστε το άρθρο 8'
24.04.2025 | 14:40
Shutterstock
Στην ανάθεση δύο μελετών που αφορούν στη διαμόρφωση των τερματικών σταθμών, καθώς και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δύο καίριους τερματικούς σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε Μίκρα και Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΝΣΣ) προχώρησε ο ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης). 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις σχετικές γωστοποιήσεις στη Διαύγεια, πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι χρησιμοποιούν το μετρό, ενώ θα αποτελέσουν ένα επίσης σημαντικό βήμα για τη δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης των λεωφορειακών γραμμών την οποία σχεδιάζει ο ΟΣΕΘ με στόχο τη βέλτιστη διαλειτουργικότητα των δύο μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης.

Η πρώτη ανάθεση αφορά τη σύμβαση με αντικείμενο «Οριστική Μελέτη Κυκλοφοριακής Διαμόρφωσης προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων στον τερματικό σταθμό Μίκρα του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) και της απαραίτητης σύνδεσης αυτού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο» και αφορά στην κυκλοφοριακή διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων γύρω από την υφιστάμενη διαμόρφωση στην είσοδο/έξοδο του σταθμού και των οδικών του συνδέσεών του με την οδό Πόντου.

Η ευρύτερη περιοχή μελέτης εξυπηρετείται από τοπικό οδικό δίκτυο στο οποίο θα απολήγουν οι κινήσεις τόσο προς τον τερματικό σταθμό Μίκρας του μετρό, όσο και σε όμορες εγκαταστάσεις (Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μίκρας, Εθνική Σχολή Δικαστών). Παράλληλα έχει σχεδιαστεί η επέκταση της οδού Πόντου έως την οδό Ικάρων με μελέτη του δήμου, ενώ τμήμα της (από τα δυτικά της οδοού Παπανδρέου έως ανατολικά της οδού Γεωργίου Γεννηματά)  κατασκευάζεται από την Ελληνικό Μετρό. Σημειώνεται ότι η παρούσα μελέτη θα θεωρήσει ότι η προγραμματιζόμενη διάνοιξη της οδού Πόντου, θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι το ύψος της οδού Κακουλίδη μέχρι το τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο της μελέτης της Ελληνικό Μετρό γύρω από την είσοδο/έξοδο του μετρό νοτίως της οδού Πόντου, προβλέπεται η κατασκευή Χώρου Στάσεων Αστικών Λεωφορείων κυκλικού σχήματος και χωρητικότητας τριών στάσεων, καθώς και συνδέσεών του με την οδό Πόντου.

Η μελέτη κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο τερματικός σταθμός μετεπιβίβασης που σχεδιάζεται από τον ΟΣΕΘ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας της γραμμής 2 προς Καλαμαριά, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της ανάθεσης, «περίπου 50μ νότια της διασταύρωσης της οδού Πόντου με την οδό Κακουλίδη (προς Β) και Γυμναστηρίου Μίκρας (προς Ν) βρίσκεται ο Τερματικός Σταθμός των λεωφορείων. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής 2 του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) στο τέλος του 2025, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης που σχεδιάζεται από τον ΟΣΕΘ, λόγω μη υλοποίησης των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.  
Κατά συνέπεια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού  θα διαμορφωθεί κυκλοφοριακά και ένα ακόμα τμήμα 2 περίπου στρεμμάτων όμορο προς την προβλεπόμενη κατασκευή Χώρου Στάσεων Αστικών Λεωφορείων κυκλικού σχήματος της  Ελληνικό Μετρό ΑΕ.   
Ο νέος συνολικός χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό στάσεων». 

Στη μελέτη θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων:

  • ο σχεδιασμός διασύνδεσης του προσωρινού χώρου κίνησης των λεωφορείων με το περιβάλλον οδικό δίκτυο και
  • η βασική διαμόρφωση των πεζοδιαδρόμων εντός του προσωρινού χώρου, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ομαλή μετακίνηση των πεζών (συμπεριλαμβανομένων και ΑΜΕΑ) από το σημείο εισόδου/εξόδου του σταθμού εντός του χώρου, προς τις στάσεις και την οδό Πόντου και αντίστροφα και ο σχεδιασμός των απαραίτητων τροποποιήσεων της μελέτης της οδού Πόντου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη και ασφαλής σύνδεση του παρακείμενου τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ Κρήνης με τον σχεδιαζόμενο χώρο κίνησης λεωφορείων μέσω της οδού Πόντου.

Επέκταση του τερματικού σταθμού του ΝΣΣ

Η δεύτερη σύμβαση -η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια- έχει αντικείμενο τη «Σύνταξη Προκαταρκτικής μελέτης κυκλοφοριακής διαρρύθμισης του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης».

