Ε. Λαζαριδου

Γιατί η νέα γενιά πρέπει να στραφεί στον αγροδιατροφικό κλάδο - Η συνεισφορά στην οικονομία

Ακούστε το άρθρο 8'
08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Shutterstock
Στα 40 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το αποτύπωμα του Οργανισμού «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά» στην ελληνική οικονομία από το 2018 έως σήμερα, καθώς ξεκινώντας πιλοτικά τη λειτουργία του από τη Θεσσαλονίκη, έχει φτάσει πλέον να υλοποιεί δεκάδες δράσεις και προγράμματα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και με τους ωφελούμενους του -άμεσα και έμμεσα- να ξεπερνούν τους 31.000, εκ των οποίων πάνω από 5.500 είναι στην Κεντρική Μακεδονία.

Ως κρίσιμο κλάδο για το μέλλον του πλανήτη χαρακτήρισε την αγροδιατροφή η επικεφαλής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» Έφη Λαζαρίδου παρουσιάζοντας το έργο και τις επόμενες δράσεις του σε εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη. «Ο αγροδιατροφικός κλάδος είναι σημαντικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, στις εξαγωγές ενώ μαζί με τη γεωργία φτάνει το 30% της απασχόλησης. Τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο είναι ψηλά στην παγκόσμια ρητορική και στην ατζέντα των νέων πολιτικών. Εκτός από την κλιματική αλλαγή, έρχεται μεταξύ άλλων και η Τεχνητή Νοημοσύνη που απαιτεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που βλέπουμε την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να αποσύρεται από τη Συμφωνία του Παρισιού προκαλώντας κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λαζαρίδου. 

Αναφερόμενη στο World Food Forum του ΟΗΕ, τόνισε την ανάγκη που αναδείχθηκε για συνέργειες μεταξύ κρατών, πανεπιστημίων, παραγωγών και βιομηχανίας προκειμένου να βρεθεί μια νέα ισορροπία για αειφόρα και βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων τα οποία θα είναι ανθεκτικά και στην κλιματική κρίση. «Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις, εκπαίδευση και παγκόσμια στήριξη των κοινοτήτων της υπαίθρου», τόνισε η κα Λαζαρίδου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Το Μέλλον της Εργασίας, Ιανουάριος 2025», με βάση την οποία προκύπτει αύξηση στη ζήτηση επιστημόνων και τεχνολόγων τροφίμων, χειρωνακτικών επαγγελμάτων, ενώ δεξιότητες όπως η ηγεσία και η κοινωνική επιρροή είναι αυτές που αποκτούν μεγάλη σημασία για το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Το οικονομικό αποτύπωμα του Οργανισμού

Σε αυτό το πλαίσιο η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» συνεισφέρει προς ένα βιώσιμο μέλλον για την αγροδιατροφή, τις κοινότητες της υπαίθρου, το περιβάλλον, και τον πλανήτη. Ειδικότερα, κάνοντας ένας απολογισμό των δράσεων του οργανισμού, το συνολικό του αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 21,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις δράσεις του και τα 18,6 εκατ. ευρώ από τις δράσεις των ωφελούμενων. Οι δραστηριότητες του Οργανισμού συντηρούν έμμεσα 135 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, ενώ έχουν δημιουργηθεί 486 θέσεις από τις επιχειρήσεις των ωφελουμένων την περίοδο 2017-2023. Για κάθε ένα ευρώ που επενδύει η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», παράγονται 5,35 ευρώ στην πραγματική οικονομία. 

Παράλληλα, ο βαθμός ικανοποίησης που καταγράφεται από τους ωφελούμενους είναι ιδιαίτερα υψηλός (86%) με μια σημαντική πλειοψηφία να δηλώνει ότι καλύπτεται πλήρως από τις διάφορες πτυχές των προγραμμάτων. Και έδωσε αριθμούς που δείχνουν για ποιους λόγους η νέα γενιά αγροτών πρέπει να στραφεί στην αγροδιατροφή. Μεταξύ άλλων, το 37% των επιχειρηματιών ή αυτοαπασχολούμενων ωφελουμένων βελτίωσαν την αποδοτικότητα τους και αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους την περίοδο 2017-2023 ενώ το 25% των ωφελούμενων επένδυσαν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Άξιο αναφοράς είναι και το ποσοστό των επιχειρηματιών ή αυτοαπασχολούμενων ωφελουμένων (36%) που μείωσαν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και η γυναικεία συμμετοχή στις δράσεις του 2024 σε ποσοστό 44%, με τον οργανισμό να επενδύει συστηματικά στην ενδυνάμωση των γυναικών στην αγροδιατροφή. 

