Ήδη «έσπασε» το «φράγμα» των 10.000 νέων δενδροφυτεύσεων που είχε θέσει ως στόχο της μέχρι το τέλος της φυτευτικής περιόδου, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2025.
Όπως τόνισε στα Μακεδονικά Νέα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, οι φυτεύσεις νέων δέντρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με πάνω από 10.000 να έχουν ήδη φυτευτεί στην πόλη, μετά και τις δύο δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.
Συνεχείς δράσεις δενδροφυτεύσεων – Περιαστικά δάση Τριανδρίας και Άνω Τούμπας
Η ενίσχυση του πράσινου στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει φυτεύσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης, παρά τη δυσκολία ανεύρεσης νέων χώρων, καθώς και στα περιαστικά δάση της Τριανδρίας, μίας έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων, και της Άνω Τούμπας, όπου μέσω της δράσης του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε» αλλά και της χορηγίας της ΑΜΚΕ ΠΗΓΗ, έχουν φυτευτεί συνολικά 3.000 δέντρα, κατά τη διάρκεια τριών δράσεων δενδροφύτευσης, μία τον Δεκέμβριο, μία τον Ιανουάριο και μία την περασμένη Κυριακή, ενώ για τις 9 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η φύτευση επιπλέον 1.000 δέντρων στο δάσος της Άνω Τούμπας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο -και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024-, φυτεύτηκαν περίπου 3.000 δέντρα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 7.500 μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς.
Παράλληλα, η συμβολή του Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν επίσης σημαντική, καθώς φυτεύτηκαν επιπλέον 2.000 δέντρα πέριξ των σταθμών, λόγω συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας.
Ρεκόρ φυτεύσεων
Ο συνολικός αριθμός των δέντρων στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο κ. Διαμαντάκης, υπολογίζεται πλέον στα 65.000, παρά τις απώλειες περίπου 1.000 δέντρων από την κακοκαιρία Bora τον Νοέμβριο. Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι η φυτευτική προσπάθεια της νυν διοίκησης αποτελεί αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος Αθηναίων έχει φυτέψει περίπου 5.000 δέντρα επί διοίκησης Χάρη Δούκα, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι φυτεύσεις περιλαμβάνουν διάφορα είδη δέντρων, επιλεγμένα για την ανθεκτικότητά τους στο αστικό περιβάλλον. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακακίες, κουτσουπιές, καλλωπιστικές κερασιές και δαμασκηνιές, πικροδάφνες, πλατανομουριές και άλλα.
Σημειώνεται πως, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, είχε υλοποιηθεί ακόμη μία δράση δενδροφύτευσης, με την οποία ο δήμος, σε συνεργασία με τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, «πρασίνισε τη νησίδα στη δυτική είσοδο της πόλης, με τη φύτευση 1.300 πικροδαφνών και 100 ελιών, δέντρα που προσφέρθηκαν μέσω χορηγιών», όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντάκης.
Προβλήματα και λύσεις - Δημιουργία πάρκων σκύλων και πάρκων τσέπης
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η έλλειψη διαθέσιμων χώρων για νέες φυτεύσεις.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η δημοτική αρχή προσπαθεί να πυκνώσει τα υπάρχοντα πάρκα και να αξιοποιήσει περιοχές περιφερειακά της πόλης, όπως η Τριανδρία και η Άνω Τούμπα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δενδροδόχοι καθαρίζονται από τα πρέμνα τους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες θέσεις φύτευσης.
Πάρκα σκύλων και τσέπης
Πέρα από τις φυτεύσεις, σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου περιλαμβάνουν και τη δημιουργία των πρώτων πιστοποιημένων πάρκων σκύλων.
Μέχρι το Πάσχα του 2025, όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, αναμένεται να παραδοθούν πέντε πάρκα σκύλων, με τις διεργασίες για την κατασκευή τους να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η εύρεση κατάλληλων χώρων, αποτελεί πρόκληση, καθώς αυτά τα πάρκα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
Επιπλέον, η δημιουργία επτά νέων πάρκων τσέπης έχει εξαγγελθεί, μέσω χορηγίας της ΔΕΗ, πέραν αυτού που έχει ήδη παραδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή της Κάτω Τούμπας από χορηγό εταιρία, η οποία ενίσχυσε και με 500 νέους θάμνους το Πάρκο Εβραίων Μαρτύρων, που βρίσκεται στην οδό Παπαναστασίου.
Η ενίσχυση του πράσινου στην πόλη δεν περιορίζεται μόνο σε δενδροφυτεύσεις. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά επίσης και σε συστηματικό κλάδεμα, με τέσσερα συνεργεία να εργάζονται ασταμάτητα. Επιπλέον, οι ρίζες και τα πρέμνα που αφαιρούνται από τις δενδροδόχους στα πεζοδρόμια, υπολογίζονται σε πάνω από 1.500, επιτρέποντας έτσι τη φύτευση νέων δέντρων.