Η εν λόγω προς εκπόνηση μελέτη αφορά την κυκλοφοριακή διαρρύθμιση του υφιστάμενου Σταθμού Μετεπιβίβασης Αστικών Λεωφορείων στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης προσθέτοντας στον διατιθέμενο χώρο και τον χώρο του σχολικού συγκροτήματος, Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 20 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων καθώς και τουλάχιστον τρεις θέσεις αναμονής για απλά και αρθρωτά λεωφορεία. Επιπλέον θα πρέπει να εξασφαλιστεί ανεξάρτητη σύνδεση για την τροφοδοσία των καταστημάτων που στεγάζονται εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Δεσμευτικά στοιχεία για τον σχεδιασμό είναι:

• Οι διαδρομές που ακολουθούν τα αστικά λεωφορεία προερχόμενα είτε από τη Δυτική είτε από την Ανατολική πλευρά της πόλης.

• Η προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητων θέσεων αποβίβασης σε θέσεις πλησίον του σταθμού του ΜΕΤΡΟ.

• Η δημιουργία των ελάχιστων δυνατών εμπλοκών μεταξύ πεζών και λεωφορείων.

• Οι κατά το δυνατόν συντομότερες διαδρομές κίνησης των επιβατών, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν στα εμπλεκόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Η δημιουργία χώρων ανάπαυσης των οδηγών και ανάλογης αναμονής των αντίστοιχων λεωφορείων.

• Η αποφυγή εμπλοκών των υπόλοιπων δραστηριοτήτων (τροφοδοσία καταστημάτων, διέλευση οχημάτων κλπ) που λειτουργούν εντός του ευρύτερου χώρου με ταυτόχρονη εξασφάλιση της τροφοδοσίας αυτών ως και λοιπών αναγκών τους.

Κατά την περιγραφή του τεχνικού αντικεμένου της συγκκεριμένης μελέτες περιγράφεται και η παρούσα κατάσταση. Όπως, αναφέρεται, «ο υφιστάμενος σταθμός Μετεπιβίβασης Αστικών Λεωφορείων βρίσκεται στη Νότια και δυτική πλευρά του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Περιορίζεται προς Βορρά από την οδό Σελίτσης σε επαφή με τοίχο αντιστήριξης της αποβάθρας των Σ.Γ. Νότια από την οδό Μοναστηρίου. Δυτικά από Σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 63ο και 65ο Δημοτικό Σχολείο και το 38ο και 42ο Νηπιαγωγείο και από ιδιωτικό χώρο στάθμευσης Ι.Χ. και λεωφορείων. Ανατολικά από το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τον περιβάλλοντα χώρο του. Επίσης στη Νότια πλευρά του χώρου αναπτύσσεται ο τερματικός σταθμός του ΜΕΤΡΟ ο οποίος διαθέτει μία έξοδο με κυλιόμενες σκάλες, μία έξοδο με 
ασανσέρ και μία έξοδο με απλές σκάλες.  

Στην ως άνω περιγραφόμενη περιοχή λειτουργούν ποικίλες δραστηριότητες που καταλαμβάνουν κρίσιμους χώρους. Στο Βόρειο άκρο καταλήγει ράμπα σύνδεσης με την αποβάθρα των σιδηροδρομικών γραμμών που πρέπει να διατηρηθεί για λειτουργικούς λόγους του Ο.Σ.Ε. Στο Βορειοδυτικό άκρο του κτηρίου του Ο.Σ.Ε. υπάρχει θύρα πρόσβασης σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου. Στην ίδια περίπου θέση λειτουργεί χώρος στάθμευσης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ενώ από τη δυτική είσοδο του κτηρίου γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων που λειτουργούν εντός του κτηρίου.  

Η τρέχουσα λειτουργία του σταθμού μετεπιβίβασης είναι η ακόλουθη: 

Τα λεωφορεία που προέρχονται από τη Δυτική Θεσσαλονίκη προσεγγίζουν το χώρο μέσω της οδού Αγ.Πάντων και στη συνέχεια διαμέσω της οδού Σελίτσης, της οποίας το πλάτος επαρκεί για μονόδρομη κίνηση. Τα λεωφορεία που προέρχονται από την Ανατολική Θεσσαλονίκη προσεγγίζουν το χώρο μέσω της οδού Μοναστηρίου με ομόρροπη έξοδο μπροστά από το Σχολικό συγκρότημα. Η έξοδος όλων των 
οχημάτων που διατρέχουν το χώρο γίνεται σε μια θέση επί της οδού Μοναστηρίου στο ύψος της συμβολής της οδού Αναγεννήσεως με αυτήν».