Η πανάκεια του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ

Εισαγωγή
Είναι κανόνας: αν δε θέλεις να γίνει κάτι, εξήγγειλε ένα έργο στην πιο φαραωνική μορφή του. Συνεπώς η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ κάπου, μακριά από τη θέση στην οποία βρίσκεται από το 1926, σημαίνει πως θα περάσουν καμιά εικοσαριά χρόνια τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσει στον νέο χώρο. Σήμερα, υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος επιδέχεται κάποιες τροποποιήσεις, αλλά κάτι υπάρχει, αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ανθρώπων. Σε κάποιους δεν αρέσει και επιδιώκουν, μέσω ενός δημοψηφίσματος, να ματαιώσουν την ανάπλαση της ΔΕΘ. 
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Ας εξετάσουμε αυτή την προοπτική. Έχουμε και λέμε:

Πρώτον: θα πρέπει να βρεθεί ο δημόσιος φορέας που θα διενεργήσει το δημοψήφισμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον οποίον απευθύνθηκαν οι αριστερές συλλογικότητες προφανώς και είναι αναρμόδιος, διότι η ΔΕΘ δεν αφορά μόνον τους δημότες της Θεσσαλονίκης, αλλά τους κατοίκους όλου του νομού. Πολύ δε περισσότερο αν εμπλακούν στο πλάνο της μετεγκατάστασης και οι όμοροι Δήμοι της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Διότι, αν εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο βρίσκω πιο ρεαλιστική την προοπτική η ΔΕΘ να μετεγκατασταθεί στα ανατολικά, κοντά στο αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι επισκέπτες να διασχίζουν όλη την πόλη για να μεταβούν στη βιομηχανική περιοχή. Συνεπώς ο αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος είναι η Περιφέρεια. Εκεί ας απευθυνθούν οι διάφορες ομάδες πρωτοβουλίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση. Ας το καταστήσει σαφές.  

Δεύτερον: θα πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δηλαδή ποιες θα είναι οι δύο προτάσεις επί των οποίων θα τοποθετηθούν οι πολίτες. Προφανώς και δεν μπορεί να διεξαχθεί αξιόπιστο δημοψήφισμα με μόνον μια πρόταση την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι ψηφοφόροι. Εννοείται δε, ότι το πώς θα διατυπωθούν οι δύο προτάσεις, αυτό θα το αποφασίσει η διοργανώτρια αρχή και όχι οι ομάδες πρωτοβουλίας. 

Τρίτον: θα πρέπει να οριστεί το επίπεδο συμμετοχής που θα καταστήσει το αποτέλεσμα έγκυρο. 

Τέταρτον: εξίσου προφανές είναι ότι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν έχει θεσμική κατοχύρωση. Είναι μια πλειοψηφική έκφραση βούλησης και τίποτα παραπάνω. Για αυτό και πιστεύω κανένας δημόσιος φορέας δε θα θελήσει να αναλάβει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος: το κόστος του δημοψηφίσματος. 

Φυσικά είναι τώρα ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και να βγουν μπροστά και όλοι οι δήμαρχοι των όμορων δήμων. Τα λεφτά είναι πολλά, οι απαλλοτριώσεις τζιράρουν πολύ χρήμα και στο κόλπο και οι ιδιώτες που κατέχουν γη στη δυτική και την ανατολική Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί στο κεντρικό ζήτημα. Η ΔΕΘ θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται. Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν κυρίως τη σχέση του πράσινου με την κτισμένη επιφάνεια μπορούν με διάλογο να διευθετηθούν. Οι «άλλοι» ας κάνουν ένα «δημοψήφισμα» σαν αυτό που έκαναν για την …ιδιωτικοποίηση του νερού, μαζί με την απαραίτητη συναυλία.

Συγγραφέας
Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0
Διαβάστε Περισσότερα