Το γεγονός της μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα, καθώς ο τζίρος της λεγόμενη μικρής λιανικής στη χώρα μας ανέρχεται ετησίως σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει κάνει μεγάλους «παίκτες» και ομίλους να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτήν και να επενδύσουν.
Τα προϊόντα που τονώνουν τον τζίρο και αυτά που αφήνουν χρήματα
Την επιβίωσή τους, όμως, οι χαρακτηριστικότερες επιχειρήσεις μικρής λιανικής, τα περίπτερα την χρωστάνε σε συγκεκριμένα προϊόντα, άλλα για την συνεισφορά τους στον τζίρο χωρίς όμως μεγάλη κερδοφορία και άλλα για τα περιθώρια κέρδους που προσφέρουν στον επαγγελματία.
Πιο συγκεκριμένα τα καπνικά προϊόντα αποτελούν το 60% του τζίρου των περιπτέρων και ψιλικατζίδικων, ωστόσο ενώ μέχρι το 2010 προσέφεραν ένα αξιοπρεπές ποσοστό κέρδους που έφτανε το 12%, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό κέρδους έχει περιοριστεί σε μονοψήφιο νούμερο και μάλιστα έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα, φτάνοντας στο 4%.
Τα προϊόντα που ακολουθούν σε ποσοστό τζίρου είναι οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συνεισφορά 12% και αμέσως μετά τα εισιτήρια μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που συνεισφέρουν το 8% του τζίρου. Επομένως το 80% του συνολικού τζίρου των περιπτέρων και ψιλικατζίδικων προέρχεται από τις πωλήσεις των τριών παραπάνω κωδικών οι οποίοι κατά μέσο όρο μικτής κερδοφορίας δεν ξεπερνούν το 4%. Για να επιβιώσει λοιπόν η επιχείρηση και ο επαγγελματίας ή οι επαγγελματίες πίσω από αυτή αναμένουν υψηλότερη κερδοφορία από άλλα προϊόντα. Αυτήν τους την προσφέρουν τα ροφήματα χωρίς αλκοόλ (νερό, χυμοί, αναψυκτικά), τα σνακς, τα παγωτά, τα αλκοολούχα όπως οι μπύρες, προϊόντα με υψηλή κερδοφορία της τάξης του 35% με 40%.
Όσον αφορά τα καπνικά, υπάρχουν προϊόντα νέας γενιάς νικοτινούχα και μη, είτε με ατμό, είτε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού τα οποία δίνουν κάποια οικονομική ανάσα, καθώς έχουν καλύτερα ποσοστά κέρδους από αυτά των καπνικών, ωστόσο το ποσοστό στο συνολικό τζίρο είναι πολύ μικρό.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στα Μακεδονικά Νέα – mknd.gr ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Πίτκας, ένα περίπτερο απασχολεί τις ημέρες μας 2 με 3 άτομα, και μπορεί να δώσει εισόδημα για την επιβίωση δυο νοικοκυριών. Επίσης ο ημερήσιος τζίρος που απαιτείται ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας ως επιχείρηση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ εάν έχει προσωπικό και στα 1.200 ευρώ εάν πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που εργάζονται γονείς ή και τα παιδιά τους.
Το κύμα λουκέτων και η νέα τάση
Οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους και στη μείωση της κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του κλάδου των περιπτέρων και γενικότερα των συναφών καταστημάτων που εντάσσονται στην κατηγορία των χαρακτηριζόμενων «καταστημάτων ευκολίας» (περίπτερα, ψιλικά, παντοπωλεία, minimarket). Το κύμα λουκέτων έχει συμπαρασύρει το 30% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Το 2010 τα καταστήματα ευκολίας πανελλαδικά ήταν περίπου 30.000. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000 ενεργές επιχειρήσεις. Ο κλάδος του περιπτέρου είναι αυτός που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα με τα 10.000 περίπτερα που λειτουργούσαν στη χώρα μας το 2010, σήμερα να έχουν συρρίκνωση άνω του 50% και να μην ξεπερνάν τα 4.400. Στο νομό Θεσσαλονίκης πριν από 15 έτη όταν άνθιζε το επάγγελμα του περιπτέρου λειτουργούσαν 1.000, ενώ σήμερα με ποσοστιαία μείωση της τάξης του 70% δεν ξεπερνούν τα 300, με την τάση να είναι περαιτέρω μειωτική.
Η νέα τάση που καταγράφει επενδυτική κινητικότητα είναι τα καταστήματα all in one (όλα σε ένα), εξηγεί ο κύριος Πίτκας. Τα καταστήματα αυτά διαθέτουν πολλές κατηγορίες προϊόντων με πρωταγωνιστή τον καφέ. Μπορούν και εξυπηρετούν πολυεπίπεδα τον καταναλωτή, του προσφέρουν το πρωινό του, τον καφέ του, είδη καπνού, μπακαλικής και τρόφιμα. Αυτή είναι η εξέλιξη του παραδοσιακού παντοπωλείου. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες μεγάλες αλυσίδες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις σε τέτοιου είδους καταστήματα.
Πρώτο σε συμβολή στον ετήσιο κύκλο εργασιών το λιανικό εμπόριο
Η συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2024 ανήλθε σε 71,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το έτος 2023, όπου είχε διαμορφωθεί σε 69,89 δισ. ευρώ.
Οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον ετήσιο κύκλο εργασιών 2024 είναι:
• Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό (27,0%)
• Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (11,7%)
• Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (11,1%)
• Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (6,6%)
Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 10,86 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 11,00 δισ. ευρώ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2024 ανήλθε σε 1,42 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 1,34 δισ. ευρώ.
Πίτκας: «Το περίπτερο μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση»
Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Πίτκας, με δήλωση του στα Μακεδονικά Νέα –mknd.gr μετέφερε μήνυμα ανθεκτικότητας της επιχείρησης που λέγεται περίπτερο, αλλά και αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης που μπορεί να προσφέρει. «Βλέπω με θετικό τρόπο την επιχείρηση περίπτερο η οποία παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα π.χ. είναι ευέλικτη, μπορεί και προσαρμόζεται και είναι ανθεκτική στις συνεχόμενες κρίσεις. Άρα με σωστή οργάνωση και λειτουργία, μπορεί ένας νέος να ζήσει αξιοπρεπέστατα, αρκεί η προσέγγιση του να είναι σοβαρή και επαγγελματική», τόνισε χαρακτηριστικ