Η παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού «Ιανουάριος - Ιούνιος 2025» έγινε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Ο.Σ. της Ορχήστρας Στάθης Γεωργιάδης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν λείπουν οι πρωτότυπες επιλογές, όπως αυτή της συναυλίας στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, –«έναν μοναδικό, συναυλιακό χώρο 2.000.000 ετών», όπως είπε ο κ. Παπάνας. Η συναυλία θα δοθεί στις 28 Απριλίου σε συμπαραγωγή με το Αρχαιολογικό Μουσείο και με τη συμμετοχή της σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου.
Στα Βαλκάνια
Δεν λείπουν επίσης οι ενδιαφέρουσες συνεργασίες, τα μεγάλα ονόματα και κυρίως η εξωστρέφεια. «Η ΚΟΘ γίνεται πύλη του ελληνικού πολιτισμού προς τον κόσμο», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας αναφερόμενος σε δύο σημαντικά συναυλιακά ραντεβού εκτός ελληνικών συνόρων, στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σόφια και, για πρώτη φορά, στα Σκόπια:
17 Φεβρουαρίου, Σόφια, Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού: Η ΚΟΘ ενώνεται επί σκηνής με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, τη Φιλαρμονική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την Εθνική Φιλαρμονική Χορωδία της Βουλγαρίας για να ερμηνεύσουν το αριστούργημα του Καρλ Ορφ «Carmina Burana». Τις ορχήστρες διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Σόφιας και Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Nayden Todorov, ενώ συμμετέχουν η σοπράνο Ana Durlovski (Βόρεια Μακεδονία), ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός (Ελλάδα), ο βαρύτονος Ivo Yordanov (Βουλγαρία) και η National Philharmonic Choir της Βουλγαρίας.
17 Μαΐου, Σκόπια, Αίθουσα Φιλαρμονικής: Η ΚΟΘ θα παρουσιάσει έργα του Αιμίλιου Ριάδη και του δασκάλου του, Μωρίς Ραβέλ υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Συμπράττουν η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και ο πιανίστας Σιμόν Τρπσέσκι.
Στη βάση της επιτυχημένης πορείας της Ορχήστρας, σύμφωνα με τον κ. Παπάνα βρίσκεται η συλλογική προσπάθεια των μουσικών της. «Είμαι περήφανος για το καλό κλίμα στην Ορχήστρα, πράγμα καθόλου συνηθισμένο στις ορχήστρες σε όλο τον κόσμο», παρατήρησε.
Στην ανταπόκριση που γνωρίζει η ΚΟΘ στο κοινό της Θεσσαλονίκης έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Τ.Ο.Σ Στάθης Γεωργιάδης. «Αναμφισβήτητα η ανοδική πορεία της Ορχήστρας οφείλεται στη βοήθεια του μουσικόφιλου κοινού που μας στηρίζει με πρωτόγνωρους αριθμούς», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του οργανισμού, στη μετακίνηση του χώρου δοκιμών της στο Μέγαρο Μουσικής και στο μεγάλο όνειρο των ανθρώπων της Ορχήστρας: την εξεύρεση μόνιμης στέγης για τις συναυλίες της.
Οι σταθμοί στο 2025
Ανάμεσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν:
Η Πασχαλινή συναυλία της ΚΟΘ «Συμφωνία του Χριστού» παρουσιάζεται για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη (15 Απριλίου, Μέγαρο Μουσικής) και στην Αθήνα (16 Απριλίου, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος – Αίθουσα Λυρικής), με καλεσμένη τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου και τον Leo McFall στο πόντιουμ.
22 Φεβρουαρίου: Η ΚΟΘ συνεχίζει τον κύκλο «Μαθητές και δάσκαλοι» με συναυλία που αναδεικνύει αυτή τη σχέση ανάμεσα στους Σέργιο Ιβάνοβιτς Τανέγιεφ, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Σεργκέι Ραχμάνινοφ (αίθουσα τελετών ΑΠΘ).
24 Φεβρουαρίου: Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που συνδιοργανώνουν η ΚΟΘ και το Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζεται με έργα των Ραχμάνινοφ και Τσαϊκόφσκι για πιάνο τρίο, που αποτελείται από τον Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), την Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και τον Νίκο Κυριόσογλου (πιάνο).
27 Φεβρουαρίου: Η ΚΟΘ υποδέχεται τον διάσημο βιολιστή και μαέστρο Τζούλιαν Ράχλιν σε έργα Μέντελσον, Γκάντε και Μπραμς
Το μονόπρακτο μελόδραμα ‘Μήδεια’ του Τσέχου συνθέτη Γίρι Μπέντα θα παρουσιαστεί από την ΚΟΘ στις 15 Μαρτίου, στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας αλλά και σε μαθητές λυκείων στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Νέα Τρίγλια και τα Γιαννιτσά. Ερμηνεύει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διευθύνει την Κ.Ο.Θ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης: οι «Μουσικές Μονομαχίες» με τις κόντρες του Μότσαρτ με τον Κλεμέντι και με τη συμμετοχή της Μαριλένας Λιακοπούλου στο πιάνο και του Κώστα Χάρδα στην παρουσίαση, το «Φεστιβάλ Οδησσού 2025» με τον κορυφαίο Γάλλο βαρύτονο Λουντοβίκ Τεζιέ (27 Μαρτίου) και τα αφιερώματα «Μουσικές από τις άκρες της γης – Ωκεανία» (4 Απριλίου), στον Ρώσο συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που υπέστη διώξεις από τον Στάλιν (9 Μαΐου), στον Νίνο Ρότα (23 Μαΐου) και στον Μόριτς Μοσκόφσκι (30 Μαΐου).