Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,95%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,47%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,88%), Eurobank (-3,72%), της ΔΕΗ (-3,53%), της Πειραιώς (-3,41%) και της Εθνικής (-3,13%).
Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 72 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Ave (+2,79%) και Profile (+1,35%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Μουζάκης(κ) (-8,93%) και Μαθιός Πυρίμαχα (-8,39%).
Σύμφωνα με αναλυτές, «πλέον, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να υπολογίσουν τα επιπλέον κόστη, το περιορισμένο εύρος κινήσεων αντιστάθμισης σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο και την ευρύτητα των δασμών που σηματοδοτεί παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο πλέον είναι το αν θα επιστρέψει στο ΧΑ η ανοδική διάθεση που επέδειξε μέχρι πρόσφατα το ελληνικό χρηματιστήριο, ή αν οι συνθήκες αλλάζουν και θα οδηγήσουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους διαχειριστές, σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις, με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση διεθνώς, την τρέχουσα περίοδο.
Από την άλλη, τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell περιμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την ερχόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να δοθεί το χρονικό πλαίσιο για την πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Οιωνό θετικών εξελίξεων αποτελεί η πρόσφατη απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που δεν είχε δώσει στην Ελλάδα το «investment grade».
Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο