Η Υφυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου για την αναμόρφωση των ΚΕΠΑ, ενώ μιλά και για τα έργα και τις παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης την εξέλιξη των οποίων παρακολουθεί η ίδια στενά ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, θέλουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς» τονίζει η Άννα Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι «στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι και παραμένει η συνεχής κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων».
-Κυρία Ευθυμίου, αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, θα ήθελα να σας θέσω το ζήτημα που αφορά μεγάλη μερίδα εργαζομένων που δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου προς αυτήν τη κατεύθυνση;
Η θέση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι για μένα μεγάλη τιμή αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι στο σημείο που θα θέλαμε και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να ευνοεί τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έτσι, λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται εντός του έτους να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το επόμενο διάστημα θα καθίσουμε από κοινού με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να συζητήσουμε τους τρόπους για να αυξήσουμε τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, ώστε να υιοθετηθεί η βέλτιστη πρακτική. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι θέλουμε περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, καθώς αποτελούν αναγκαία συνθήκη, για να συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χρέος της πολιτείας είναι να καθορίσει μια ασπίδα προστασίας για όλους. Θέλουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη και γίνονται ήδη βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα συλλογική σύμβαση στον κλάδο του τουρισμού, που προβλέπει κατώτατο μισθό 950 ευρώ για την χαμηλότερη κατηγορία. Στόχος μας είναι το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι.
-Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει πρόσφατα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,02% και έχει εξαγγείλει και περαιτέρω αύξηση. Ωστόσο, οι εργοδότες οι οποίοι είναι θετικοί προς την αύξηση αυτή, ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως γενναία ποσοστιαία μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Υπάρχει περίπτωση ικανοποίησης των αιτημάτων τους;
Από την 1η Απριλίου 2025 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 6,02% και βρίσκεται σήμερα στα 880 ευρώ. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί συνολικά αύξηση κατά 35,4% στον κατώτατο μισθό, αύξηση που τοποθετεί τη χώρα μας στην 11η θέση στη σχετική κατάταξη των κρατών μελών της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Από τότε που ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζω ότι η ανεργία έπεσε κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, καθώς την παραλάβαμε στο 17,8% τον Ιούλιο 2019 και πλέον έχει πέσει στο 8,7% τον Ιανουάριο 2025.
Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μέτρο με σημαντικό θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, εξοικονομήθηκαν πόροι και τελικά μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 μονάδα το 2025 και θα μειωθούν μισή μονάδα το 2027. Παράλληλα, πριν λίγο καιρό μειώσαμε για πρώτη φορά με τρόπο οριζόντιο τις ασφαλιστικές εισφορές σε υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες. Όσον αφορά το ζήτημα μείωσης της φορολογίας, η παρούσα κυβέρνηση έχει μειώσει ή καταργήσει συνολικά 70 φόρους τα τελευταία χρόνια και παράλληλα επιστρέφει μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία. Προφανώς και θέλουμε να ενισχύουμε περισσότερο το εισόδημα των συμπολιτών μας ειδικά των πιο ευάλωτων. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, τα οποία είναι πεπερασμένα.
-Ενώ ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, οι μέσοι μισθοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση ώστε ο μέσος μισθός στη χώρα μας να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το 2027;
Τα μηνύματα για τη μισθολογική πορεία στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν ότι ο μέσος μισθός το 2027 μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σας θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, ο μέσος μισθός ήταν 1.036 ευρώ. Μέχρι προχθές, πριν τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 27,8%. Ο μέσος μισθός είχε αυξηθεί κατά 28,3%, δηλαδή βλέπουμε πως η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός στη χώρα μας σήμερα, πλήρους απασχόλησης, είναι 1.478 ευρώ, δηλαδή κοντά στα 1.500 ευρώ. Μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, μειώσαμε την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό 17ετίας, στο 8,7%. Όσο μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται ο ανταγωνισμός για εξειδικευμένο προσωπικό, αυξάνονται και οι μισθοί, με όφελος και για τους εργαζόμενους αλλά και για την αγορά εργασίας.
-Μεγάλος αριθμός πολιτών αντιμετωπίζει προβλήματα με οφειλές προς το δημόσιο, ανάμεσά τους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα να μην την επιλέγουν ή να έχουν ενταχθεί και να μην έχουν παραμείνει εντός ρύθμισης. Πώς μπορεί να λυθεί από το τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας, όταν προαπαιτείται εξόφληση οφειλών σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. για αγοραπωλησία ακινήτου; Υπάρχει στον σχεδιασμό η θεσμοθέτηση πάγιας ρύθμισης περισσότερων δόσεων;
Το ζήτημα του αριθμού των δόσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης. Πρώτα πρώτα, πρέπει να τονίσουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών οφείλει ποσά έως του ύψους των 100 ευρώ. Είναι μια καλή ευκαιρία να υπαχθούν άμεσα στη ρύθμιση, ώστε να μην συσσωρεύονται επιπλέον τόκοι και προσαυξήσεις.
Για τους υπόλοιπους οφειλέτες υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, στο πλαίσιο του οποίου και υπό την προϋπόθεση τήρησης των δόσεων απαλλάσσεται ο οφειλέτης από τόκους και προσαυξήσεις. Μάλιστα, με πρόσφατη νομοθετική διάταξη δίνεται δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης οφειλών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας, έτσι, ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με πιο ευνοϊκούς όρους.
Ειδικότερα, η διάταξη αφορά πρόσωπα που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με βάση τον αλγόριθμο υπολογισμού του εύλογου ποσοστού κέρδους, αλλά αποκλείστηκαν λόγω μη καταβολής τριών τουλάχιστον δόσεων. Πλέον με τη διάταξη αυτή θα έχουν δικαίωμα, εντός ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, να επανυποβάλουν πρόταση για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας νέα πρόταση ρύθμισης.
Ως προς το ζήτημα της ασφαλιστικής ενημερότητας στο πλαίσιο αγοραπωλησίας ακινήτου, πρέπει να τονίσουμε ότι η συναλλαγή εκτελείται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο τίμημα παρακρατείται (τμηματικά ή στο σύνολο), ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
-Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και τις επικουρικές και ποιος ο σχεδιασμός για την οριστική επίλυση του προβλήματος;
Ο e-ΕΦΚΑ έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ενδεικτικό της θετικής πορείας είναι ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) είναι λιγότερες από 15.000 και, σταδιακά, ο αριθμός βαίνει μειούμενος.
Μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων, η προσοχή επικεντρώνεται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρική, που έχουν μειωθεί κάτω από 32.000.
Η θετική πορεία στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στη συστηματική δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ όσο και στην αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων, που αναπτύχθηκαν και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι οποίες ακολουθήθηκαν.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να μεγιστοποιηθούν, όταν ο φορέας μεταβεί στη νέα εποχή, με την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του, που θα επιταχύνει περαιτέρω την απονομή συντάξεων και παροχών.
-Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου για την αναμόρφωση των ΚΕΠΑ;
Η αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας για το τρέχον έτος. Η ενίσχυση των ΚΕΠΑ γίνεται σε τρία επίπεδα αυτή τη στιγμή. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην αύξηση του αριθμού των ιατρών οι οποίοι διενεργούν τις εξετάσεις ή τις ιατρικές επισκέψεις για τα ΚΕΠΑ. Μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν μόλις 500 ιατροί, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε σε 1.200 με στόχο την ταχύτερη εξέταση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην αύξηση των αποζημιώσεων ανά επίσκεψη ή ανά εξέταση για την προσέλκυση νέων ιατρών και τη στελέχωση των ΚΕΠΑ με όλες τις ενδεδειγμένες ειδικότητες. Το τρίτο επίπεδο αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις δομές των ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρία. Ο περιορισμός του αριθμού των επαναξιολογήσεων σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής τόσο για τις επισκέψεις όσο και για τις εξετάσεις στα ΚΕΠΑ. Το 2025 θα προχωρήσει η περαιτέρω αναμόρφωση συνολικά του θεσμικού πλαισίου των ΚΕΠΑ, η απλούστευση διαδικασιών, η μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στα ΚΕΠΑ και ο δραστικός περιορισμός αναβολών και καθυστερήσεων με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια στους συμπολίτες μας με αναπηρία.
