Η ανάδειξη της Πλεύσης Ελευθερίας σταθερά στη δεύτερη θέση όλων των δημοσκοπήσεων, το πιστοποιεί, καθώς, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι σαφές ότι το κύμα δυσαρέσκειας της κοινωνίας, κυρίως με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών, διοχετεύεται προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ιδιαίτερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «έλλειμμα» πλέον, δεν αποτυπώνεται μόνο στα εκλογικά του ποσοστά, αλλά και στο «πρωθυπουργικό» προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη, που παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρείται στην πρώτη θέση καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, παρά τις απώλειες ποσοστών για τη Νέα Δημοκρατία.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία, όπως η ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει η κύρια επιλογή (με ποσοστά 21,4%, 26%, 24%), ενώ πλέον στη δεύτερη θέση ανέρχεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (13,2%, 11%), με τρίτον τον Κυριάκο Βελόπουλο (5,9%, 6%, 8%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στην τέταρτη θέση (με ποσοστά μόλις 4,7%, και 5%, 8%).
Αυτός είναι και ο λόγος, που στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ληφθεί η απόφαση, ο πρωθυπουργός να βγει και πάλι μπροστά, επαναφέροντας στην κυβερνητική ατζέντα, την επικοινωνία με τους πολίτες και τα θέματα της καθημερινότητας – χαρακτηριστική η επίσκεψή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο – τα θέματα της πραγματικής οικονομίας – όπως η χθεσινή του συνάντηση με τους βιομηχάνους της Βοιωτίας, με σαφείς αναφορές στις αυξήσεις μισθών και την πτώση της ανεργίας – αλλά και τα μείζονα διεθνή θέματα – λ.χ. οι αναφορές του στο ζήτημα των δασμών και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, από το Φόρουμ των Δελφών.
Η τελευταία «εικόνα» της πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων καταγράφουν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση με διψήφια διαφορά (MRB 20,4% - Metron Analysis 20,9% - Prorata 22,5%), με την Πλεύση Ελευθερίας στη δεύτερη θέση (MRB 13,5% - Metron Analysis 11,5% - Prorata 14%) και το ΠΑΣΟΚ, με απώλειες, στην τρίτη θέση (MRB 9,4% - Metron Analysis 9,6% - Prorata 12%). Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ακολουθούν Ελληνική Λύση και ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται έκτος με μονοψήφια και χαμηλά ποσοστά (MRB 5 % - Metron Analysis 5,3% - Prorata 6,5%).
Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, κατά τη MRB είναι στο 24,1%, γεγονός, που αναδεικνύει και τη ρευστότητα του εκλογικού σώματος αυτή την ώρα. Με αυτό το δεδομένο διαμορφώνεται και η εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με την οποία, η Νέα Δημοκρατία κινείται πέριξ του 27% (από 25,5-27,3%) η Πλεύση Ελευθερίας στο 15%, φθάνοντας ακόμη και το 18%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 12,5-13 % και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 7%.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς αρχίζει πλέον το δεύτερο μισό της τετραετίας. Καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι και για τους πολίτες η ατζέντα επανέρχεται σε θέματα όπως η ακρίβεια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψηλά στην ιεράρχησή τους το ζήτημα της διαχείρισης της τραγωδίας - δεδομένο, που όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιηθεί με την παραγωγή συγκεκριμένου έργου.
Είναι ενδεικτικό ότι ως σημαντικότερο πρόβλημα επανέρχεται η ακρίβεια και η οικονομία, σύμφωνα τόσο με τη Metron Αnalysis όσο και τη MRB. Στο κυβερνητικό επιτελείο «βλέπουν» ελαφρές διαφοροποιήσεις και στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες τοποθετούνται πλέον για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών – για παράδειγμα, τη μικρή μείωση όσων μιλούν για συγκάλυψη και αντίστοιχα όσων κάνουν λόγο για διαφάνεια, με καθολικό, ωστόσο, το αίτημα για απονομή Δικαιοσύνης - εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μπορούν σταδιακά να κάμψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων μηνών.
Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, η έμφαση στο δίπολο συστημισμού-αντισυστημισμού θα παραμείνει, με τα κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κυριαρχίας του λαϊκισμού, αντίστοιχης με το κλίμα, που η χώρα έζησε, όπως λένε, πριν από μια δεκαετία και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την πορεία της χώρας και της οικονομίας.
Παράλληλα, με τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, θα ενισχύεται στο εξής και η ρητορική της ανάγκης διατήρησης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, σε αντιδιαστολή με την έλλειψη εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, εν μέσω διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων.
Πηγή: liberal.gr/Λίδα Μπόλα