«Είναι η περιοχή που έχει δώσει τον ισχυρότερο σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Μεσόγειο, καθώς το 1956 ξεπέρασε τα 7,5 Ρίχτερ. Από την δεκαετία του '90 κι έπειτα, μαζί με τον συνάδελφο κ. Παπαδόπουλο την παρακολουθούμε στενά και μπορούμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για το τι έχει συμβεί εκεί σεισμικά», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Σπύρος Παυλίδης.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνον τον σεισμό, μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η Σαντορίνη, αν και το επίκεντρο ήταν πιο κοντά στην Αμοργό. Στη συγκεκριμένη περιοχή μόνο ένα χωριό, ο Ποταμός, υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές. Εκτός από αυτό, η Αμοργός δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Έκτοτε πάντως, αμερικανικές αποστολές, γερμανικές αποστολές, το ΙΓΜΕ παρακολουθούν στενά την περιοχή» προσθέτει ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στα ρήγματα της περιοχής που πρόσφατα κιόλας έδωσε ακόμη έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής αναφέρει πως «δεν πρόκειται για ένα μεγάλο ρήγμα και μόνο. Πρόκειται για πολλά και διάσπαρτα τμήματα ρηγμάτων, για μια "συγχορδία" αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι, που ξεκινά από την Μικρά Ασία και φτάνει μέχρι τη Σαντορίνη. Με αυτά τα ρήγματα συνδέονται και τα ηφαίστεια» λέει ο κ. Παυλίδης.
Ανάλογο φαινόμενο είχαμε και το 2011
Τούτη πάντως -σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή του ΑΠΘ- δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φαινόμενο διαδοχικών σεισμικών δονήσεων συναντάται σε αυτή την περιοχή. «Ανάλογα επεισόδια με παρόμοια μεγέθη είχαμε και την περίοδο 2011 - 12, όμως τότε τα ΜΜΕ δεν είχαν δείξει την προσοχή που δείχνουν σήμερα, αλλά βέβαια δεν συνέβη και τίποτα το ανυσηχητικό. Σήμερα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με τη συχνότητα και την αύξηση της έντασης περιμένουμε έναν κύριο σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών. Μπορεί να είναι και 5,8, μπορεί να είναι και 6,2 για να εκτονωθεί το φαινόμενο», υπογραμμίζει ο κ. Παυλίδης.
«Εκείνο που θα συμβεί σίγουρα είναι ότι θα δοκιμαστεί η ψυχολογία των κατοίκων της Σαντορίνης και των γύρω περιοχών. Όσων τουλάχιστον έχουν απομείνει ακόμη στο νησί. Ήδη μέχρι τώρα έχουν δείξει τεράστια αποθέματα ψυχραιμίας -σε μια ιστορία που ξεκίνησε από τις 31 Ιανουαρίου - και αυτό γιατί έχουν μάθει να συνυπάρχουν εδώ και τόσα χρόνια με αυτό, ενώ έχουν ζήσει και το φαινόμενο του 2011-12 που είχε πολλά κοινά στοιχεία με το σημερινό», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΜΠΙΣ.