Λαμπάδες... έργα τέχνης – Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεπουλά κάθε Πάσχα

14.04.2025 | 08:00

Φέτος το Πάσχα θα ψήσουμε... λαμπάδα. Αυτή η φράση σου έρχεται στο μυαλό όταν δεις κάποια από τα τρισδιάστατα και τόσο ρεαλιστικά σχέδια λαμπάδων που φτιάχνει τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Γεράκη.

Κάθε Πάσχα πραγματικά η επιχείρηση ξεπουλάει, με πολλούς κωδικούς να ταξιδεύουν και στο εξωτερικό σε Έλληνες της ομογένειας.

Οι μοναδικές 3Dλαμπάδες μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης παρά με απλά κεριά, καθώς ζωγραφίζονται μια προς μια στο χέρι. Λαμπάδες όργανα μουσικής, αγαπημένοι ήρωες των παιδιών από καρτούν και αθλητές μέχρι υπερήρωες, λαμπάδες παγωτά και φυσικά κρεατικά, μεταξύ άλλων πολλών σχεδίων.

Από το ξεκίνημα της επιχείρησης μέχρι και σήμερα

 

Ήταν το 1998 όταν ο Θεόδωρος Γεράκης αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και από το εμπόριο εξοπλισμού ταβέρνας να στραφεί στο κερί. Η πρώτη τετραετία περιελάμβανε κυρίως κεριά με Αγίους και αφού αυτό το εγχείρημα γνώρισε την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού, προχώρησε και σε άλλα είδη.  

Το 2002 οι δυο γιοι ου, Αλέξης και Τάσος Γεράκης μπήκαν στη δουλειά του πατέρα τους και στο εμπόριο κέρινων ειδών και αφού κατανόησαν πως σε επίπεδο εμπορίου δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες, αποφάσισαν να στραφούν στην παραγωγή, όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr ο Αλέξης Γεράκης.

Το 2013 τα δύο αδέλφια ιδρύουν την Εταιρία και δυο χρόνια μετά τη σεζόν 2015 – 2016 λαμβάνουν μέρος στην πρώτη έκθεση με 15 κωδικούς και η λαμπάδα πιτόγυρο να ξεπουλάει.

Τις χρονιές που ακολούθησαν η ζήτηση μεγάλωνε και μαζί της αυξάνονταν και οι κωδικοί. Όπως τονίζει ο κ. Γεράκης οι 15 έγιναν την επόμενη χρονιά 50, οι 50 κωδικοί έγιναν 80 και αυτή τη στιγμή έχουν παραγωγή 600 κωδικών τρισδιάστατης λαμπάδας και γενικά σε λαμπάδες όλων των ειδών 2.000 σχέδια.

Φέτος, οι πρώτοι 5 κωδικοί σε ζήτηση είναι οι λαμπάδες Ντουμπάι Chocolate, κλαρίνο, Metro, παγκόσμιο κύπελο και το πιτόγυρο που πάντα είναι ψηλά σε πωλήσεις.

Οι λαμπάδες της οικογένειας Γεράκη ταξιδεύουν και στο εξωτερικό κυρίως σε Γερμανία, Αυστραλία και Κύπρο με την ομογένεια να προτιμά κυρίως λαμπάδες θρησκευτικού περιεχομένου, αυτές που θυμίζουν Ελλάδα, αλλά και τις περίεργες, π.χ. λαμπάδες μπύρα, παγωτό.

Οι ανάγκες της κάθε χρονιάς απαιτούν και νέους κωδικούς.

 

Όπως εξηγεί στα Μακεδονικα Νέα ο Αλέξης Γεράκης η έμπνευση για νέα σχέδια έρχεται από την επικαιρότητα και τη μόδα της εποχής, πολλές προτάσεις προέρχονται από τους πελάτες χονδρικής της επιχείρησης, αλλά κυρίως τα μισά και παραπάνω σχέδια είναι από αυτά που τους μεταφέρουν τα παιδιά τους, ώστε να πιάνουν ως επιχείρηση τον παλμό της νεολαίας.

Τα στάδια παραγωγής 

 

Η παραγωγή όλων των κωδικών πραγματοποιείται στο εργαστήριο της εταιρείας στην περιοχή του Καλοχωρίου και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια, τα οποία διαμορφώνουν και την τελική τιμή: Αφού καταλήξουν στο θεματικό περιεχόμενο της κάθε λαμπάδας, προχωρούν στην υλοποίηση των καλουπιών. Όσο μεγαλύτερη παραγωγή, τόσο πιο πολλά καλούπια του ίδιου σχεδίου απαιτούνται. Μόλις το κερί μπει στο καλούπι και πάρει την επιθυμητή τρισδιάστατη μορφή, ξεκαλουπώνεται και είναι το σχέδιο σε λευκό χρώμα κεριού. Αυτό παίρνουν στα χέρια τους οι ζωγράφοι και ζωγραφίζουν την κάθε λαμπάδα ξεχωριστά στο χέρι. Αφού ζωγραφιστούν οι λαμπάδες, ξαναβουτιούνται στο κερί και μετά συσκευάζονται.

Η μέση τιμή λαμπάδας διαμορφώνεται περίπου στα 15 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να αφορά την χειροποίητη δουλειλά των πέντε ζωγράφων οι οποίοι εργάζονται αυτή την περίοδο στην επιχείρηση.

Το μότο της εταιρείας είναι «όταν η Πασχαλινή λαμπάδα γίνεται έργο τέχνης» γεγονός που υποστηρίζεται και από τη συνήθεια των αγοραστών τις συγκεκριμένες λαμπάδες να τις κρατούν και να τις έχουν ως εκθέματα στα σπίτια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις τους, παρά να τις χρησιμοποιούν για το βράδυ της Ανάστασης.

Γιώργος Νεοχωρίτης