Σταυρος Αναγνωστοπουλος

Τουριστικό asset για τη Χαλκηδόνα ο Αξιός – Σχέδιο και για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του

Ακούστε το άρθρο 8'
20.03.2025 | 08:00
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολυεπίπεδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Χαλκηδόνος για την ανάδειξη και προβολή του τόπου με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι φυσικές ομορφιές του Δήμου, με κυρίαρχο στοιχείο τον ποταμό Αξιό. Μάλιστα, επιδιώκεται η ανάδειξη της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ νομού Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την «Ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης νησίδας του Αξιού» στο Αναπτυξιακό Επενδυτικό Πρόγραμμα Έργων «Αντώνης Τρίτσης», τη συνέχιση του οποίου ζήτησε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος με υπόμνημά του προς τον Πρωθυπουργό.  

«Η διαδικασία της προβολής βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων των φορέων που εμπλέκονται σε μία τέτοια διαδικασία. Βέβαια πάνω απ’ όλα είναι δική μας η ευθύνη, να επιμείνουμε, να το οργανώσουμε, να το προβάλλουμε και να το αναδείξουμε αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Τουρισμού, που κι αυτός θα πρέπει να δει ότι δεν είναι μόνο  η πόλη της Θεσσαλονίκης, το τουριστικό προϊόν του νομού. Προφανώς η πόλη είναι το κυρίαρχο, αλλά μπορεί σε όλο αυτό το πακέτο να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό και για τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος που αν κάτσουμε να τα δούμε, τουλάχιστον για τον δικό μας Δήμο είναι πολλά και σημαντικά. Κι αυτό που θεωρώ εγώ ότι είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η προσβασιμότητα, ακόμη και για τα ΑμεΑ. Θα δείτε ότι οι περιοχές τις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε είναι απόλυτα προσβάσιμες και πολύ εύκολα προσπελάσιμες και επισκέψιμες. Έχουμε την τύχη όλα αυτά τα σημεία να είναι πάνω στους κύριους βασικούς άξονες και δε χρειάζεται να απομακρυνθούν από το σημείο το οποίο ήθελαν να επισκεφτούν» εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα -mkdn.gr.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την απορία, πώς γίνεται όλες αυτές οι πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, με την αξιοποίηση ποταμών και λιμνών να μην μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν απλώς θέμα προς συζήτηση.

«Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την περιοχή μας» επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παρατήρησε ότι ακόμη και η σχέση των κατοίκων της περιοχής με τον Αξιό Ποταμό δεν είναι ίδια με το παρελθόν. 

Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Αξιού Ποταμού

 

Παράλληλα, με την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της μεγάλης νησίδας του Αξιού Ποταμού η Δημοτική Αρχή ζητά την εκπόνηση «Master Plan αξιοποίησης υδάτινων πόρων του Αξιού για άρδευση με ταυτόχρονη αντιπλημμυρική προστασία» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών. 

Ο Δήμος Χαλκηδόνος, αντιμετωπίζει συχνά και οξύτατα υδατικά προβλήματα, τόσο αρδευτικής λειψυδρίας, όσο και πλημμυρικά. Η αρδευτική λειψυδρία επικεντρώνεται στις λοφώδεις περιοχές του Δήμου και τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Αξιό, Βαρδαρόβαση, χείμαρρο Αγίου Αθανασίου, κ.λ.π. 

Από άποψη αρδευτικής λειψυδρίας το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στην ανατολικά του Αξιού λοφώδη περιοχή και ανάντη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας (Άγιος Αθανάσιος, Άνω Γέφυρα, Πρόχωμα, Καστανάς, Ακροπόταμος, Βαθύλακος, Ξηροχώρι, Νέα Μεσήμβρια, Αγχίαλος), η οποία υποφέρει από έλλειψη νερού, με το κόστος ανεύρεσής του να είναι πολύ μεγάλο, γεγονός που καθιστά προβληματική την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία). Το τραγικό είναι ότι η περιοχή αυτή που μαστίζεται από αρδευτική λειψυδρία, βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ποταμό Αξιό, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τμήμα της τεράστιας χειμερινής υδατοπαροχής του. 

Έλλειψη επαρκούς και φθηνού αρδευτικού νερού

 

«Το σύνολο της περιοχής αυτής έχει έντονο πρόβλημα αρδευτικής λειψυδρίας. Η σημερινή άρδευση, όπου γίνεται, είναι ανοργάνωτη υποτυπώδης ιδιωτική και έχει υπέρογκο κόστος, ενώ ταυτόχρονα εξαντλούνται οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι, από τους οποίους υδροδοτείται ταυτόχρονα η παραπάνω περιοχή. Το εδαφικό δυναμικό της περιοχής είναι υψηλής παραγωγικότητας, για τη γεωργία και κτηνοτροφία. Όμως η έλλειψη επαρκούς και φθηνού αρδευτικού νερού, οδηγεί τους αγρότες σε ξερικές μη αποδοτικές καλλιέργειες. Με επίλυση της αρδευτικής λειψυδρίας, η παραγωγική βάση της περιοχής θα εκτιναχθεί, βελτιώνοντας αφάνταστα τις συνθήκες ζωής των κατοίκων», υπογραμμίζει ο κ. Αναγωστόπουλος.
Η περιοχή αυτή, αν και γειτνιάζει άμεσα με τον Αξιό ποταμό, δεν προσπορίζεται αρδευτικού νερού από τη διέλευση εκατομμυρίων κυβικών της χειμερινής μη αρδευτική περιόδου. 

Επιπλέον στον Δήμο Χαλκηδόνας έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία οδήγησαν την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο να χαρακτηρίσει πολλές περιοχές του Δήμου, όπως Αξιός Ποταμός, Βαρδαρόβαση, Κάτω Γέφυρα, Άγιος Αθανάσιος κ.λ.π, σε περιοχές υψηλής πλημμυρικής επικινδυνότητας. 

Η λύση που προτείνεται

 

«Με σωστό σχεδιασμό, τμήμα των αυξημένων υδατοφορτίων των χειμάρρων, θα μετατραπεί σε σημαντικό αρδευτικό πόρο. Η περιοχή αυτή έχει διαθέσιμους ταμιευτικούς χώρους, οι οποίοι με κατάλληλη διαμόρφωση μπορούν να μετουσιωθούν σε σημαντικά αποθηκευτικά εργαλεία. 
Επισημαίνεται ότι τα κόστη κατασκευής των έργων αυτών ιδιαίτερα των λιμνοδεξαμενών αποθήκευσης των πλημμυροφορτίων και όχι μόνο, είναι σημαντικά μειωμένα, λόγω της εγγύς παρουσίας των αναγκαίων δομικών υλικών», επισημαίνει ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος και προτείνει
την εκπόνηση μελέτης άντλησης νερού από τον Αξιό, με έγκριση λήψης νερού κατά τη μη αρδευτική περίοδο, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών υποδοχής των αντλούμενων ποσοτήτων αρδευτικού νερού από τον Αξιό και τη χάραξη δικτύου μεταφοράς του νερού από τον Αξιό, προς τις λιμνοδεξαμενές αρχικά και στη συνέχεια του δικτύου μεταφοράς του αρδευτικού νερού από τις λιμνοδεξαμενές προς τις περιοχές άρδευσης.

Ελένη Ζέρβα