Ο κύβος ερρίφθη: Σύγκρουση της κυβέρνησης με την τοξικότητα και τα fake news

Πολιτική

20.02.2025 | 17:58
Ακούστε το άρθρο 8'
20.02.2025 | 17:58
Ακούστε το άρθρο 8'
Κυριάκος Μητσοτάκης/Eurokinissi

«Θα απαντάμε». Αυτή η φράση, την οποία εσχάτως χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ουσιαστικά την ουσία της στρατηγικής, που επέλεξε να ακολουθήσει στο εξής το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γίνεται πλέον φανερό ότι η πολιτική σύγκρουση για την τραγωδία των Τεμπών φτάνει στα όριά της.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη, ήταν χαρακτηριστική του κλίματος, που έχει πλέον διαμορφωθεί στο κυβερνητικό επιτελείο. «Δεν είναι πόλωση αυτό το οποίο βλέπουμε. Είναι μία χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με έναν στόχο μόνο: τελικά να υπάρχει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση όλο το τελευταίο διάστημα. Είχαν προηγηθεί ο Μάκης Βορίδης στη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και μια πληθώρα στελεχών εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι για το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τα ερωτήματα, που πήραν τη μορφή σοβαρότατων υπονοούμενων από τον Σωκράτη Φάμελλο, συσχετίζοντας τον θάνατο του 39χρονου γιου της προϊσταμένης εισαγγελέως εφετών Λάρισας με την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Την ώρα, που σενάρια επί σεναρίων βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και σαρώνουν τα κοινωνικά δίκτυα, η κυβέρνηση κατανοεί ότι η επιλογή των χαμηλών τόνων ουσιαστικά δεν «ακούγεται». Απόδειξη για τα κυβερνητικά στελέχη ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco, το 72% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυτά τα δύο χρόνια επιχειρήθηκε συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών.

Ως εκ τούτου, η κυβερνητική στρατηγική αλλάζει και πλέον επιλέγονται δύο άξονες. Πρώτον, η απάντηση σε κάθε κατηγορία, καταγγελία, υπονοούμενο ή fake news, όπως τα χαρακτηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, που ακούγεται από στελέχη της αντιπολίτευσης και δεύτερον, ο συσχετισμός αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής με την ευρύτερη πολιτική κατάσταση στη χώρα και δη, την δημιουργία πολιτικής αστάθειας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε, μάλιστα, τον χρόνο, που αναπτύσσεται ένα τοξικό κλίμα στην χώρα με τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα, σημειώνοντας ότι «εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα μας», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει «ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής» και θέτοντας εμμέσως το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας στον ορίζοντα.

Την ώρα, που όλες οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τη σημαντική ενίσχυση των αντισυστημικών κομμάτων -που πλέον φτάνουν ή και ξεπερνούν το 25% της εκλογικής επιρροής στο σύνολό τους- καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι εκτός από την κυβέρνηση, που όπως είναι αναμενόμενο, καταγράφει απώλειες, ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η κυβέρνηση επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την «επόμενη ημέρα», επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία της και θα κριθεί για τα πεπραγμένα της στις εθνικές εκλογές το 2027 -το επανέλαβε χθες εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, «ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση η οποία υπάρχει στη χώρα σήμερα; Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «έχω ένα χρέος σήμερα, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό, που επιχειρείται είναι η αναβίωση των «αγανακτισμένων» μια δεκαετία μετά τις πλατείες και τις διαδηλώσεις του 2014. Για το λόγο αυτό, θα υπενθυμίζεται από τα κυβερνητικά στελέχη τι ακολούθησε εκεί η την περίοδο, θέτοντας επί τάπητος τον κίνδυνο, όπως σημειώνουν, η χώρα να χάσει όσα κέρδισε τα τελευταία χρόνια.

Τα κρίσιμα κοινοβουλευτικά ραντεβού «κλείδωσαν» για τις 4 Μαρτίου, η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και στις 5 Μαρτίου η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης για την τραγωδία των Τεμπών, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στις συζητήσεις αυτές με το σκεπτικό «να πέσουν οι μάσκες» όπως είπε χαρακτηριστικά και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Πηγή: Liberal.gr / Λίδα Μπόλα

Λίδα Μπόλα