-Μέσα από ρεπορτάζ στα Μακεδονικά Νέα έχουμε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες πληροφορικής στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου επίσης αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και αδυνατούν να βρουν. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το αναδεικνύει και η ακαδημαϊκή κοινότητα που ζητά καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Το Υπουργείο έχει κάτι στον προγραμματισμό του;
Η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου στην οποία εδρεύουν σήμερα παραπάνω από 800 επιχειρήσεις με πάνω από 25.000 εργαζομένους είναι υπεύθυνη για το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας. Καθώς όμως η ζώνη αναπτύσσεται, προκύπτουν και νέες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού. Το θέμα δεν αφορά μόνο τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, αλλά και τα τεχνικά επαγγέλματα. Θέλω να σας πω ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αυστηρά ελληνικό φαινόμενο καθώς όλη η Ευρώπη αναζητά ανθρώπους με μεσαίες και υψηλές δεξιότητες.
Αυτή τη στιγμή, η αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και των αναγκών ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου εμφανίζεται αυξημένη. Δεν είναι μόνο ότι δεν βρίσκονται εργαζόμενοι με υψηλές δεξιότητες. Πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν χαμηλότερες δεξιότητες από αυτές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι που τις κατέχουν. Η μείωση της αναντιστοιχίας αυτής θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οργάνωσης και της διαχειριστικής επάρκειας των επιχειρήσεων.
Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι και παραμένει η συνεχής κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δεξιότητες πρέπει να εξελίσσονται παράλληλα με την αγορά, καθώς και η βελτίωση της διάγνωσης αναγκών στην αγορά εργασίας, να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι ξέρουμε ποιες ειδικότητες και δεξιότητες απαιτούνται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
- Η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο είναι ζητούμενο. Εκτός από τις αρμοδιότητές σας που πηγάζουν βάσει χαρτοφυλακίου, ποια άλλα θέματα της πόλης έχετε ψηλά στην ατζέντα σας, ώστε να προωθήσετε και ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης;
Ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, παρακολουθώ και προωθώ διαρκώς τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας – τόσο θεσμικά όσο και κοινοβουλευτικά. Κρίσιμο για μένα είναι, μέσα από το σύνολο των πολιτικών μου πρωτοβουλιών, να συμβάλλω αποτελεσματικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων που δίνουν ελπίδα και προοπτική στις νέες και στους νέους της πόλης μας να μείνουν στον τόπο μας και να προκόψουν.
Πέρα από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου μου, που εστιάζουν στην κοινωνική ασφάλιση και είτε άμεσα είτε έμμεσα αντανακλούν και στη νέα γενιά, δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που τόσα μεγάλα έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Το ζητούμενο, όμως, είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να αποδώσουν καρπούς χωρίς καθυστερήσεις.
Προτεραιότητες για εμένα αποτελούν η επέκταση του Μετρό στις δυτικές συνοικίες, η ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα και η σύνδεση του λιμανιού με το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα, το έργο του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου είναι ζωτικής σημασίας και το παρακολουθώ στενά, έχοντας καταθέσει ήδη από πέρσι το καλοκαίρι σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση και συνομιλώντας με τους αρμόδιους φορείς. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε κέντρο ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής ευημερίας. Στόχος μου είναι να συμβάλω έμπρακτα στην υλοποίηση αυτής της προοπτικής.