«Μπορούμε να ακυρώσουμε τους κόντρα ανέμους»
Στη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 σημείωσε «Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία. Σήμερα εξάγουμε παραπάνω από το 40% του ΑΕΠ μας. Οπότε, οτιδήποτε συμβαίνει στην διεθνή οικονομία επηρεάζει την Ελλάδα πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Άρα, δεν μπορώ να σας πω ότι εάν η παγκόσμια οικονομία μπει σε ύφεση, η ευρωπαϊκή οικονομία μπει σε μια ύφεση, η ελληνική οικονομία δεν θα επηρεαστεί. Ασφαλώς και θα επηρεαστεί. Ποιο είναι όμως, το στοιχείο το οποίο με κάνει αισιόδοξο; Ότι ακόμα και αν μπούμε σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μην μπει σε ύφεση, ακόμα και αν στην Ευρώπη κάτι τέτοιο συμβεί. Είναι αυτό το οποίο λέγαμε πριν. Η Ελλάδα έχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιους ανέμους κόντρα που μας έρχονται από το εξωτερικό, από αυτά τα οποία γίνονται και συζητήσαμε πριν. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε και τη δυνατότητα να βελτιωθούμε εμείς, γιατί πάντοτε, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, θα υπάρχουν κεφάλαια και επενδυτές που θα ψάχνουν αποδόσεις και να τοποθετηθούν. Και επειδή η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς προσφέρει τα πλεονεκτήματα για τα οποία συζητήσαμε προηγουμένως, πιστεύω ότι μπορούμε να ακυρώσουμε αυτούς τους ανέμους που μας έρχονται κόντρα από το εξωτερικό, μέσα από μία εσωτερική διαδικασία προόδου. Και σε αυτή την περίπτωση ναι μεν θα επηρεαστούμε, αλλά δεν νομίζω ότι θα πάμε και εμείς σε μία τέτοια υφεσιακή πορεία (…)».
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία win win Ευρώπης-Αμερικής»
Και συμπλήρωσε «Νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε μια τέτοια κατάληξη. Διότι, κανένας από τους μεγάλους παίκτες στο διεθνές εμπόριο και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει ένα συμφέρον, η παγκόσμια οικονομία να αποσταθεροποιηθεί και να έχουν όλοι ένα κόστος στην ανάπτυξη και βεβαίως να έχουμε μία αναταραχή στις χρηματαγορές. Βεβαίως, τώρα σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπάρχουν κάποιες αρχικές συνθήκες, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουν ανακοινώσει, θέλουν να μειώσουν το έλλειμμά τους στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας τους, γι’ αυτό και βάζουν αυτούς τους δασμούς. Θεωρούν ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί εφόσον οι άλλες χώρες αρχίσουν και εισάγουν περισσότερα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λοιπόν, μια στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα χρονικά. Αντίστοιχη κατάσταση είχαμε και στη δεκαετία του ‘80, όταν έγινε η συμφωνία Πλάζα. Οπότε ένα προηγούμενο υπάρχει. Τώρα φυσικά υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 1985, όταν έγινε εκείνη η συμφωνία. Η διαφορά η μεγάλη είναι ότι ενδιάμεσα η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει προχωρήσει πάρα πολύ, άρα, είναι πολύ πιο δαπανηρό για όλους να διακοπούν οι εμπορικές ροές, είναι πολύ πιο εξαρτημένες οι οικονομίες του κόσμου μεταξύ τους και νομίζω ότι αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο πέρασαν και οι αγορές τις τελευταίες ημέρες και οι αγορές πέρασαν ένα μήνυμα ότι τέτοιου είδους δραστικές αλλαγές δεν είναι εφικτό να γίνουν χωρίς να υπάρξει μία σημαντική ανατάραξη στην παραγωγική διαδικασία και των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών και της ίδιας της Κίνας και όλων».
Το στοίχημα είναι να πηγαίνουμε μπροστά
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να πηγαίνουμε μπροστά, πάνω σε υγιείς βάσεις. Και εκεί είναι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός προηγουμένως. Υγιείς βάσεις στα θεμέλια είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η πολιτική σταθερότητα, η τραπεζική σταθερότητα και είναι επίσης και οι μεταρρυθμίσεις. Αυτός λοιπόν, είναι ο δρόμος τον οποίο έχει η κυβέρνηση από το 2019. Βελτιώνονται τα πράγματα. Φυσικά δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε. Και όσο για το πότε θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το τι πολιτική θα ακολουθήσουμε».