Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος η Chevron αναγνωρίζει εμπράκτως την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, ενώ τα οικόπεδα είναι εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Λιβύη προχώρησε σε δημοπράτηση θαλασσίων οικοπέδων, ακολουθώντας τη μέση γραμμή με την Ελλάδα και όχι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σεβόμενη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η δεύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, μόλις δύο μήνες μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ίδια εταιρεία για έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση από έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον του αμερικανικού πολυεθνικού «κολοσσού» αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν. Με την είσοδο της Chevron ήδη από τον Ιανουάριο σε νέες περιοχές γειτονικά των περιοχών στις οποίες εργάζεται ήδη η Exxon Mobil, καταλήγουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνονται οι προοπτικές ότι η χώρα μας μπορεί να διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα.
Όπως είχε γράψει το Liberal, η Chevron «φλέρταρε» εδώ και καιρό με τα κρητικά κοιτάσματα, μπαίνοντας δυναμικά στο «παιχνίδι» της Κρήτης, μαζί με την ExxonMobil, η οποία εξετάζει γεωτρήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού. Η Κρήτη αναδεικνύεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με έναν άλλο ισχυρό «παίκτη», τη Chevron, να ερευνά τώρα την επέκταση των χωρικών ερευνών της στο νησί. Η έλευση της Chevron ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική επιδίωξη για εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, δημιουργώντας νέες προοπτικές στον τομέα της εκμετάλλευσης και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων και πετρελαίου που βρίσκονται στην περιοχή.
Η παραπάνω σημαντική εξέλιξη έρχεται λίγο πριν προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο block «Νότια της Πελοποννήσου» που η Chevron έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον, βάζοντας πλώρη για υδρογονάθρακες νότια της Κρήτης, μετά την Πελοπόννησο.
Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του αμερικανικού «κολοσσού» για νέες περιοχές
Με τη σημερινή εξέλιξη, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει τη διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το γεγονός αυτό θα φέρει την Chevron στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τη Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για τη χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη, και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που χαίρει τις εμπιστοσύνης ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.
Η παρουσία και ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στο κόσμο (ExxonMobil & Chevron) φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο των δυνητικών νέων αγορών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων, τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης των προηγούμενων πρόσφατων ετών, τον εμπλουτισμό των γεωλογικών μοντέλων και σεναρίων εξέλιξης της περιοχής με προοπτική να αυξηθούν οι δυνητικοί στόχοι ενδιαφέροντος, την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και συνεπώς τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων να εντοπιστούν τα τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων, την προσέλκυση νέων επενδυτών ή/και την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συμφωνιών.
Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο που σέβεται και τηρεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διαχειρίζεται σημαντικά θέματα με τη δέουσα προσοχή και νηφαλιότητα, προκειμένου να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα, οι επενδύσει, και να προωθείται η ειρήνη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Παπασταύρου: Mια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφορικά με το εντεινόμενο ενδιαφέρον της Chevron για γεωτρήσεις στις ελληνικές θάλασσες, έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση από την τηλεόραση της ΕΡΤ.
Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «σήμερα έχουμε μια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ».
Ο κ. Παπασταύρου, υπογράμμισε ότι «η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην Πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα».
«Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Πηγή: liberal.gr/ Μαργαρίτα Ασημακοπούλου