Thess INTEC: Οικονομικός κολοσσός για τη Θεσσαλονίκη – Δισεκατομμύρια στην οικονομία και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Ακούστε το άρθρο 8'
07.04.2025 | 08:00
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, το Thessaloniki Innovation and Technology Center (Thess INTEC), αναμένεται να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, με τεράστια κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για τον αναμενόμενο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του έργου, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του αναπτυξιακού του σχεδίου και των επιχειρηματικών του προβλέψεων, το Thess INTEC θα αποφέρει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, θα ενισχύσει το ΑΕΠ και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οικονομικό αποτύπωμα 18,6 δισεκ. ευρώ

Η συνολική οικονομική επίδραση του Thess INTEC υπολογίζεται στα 18,6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του. Μόνο κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο θα αποφέρει 115,3 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, η συνεισφορά στην οικονομία αναμένεται να αγγίζει τα 711,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τεράστια έσοδα για το δημόσιο 

Ο δημόσιος τομέας θα επωφεληθεί επίσης σημαντικά από το έργο, με φορολογικά έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 4,1 δισ. ευρώ συνολικά. Κατά τη φάση της κατασκευής, οι φόροι θα αποδίδουν 14,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κατά τη λειτουργία του, το κράτος θα εισπράττει 158,9 εκατ. ευρώ ετησίως από φόρους και άλλες εισφορές. Επιπλέον, η συνεισφορά του Thess INTEC στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 7,9 δισ. ευρώ. Κατά την περίοδο της κατασκευής, η προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ θα ανέρχεται σε 37,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας, θα ξεπερνά τα 304,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Βροχή» θέσεων εργασίας 

Η απασχόληση είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς όπου το Thess INTEC θα έχει ισχυρό αντίκτυπο. Κατά την κατασκευαστική περίοδο, θα δημιουργούνται 1.461 νέες θέσεις εργασίας ετησίως, ενώ κατά τη λειτουργία του, η απασχόληση θα εκτοξευθεί στις 10.568 νέες θέσεις τον χρόνο. Συνολικά, το Thess INTEC αναμένεται να προσφέρει 274.869 θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Thess INTEC, έχει επισημάνει τη σημασία του έργου ως καταλύτη για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Η δημιουργία του Thess INTEC προέκυψε, όπως είναι γνωστό, από την ανάγκη να έρθει κοντά η ακαδημαϊκή κοινότητα, η έρευνα και η βιομηχανία για να εργαστούν πάνω σε προκλήσεις που βασίζονται στη βιομηχανία. Το έργο είναι σχεδιασμένο να προωθεί τη συνεργασία μεταξύ αυτών των τομέων, με στόχο την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που ωφελούν την οικονομία και την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο λειτουργεί ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρηματικών ενώσεων και του τοπικού δήμου και έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια και 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πρώτη φάση, που επικεντρώνεται στις υποδομές και τα αρχικά κτίρια. Πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνουν 25 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό ταμείο, υπογραμμίζοντας τον συνεργατικό χαρακτήρα του έργου. Με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, του ΕΛΙΔΕΚ και διεθνών εταίρων, το Thess INTEC αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια.

Το Thess INTEC δεν είναι απλώς ένα αναπτυξιακό έργο αλλά ένας πυλώνας καινοτομίας, που θα συγκεντρώσει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρείες από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη κόμβο τεχνολογικής ανάπτυξης και επενδύσεων. Με τα παραπάνω στοιχεία, το Thess INTEC αποδεικνύεται ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς της χώρας, δίνοντας νέα πνοή στην οικονομία, την καινοτομία και την απασχόληση, με τον κ. Ευθυμιάδη να ζητά τη στήριξη του έργου ώστε να μια χαθεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης. 

Δήμητρα Τάγκα