«Το 2024 αποτέλεσε μια κομβική χρονιά καθώς ολοκληρώθηκαν πολλά προγράμματα-ναυαρχίδες για τον Οργανισμό και παράλληλα ήταν πλημμυρισμένο από προκλήσεις, επιτυχίες και αναγνώριση», σχολίασε η κα Λαζαρίδου. Πιο αναλυτικά, με στρατηγική εξωστρέφεια αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Οργανισμού, και καλλιεργήθηκε η παρουσία του σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Εξέχουσες στιγμές ήταν η συνολική αναγνώριση του έργου του από την θεσμό της ελληνική ομογένειας «The Hellenic Initiative», η παρουσίαση του από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, καθώς και η ανάδειξη του για δεύτερη φορά ως ευρωπαϊκό Best Practice από την DG Agi ως φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα. 

Το 2024 έφερε επίσης και νέες συνεργασίες με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο αλλά και κρίσιμες παρεμβάσεις έκτακτης απόκρισης μετά την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. «Στηρίχτηκαν δηλαδή επιχειρήσεις μικρής κλίμακας ιχθυοκαλλιέργειας από τη Βόρεια Αφρική και ήρθαν στην Ελλάδα σε διάφορες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, σημαντικό στοιχείο για τη χώρα μας η οποία είναι μεγάλη δύναμη στην ιχθυοκαλλιέργεια και μπορεί να διεκδικήσει τον ηγετικό της ρόλο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας», εξήγησε η κα Λαζαρίδου με το 2025 να εξελίσσεται σε μια δυναμική χρονιά. 

Οι μελισσοκόμοι στη Θεσσαλία 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Βασιλοτροφία, παραδόθηκαν στη Θεσσαλία 27.000 βασιλικά κελιά σε 394 πληγέντες μελισσοκόμους με στόχο την επανεκκίνηση του κλάδου. Για το 2025 αναμένεται να προκύψουν 21.600 μελίσσια με βελτιωμένα χαρακτηριστικά για αυξημένη παραγωγή με τους μελισσοκόμους να αναπληρώνουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις απώλειες από την κακοκαιρία «Daniel». Όπως υποστήριξε η κα Λαζαρίδου, η δράση συνεισφέρει συνολικά στο οικοσύστημα 4,73 δισ. μέλισσες που μπορούν να επικονιάσουν ως 540 τρισ. άνθη ανά έτος, ενισχύοντας την βιοποικιλότητα της περιοχής. Αντίστοιχες δράσεις για τη βασιλοτροφία υλοποιούνται στην Εύβοια και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. 

Η ΑγροΑνέλιξη

Προγράμματα επίσης του Οργανισμού που ξεχωρίζουν και θα συνεχιστούν το 2025 είναι η ΑγροΑνέλιξη που ενισχύει τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες υποστηρίζοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον κλάδο της αγροδιατροφής. Μέσω του προγράμματος, έχουν υποστηριχθεί 85 επιχειρήσεις και πολλές έχουν δημιουργήσει νέες σειρές προϊόντων, νέες θέσεις εργασίας και παράγουν οικονομική αξία για τον τόπο τους με την καθοδήγηση και τις εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες του Οργανισμού. «Το πρόγραμμα στηρίζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο δήμος Σερβίων που υιοθέτησε πέντε τοπικές επιχειρήσεις με τις οποίες προκύπτουν συνεργασίες. Πρέπει να ενισχύσουμε όσους θέλουν να μείνουν στις Περιφέρειες, να επιχειρήσουν και να ζήσουν με ευημερία. Συνεπώς, να βοηθήσουμε την ύπαιθρο να αναπτυχθεί οικονομικά και με νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η κα Λαζαρίδου. 

Αναφορά έκανε ακόμη στην Ακαδημία Ελαιοκομίας, το TropfyΤροφή και το μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα ηγεσίας Agrifood Leadership τα οποία καταγράφουν θετικά αποτελέσματα και θα συνεχιστούν τη νέα χρονιά. «Μέσω του Agrifood Leadership, η νέα γενιά μπορεί να ηγηθεί των επιχειρήσεων της αγροδιατροφής με ήθος, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη να οδηγήσουν τον κλάδο μπροστά με συνέργειες. Ήδη, έχουν προκύψει νέες εταιρείες ενώ από τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος, δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός μελισσοκόμων στη Θεσσαλία», επισήμανε ακόμη η κα Λαζαρίδου.

Για το 2025 θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία του Οργανισμού με το CITI Foundation και το πρωτοποριακό εγχείρημα «Social Farming 360» στα αγροτικά καταστήματα κράτησης ενώ ξεκινά και δεύτερη πρωτοβουλία που υποστηρίζει την απασχολησιμότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με την Praksis. 

«Τα έξι χρόνια λειτουργίας μας έχουν θέσει υψηλά τον πήχη για το μέλλον. Με οδηγό την αισιοδοξία, τις συνέργειες, και τη δέσμευσή μας για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού κλάδου, συνεχίζουμε με στόχο ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο για την άνθιση του οικοσυστήματος και της υπαίθρου», είπε καταλήγοντας η κα Λαζαρίδου. 

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων, το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του και το δίκτυο συνεργατών του, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

Δήμητρα Τάγκα