Οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του πρώην στρατόπεδου Καρατάσιου, στην περιοχή της Πολίχνης, τέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά.
Την πρόθεσή του για μεγαλύτερες αξιώσεις επί της συνολικής επιφάνειας των 650 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου, καθώς και το όραμά του για την αξιοποίησή τους εξέφρασε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, έπειτα από αίτημα της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του επικεφαλής της, Μάριου Παλάντζα, το οποίο υπέγραψαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για την ένταξη του εν λόγω θέματος στην ημερήσια διάταξη.
Εν μέσω διαπραγματεύσεων και σε «κρίσιμο σημείο»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά παρουσίασε τη στρατηγική της δημοτικής αρχής, ξεκαθαρίζοντας πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), προκειμένου να παραχωρηθεί στον δήμο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της έκτασης. Η συνολική έκταση του πρώην στρατοπέδου ανέρχεται σε περίπου 640 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη δεσμευτεί για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου.
«Έχουν προηγηθεί δεκαετίες αγώνων από τους δημότες, τις προηγούμενες διοικήσεις και τις συλλογικότητες. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα επιλέξουμε τη διεκδίκηση του «όλα ή τίποτα» ή αν θα ακολουθήσουμε μια στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τον χώρο χωρίς να χαθεί άλλη μία εικοσαετία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την -όπως είπε χαρακτηριστικά- καθημερινή αποτελμάτωσή του.
Ο κ. Ασλανίδης επισήμανε ότι «η πρόταση της διοίκησης είναι με όραμα την αξιοποίηση αυτού του χώρου. Να “αναπνεύσει” η δυτική Θεσσαλονίκη, ο δήμος Παύλου Μελά, η Πολίχνη. Το Καρατάσιου θα είναι στολίδι για την Πολίχνη. Με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και το περαστικό δάσος της Ευκαρπίας θα είμαστε ένας “πράσινος” δήμος»
Αναφερόμενος στη δημιουργία του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου σε έκταση 150 στρεμμάτων, έπειτα από συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Θα είναι το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο των Βαλκανίων», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης σύνδεσης του δήμου Παύλου Μελά, μέσω του Μετρό, αναφέροντας παράλληλα τα ήδη υφιστάμενα νοσοκομεία της περιοχής, Παπαγεωργίου και 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
«Ο υπόλοιπος χώρος είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσής μας. Γι' αυτόν τον λόγο, κληθήκαμε από την κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ. Έχουμε αποστείλει την επιστολή προς τον διευθυντή του ΤΕΘΑ και προς τον υπουργό και υφυπουργό του ΥΠΕΘΑ. Διεκδικούμε όλα τα υπόλοιπα στρέμματα», συνέχισε.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποκλείσει τους πολίτες από τη διαδικασία και ότι η τοπική κοινωνία θα έχει λόγο στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Καρατάσιου
Η πρόταση της δημοτικής αρχής για το Καρατάσιου περιλαμβάνει έναν χώρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Πράσινες εκτάσεις και περιπατητικές διαδρομές
- Ποδηλατόδρομους και χώρους αναψυχής
- Skate park, αστικούς οπωρώνες και πάρκα ζώων συντροφιάς
- Αθλητικούς χώρους για ελεύθερη άθληση των πολιτών
- Υπαίθριο θέατρο και κινηματογράφο
- Ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης
- Χώρους φιλοξενίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ζώνες καινοτομίας
Επιπλέον, η δημοτική αρχή προτείνει τη δημιουργία πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων που θα σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, ώστε το πάρκο να συντηρείται από τους ίδιους τους σπουδαστές στο πλαίσιο των πρακτικών τους.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου ξεκαθάρισε πως η παράταξή του διαφωνεί με την προσμέτρηση των 150 στρεμμάτων (που αφορούν την ανέγερση του νοσοκομείου) στην έκταση που θα δοθεί προς χρήση στον δήμο.
«Τα 150 στρέμματα δεν είναι πλέον του στρατού, είναι του υπουργείου Υγείας. Πρέπει να μας δοθούν τα μισά εισφορά σε γη. Αυτή είναι η πρότασή μου. Εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε», δήλωσε.
Ο Ιάκωβος Αβραμίδης, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Ξανά - Προοδευτική Συνεργασία Παύλου Μελά, ανέφερε πως «όταν το 2003 αποχώρησε ο στρατός από έναν χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε στον στρατό και έπαψε να τον χρησιμοποιεί, αυτομάτως θα έβλεπε η τοπική και μετά η γενική κυβέρνηση πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Η Θεσσαλονίκη αν κάνει πάρκα όλα τα στρατόπεδα που έχει θα φτάσει στα 7 τμ πράσινου ανά κάτοικο, ενώ στην Ευρώπη είναι 10 τμ ανά κάτοικο. Θα αποφασιζόταν να γίνει χώρος πρασίνου», ενώ παράλληλα επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης μέσων μαζικής μεταφοράς και υποδομών για την εξυπηρέτηση των τριών -πλέον- νοσοκομείων που θα λετουργούν στην περιοχή.
Η τοπική κοινωνία απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις
Ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τον μελλοντικό χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ζήτησαν από πλευράς τους εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της περιοχής.
Η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών, συλλόγων και φορέων, Αθήνα Μπέλου, ανέφερε πως ο χώρος έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό που θα εξασφαλίζει την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του στρατοπέδου και την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών.
Ο πολεοδόμος και χωροτάκτης, Σωκράτης Σεϊτανίδης, σημείωσε ότι το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου έχει ήδη κατοχυρωθεί ως δημόσιος χώρος. «Οι πολίτες και ο δήμος πρέπει να συμπορευτούν στη διεκδίκηση», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ιστορικό της διεκδίκησης
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου έχει ιστορία άνω του αιώνα, καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον συμμαχικό στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 2003, όταν ο στρατός εγκατέλειψε την περιοχή, ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος αγώνας της τοπικής κοινωνίας για να παραχωρηθεί ο χώρος στους πολίτες.
Το 2005, παραχωρήθηκαν 120 στρέμματα στον τότε δήμο Πολίχνης, ωστόσο το 2012 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακάλεσε την παραχώρηση. Παρά τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων, το 2013 τοποθετήθηκαν κλειδαριές στην έκταση, απαγορεύοντας την πρόσβαση των κατοίκων. Η τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με τον δήμο, προχώρησε σε σειρά νομικών και πολιτικών ενεργειών, πιέζοντας για την επιστροφή της έκτασης.
Το 2021, η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) καθόρισε ότι τουλάχιστον το 75% του χώρου θα παραμείνει χώρος πρασίνου, ωστόσο, η οριστική αξιοποίησή του εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις του δήμου με το υπουργείο.