Ωστόσο, πολλά προβλήματα οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους ψαράδες της περιοχής, εκ των οποίων πολλοί -και οι οικογένειές τους- βρίσκονται σε αυτό το επάγγελμα επί σειρά γενεών.
«Ο κλάδος είναι έτοιμος να σβήσει» δηλώνει στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Ιωάννης Τσακμάκας κυβερνήτης μηχανότρατας, τέταρτης γενιάς. Η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ταυτόχρονη ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή, μαζί με την τουρκική επεκτατικότητα, συνθέτουν το πάζλ των μεγάλων προβλημάτων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν και συνεχίζουν να διαχειρίζονται οι αλιείς.
Εκτίναξη ενεργειακού κόστους
Σε ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί τεράστια κατανάλωση πετρελαίου κίνησης. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του και ο σχεδόν διπλασιασμός της, αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας «Αγία Παρασκευή» κ. Μιχαήλ Τσουρούς. Όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Τσουρούς«η εκτίναξη των τιμών ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά την μικρή αποκλιμάκωση που υπήρξε». «Τα έξοδα ενός μεσαίου σκάφους όπως το δικό μου ανέρχονται σε 1.000 ευρώ ημερησίως», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Τσακμάκας.
Η κλιματική αλλαγή επιβάλει τους όρους της
Τους δικούς της όρους θέτει η κλιματική αλλαγή στο επάγγελμα της αλιείας, καθώς έχει επιφέρει αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν το εισόδημα των τοπικών ψαράδων. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν χαθεί τα εποχιακά ψάρια και κάθε εποχικό ψάρι που χάνεται είναι και χαμένο εισόδημα», εξηγεί ο κ. Τσουρούς. Η αύξηση ενός νέου είδους γαρίδας η οποία ευδοκιμεί πλέον στον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στα νερά του, αναπληρώνει ως κάποιο βαθμό το χαμένο εισόδημα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσακμάκας, δεν αρκεί για πλήρη αναπλήρωση, καθώς είναι τιμή της είναι χαμηλότερη.
Τουρκική επεκτατικότητα και αθέμιτος ανταγωνισμός
Ένα από τα πάγια, χρονίζοντα και με πολλαπλές επεκτάσεις γεωπολιτικές και οικονομικές, πρόβλημα είναι αυτό την αυξανόμενης επεκτατικότητας των Τούρκων ψαράδων. «Οι Τούρκοι δεν εφαρμόζουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αλιεία, τονίζει στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Τσουρούς, με τον κ. Τσακμάκα να προσθέτει πως «υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από τους Τούρκους ψαράδες. Ο Έλληνας τηρεί την ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία, ο Τούρκος όχι». Όπως εξηγούν οι δύο αλιείς, οι τρίτες χώρες όπως η Τουρκία επιδρούν σε αλληλο- επικαλυπτόμενα αλιευτικά πεδία, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς δεν εφαρμόζουν την κοινή ευρωπαϊκή αλιευτική οδηγία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένο μέγεθος «ματιών» στα δίχτυα, δηλαδή επιτρέπει μέγεθος τέτοιο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα νεότερα και μικρότερα σε μέγεθος ψάρια να περνάνε μέσα από τα δίχτυα, ώστε να μην πιάνονται και με αυτό τον τρόπο να διατηρείται ο πληθυσμός τους. Οι Τούρκοι ψαράδες δεν συμμορφώνονται με αυτή την οδηγία και μάλιστα τα ψάρια που παρανόμως αλιεύουν, προωθούνται σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, βλάπτοντας συγχρόνως το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Κίνδυνος δημιουργίας επισιτιστικού ελλείματος
«Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας επισιτιστικού ελλείματος. Ό,τι ψάρια δεν βγάζουμε, θα τα εισάγουμε, με ότι αυτό σημαίνει για το αρνητικό εμπορικό μας ισοζύγιο», δηλώνει ο κ. Τσουρούς.
Ανάμεσα στις προτάσεις για ενίσχυση του κλάδου της αλιείας, βρίσκονται και αυτές της εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μην εισάγονται αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης είδη αλιείας, όπως και η προστασία της εγχώριας αλιείας, θέτοντας η κυβέρνηση πλαφόν στις εισαγωγές ψαριών, προκειμένου να πωλούνται πρώτα τα ψάρια των Ελλήνων ψαράδων, προσφέροντας παράλληλα και στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών αγαθών, το οποίο είναι αρνητικό στη χώρα μας.
Το θέμα της αλιείας στο Αιγαίο έχει και προεκτάσεις που άπτονται του χαρτοφυλακίου της εξωτερικής πολιτικής. «Η μηχανότρατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ''όπλο'' απέναντι στις διαθέσεις της Τουρκίας. Για να έχεις δικαιώματα στην ΑΟΖ πρέπει να ασκείς οικονομική δραστηριότητα και οι μοναδικοί που ασκούν οικονομική δραστηριότητα είναι οι Έλληνες ψαράδες», υπογραμμίζει ο κ. Τσακμάκας.
Περιβαλλοντική συνείδηση και συλλογή τόνων πλαστικών
Τεράστια είναι η προσφορά των αλιέων της Νέας Μηχανιώνας στο περιβάλλον και στον καθαρισμό των θαλασσών. Όπως εξηγεί ο κ. Τσακμάκας«έχοντας πλήρη επίγνωση του προβλήματος, εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα». Με τις ψαρότρατες κατά την διάρκεια του ψαρέματος οι αλιείς της Νέας Μηχανιώνας βγάζουν ετησίως άνω των 30 τόνων πλαστικά, τα οποία προωθούν για ανακύκλωση και όσα είναι δυνατό για επαναχρησιμοποίηση. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν και το περιβάλλον, αλλά και τους πληθυσμούς των ψαριών να παραμείνουν σε υγιές επίπεδο. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση πολιτών και εκτός του κλάδου τους.
Το μήνυμα που μεταφέρουν είναι « η δουλεία μας δεν είναι απλά ένα επάγγελμα. Είναι κουλτούρα, είναι παράδοση, είναι πολιτισμός και αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα, καθώς αν λείψουν οι Έλληνες ψαράδες, ο Έλληνα καταναλωτής δεν θα τρώει φτηνό και φρέσκο ψάρι».