Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη

09.04.2025 | 08:00
Shutterstock
Τις δεκαετίες των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, τότε που η Θεσσαλονίκη παρίστανε ότι ήταν η «Μητρόπολη των Βαλκανίων», θαμπωμένη και παραπλανημένη από τα μεγάλα λόγια των εκάστοτε κυβερνήσεων και τις μακέτες των έργων που δεν ξεκινούσαν ποτέ, είχε… κερδίσει επάξια και τον τίτλο της πιο «πολυμελετημένης» πόλης.

Για κάθε περιοχή της υλοποιήθηκαν άπειρες μελέτες και σπαταλήθηκαν εξίσου άπειρα χρήματα που είχαν την ίδια κατάληξη: Τα συρτάρια των μελετητικών γραφείων. Για κάποια εξ αυτών, μάλιστα, πληρώθηκαν παχυλές αποζημιώσεις στους εργολάβους, γιατί δεν ξεκίνησαν ποτέ! Έτσι, δικαίως, στους πολίτες της αναπτύχθηκε το μόνιμο παράπονο ότι έργα άκουγαν και έργα δεν έβλεπαν, με μεγαλύτερο παράδειγμα όλων το Μετρό Θεσσαλονίκης, που για δεκαετίες αποτελούσε κακόγουστο αστείο.

Η παγιωμένη αυτή κατάσταση άρχισε να αλλάζει σταδιακά από το 2019 και κορυφώθηκε το 2022, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ένα ολιστικό σχέδιο 30+ έργων, προϋπολογισμού 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη, αλλάζουν την εικόνα της και πολλαπλασιάζουν τις προοπτικές της. Από αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από διαφορετικούς πόρους, τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε ιδιωτικά έργα και τα 8,2 σε δημόσια. Όσο για τον στόχο του σχεδίου, ήταν τριπλός: Ο πρώτος η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ως σύγχρονη πόλη. Ο δεύτερος η αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ο τρίτος η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αφού το βάρος των παρεμβάσεων είναι στραμμένο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η μάχη της αξιοπιστίας στη Θεσσαλονίκη

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε έγινε δεκτό με ανάμεικτα συναισθήματα από τους Θεσσαλονικείς, αφού η πρώτη αίσθηση που υπήρχε για τις εξαγγελίες ήταν ότι επρόκειτο για «μια από τα ίδια». Γι’ αυτό εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, να κερδηθεί το στοίχημα της αξιοπιστίας. Οι Θεσσαλονικείς, δηλαδή, να βλέπουν τα έργα όχι μόνο να ξεκινούν, αλλά να προχωρούν και -το σημαντικότερο- να παραδίδονται στην κοινή χρήση.

Μοιραία όλο αυτό το διάστημα τα βλέμματα της προσοχής ήταν στραμμένα στο Μετρό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία παράδοσης του. Το πρώτο τεστ ήταν επιτυχημένο και το γεγονός ότι το πρώτο εισιτήριο του Μετρό κόπηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2024, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τα υπόλοιπα.

Τα μεγάλα στοιχήματα

Από τον κατάλογο των 30+ έργων άλλα προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και άλλα έμειναν πιο πίσω λόγω της γραφειοκρατίας. Η ουσία είναι ότι τα πιο εμβληματικά από αυτά εξελίσσονται βάσει σχεδίου και θα παραδοθούν νωρίτερα από το 2030.

Το FlyOver, για παράδειγμα, έχει ημερομηνία παράδοσης τις 16 Μαΐου του 2027. Οι εργασίες κατασκευής συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Είναι ένα έργο στο οποίο η κυβέρνηση δίνει βαρύνουσα σημασία τόσο για την επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος της πόλης όσο και για την απόδειξη της συνέπειας λόγων και πράξεων που θέλει να την διακρίνει.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά. «Η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2025. Προσωπική μου δέσμευση, ότι το μετρό θα επεκταθεί και στην δυτική Θεσσαλονίκη όπως έχουμε πει επανειλημμένως», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Και οι μηχανές δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που θα είναι έτοιμο και σε λειτουργία στα τέλη του 2026 με αρχές του 2027. Άρα και αυτό θα παραδοθεί νωρίτερα από το 2030. Οι εργασίες κατασκευής του εξελίσσονται κανονικά, το ίδιο και τα συνοδά έργα, ενώ ξεκινά και η στελέχωσή του αφού είναι καταγεγραμμένο το απαιτούμενο προσωπικό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκηρύξεις των θέσεων.

Πριν το 2030 θα είναι έτοιμα και τα 17 σχολεία που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ σε δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παίρνει μπροστά και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec» στον Δήμο Θερμαϊκού με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι προλαβαίνει να είναι έτοιμο πριν τη χρονιά ορόσημο. Ήδη η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον φάκελο της μελέτης για την έγκριση ίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου Thess Intec στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού.

Πού χρειάζεται προσοχή

Τέλος, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επέκταση του έκτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η σιδηροδρομική σύνδεση του, όπως επίσης και γενικότερα η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκη-Αθήνα, καθώς και η κατασκευή του προαστιακού σιδηρόδρομου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.  

 

Χρήστος Τσαλικίδης