Συγκεκριμένα, μιλώντας την Παρασκευή (04/04) στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν συνηθίσει στις δυσκολίες. Καταρχάς αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα κάνει η πολιτεία, τι θα κάνει η Ευρώπη. Όλες οι κινήσεις δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές. Εγώ δεν πιστεύω σε σπασμωδικές κινήσεις, δεν πιστεύω σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Ακούω από διάφορους να λένε ότι πρέπει να αντιδράσει αμέσως η Ευρώπη, να κάνει, να δείξει κλπ. Δεν είναι έτσι. Στην επιχειρηματικότητα θέλει διαπραγμάτευση, θέλει ηρεμία, θέλει ψύχραιμη και στρατηγική προσέγγιση και αυτό πρέπει να κάνουμε».
Σημείωσε, άλλωστε πως ο εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν και βέβαια δεν συμφέρει ούτε τους Αμερικανούς. «Οι Αμερικανοί διάβασα κάπου ότι υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν από τους δασμούς που θα επιβάλουν γύρω στα 650 δισεκατομμύρια. Αυτό, ακόμα και αν είναι αλήθεια, θα έχει μόνο μία βραχυπρόθεσμη λογική.
Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, που είναι θαυμαστής του ο πρόεδρος Τραμπ, έλεγε πολύ σοφά ότι η επιβολή δασμών στο εμπόριο στην Αμερική είναι τεράστιο λάθος. Έλεγε λοιπόν από την εμπειρία του ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να συμβεί. Και δείτε τι συνέβη στη μεγάλη ύφεση που είχε η Αμερική», ήταν τα λόγια του.
«Θέλει σύνεση, ηρεμία, θέλει διαπραγμάτευση. Θέλει να ξεκινήσεις με πιθανή εξαίρεση κάποιων προϊόντων. Και σε κάθε περίπτωση να σας πω κάτι, τώρα πάμε και για τη δική μας τη χώρα, εμείς πρέπει να αρχίσουμε να εξερευνούμε κι άλλες αγορές. Αγορές όπως είναι η Ινδία. Η Ινδία, μετά από τις δύο συναντήσεις του Μόντι με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, έχει σημαντικές προοπτικές.
Εγώ είδα πρόσφατα τον Ινδό πρέσβη που ήρθε σε μια εθιμοτυπική συνάντηση μαζί μου και μετά μία αντιπροσωπεία των Επιμελητηρίων της Ινδίας και είναι ανοιχτοί σε συνεργασία, μία τεράστια αγορά, η οποία είναι ανοιχτή στις εμπορικές συνεργασίες με τη χώρα μας. Και σε κάθε περίπτωση και η Κίνα, μία περιοχή, ένας εμπορικός πόλος, ο οποίος ήταν και λίγο δακτυλοδεικτούμενος για εμάς στο παρελθόν.
Και όταν έχουμε και το προσόν, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας στον Πειραιά, να το διαχειρίζεται μία κινέζικη εταιρεία, καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες για να αποκτήσουμε μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα. Και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά συναινούν σε κάτι το οποίο για μένα αποτελεί σημαντικό και κεντρικό άξονα για την πολιτική μου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για αυτή την τετραετία. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Μπρατάκος.
Η πρώτη ανάγνωση πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια, είναι ότι θα πληγούν οι εξαγωγές και της δικής μας της χώρας στην Αμερική. «Να θυμίσουμε εδώ ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Αμερική έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Όταν το 2020 ήταν περίπου στο 1,1 δισ., σήμερα έχουν φτάσει στα 2,5 περίπου δισεκατομμύρια.
Άρα είναι βέβαιον ότι ένα κόστος θα το υποστούμε από τους δασμούς. Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα από την περιοχή που κατάγομαι, από τη Μάνη στη Λακωνία λοιπόν, πρόσφατα που είχα πάει σε μία εκδήλωση και έκανα έναν χαιρετισμό, ότι το 30%, εδώ να πω κάτι για να επαινέσουμε και τον τόπο μας, η Λακωνία συνολικά έχει την καλύτερη ελιά Καλαμών της χώρας μας. Το 30% της ελιάς και του λαδιού της Λακωνίας πηγαίνει στην Αμερική. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι προφανές ότι θα επηρεάσει το ΑΕΠ» επισήμανε ο κ. Μπρατάκος.
Ως προς εκτιμήσεις που αναφέρουν απώλειες έως και 1% του ΑΕΠ της χώρας μας, η γνώμη του κ. Μπρατάκου είναι ότι είναι πολύ πρώιμο καταρχήν να μιλήσουμε για το τι ακριβώς θα χάσει η Ελλάδα. «Εδώ, εχθές αργά τη νύχτα για εμάς, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ ότι είναι ανοιχτό; σε διαπραγματεύσεις. Αλλάζει τα δεδομένα. Και μη ξεχνάτε ότι ο πρόεδρος Τραμπ μας έχει συνηθίσει να λέει και να ξελέει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρατάκος.