Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές, που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στην παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας στις αεροπορικές μεταφορές.
Στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ACI Europe, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Olivier Jankovec, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς κοινός στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας, που αποτελεί κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της συνοχής σε όλη την Ευρώπη.
«Ο δικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών αεροδρομίων προς τους πολίτες θα βελτιώνεται διαρκώς. Κι αυτό περνά μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αεροδρομίων της Ευρώπης, μέσα από την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας, μέσα από το νέο τοπίο στα δικαιώματα των επιβατών που διαμορφώνουμε, μέσα από την κοινή δέσμευση όλων μας για την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια, μέσα από τη σύγχρονη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και μέσα από τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις αερομεταφορές. Το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο των αεροδρομίων, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιωτικές επενδύσεις, είναι η εγγύηση για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον στις αεροπορικές μεταφορές. Μπαίνουμε στη νέα εποχή των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα ασφάλειας. Οι προκλήσεις για τα αεροδρόμια είναι πολλές, αλλά με στενή συνεργασία θα καταφέρουμε όχι μόνο να περάσουμε στις καθαρές αερομεταφορές, αλλά και να κάνουμε τα αεροδρόμιά μας και τις αεροπορικές συνδέσεις μας τις πλέον ασφαλείς και ανταγωνιστικές παγκοσμίως», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα ποιότητας, καινοτομίας, χωρητικότητας και νέων επενδύσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Σε ανάλογο κλίμα συνεργασίας εξελίχθηκε και η συνάντηση που είχε ο κ. Τζιτζικώστας με τους εκπροσώπους της Fraport, που διαχειρίζεται μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και 14 ελληνικά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Stefan Schulte, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Greece Alexander Zinell και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Copelouzos Group Χρήστο Κοπελούζο.
Ο Επίτροπος είχε επίσης συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Airbus Guillaume Faury. Ο κ. Faury παρουσίασε στον κ. Τζιτζικώστα το σύνολο των δραστηριοτήτων της Airbus (πολιτικές, στρατιωτικές και διαστημικές) και τη σημασία τους για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ τόνισε ότι η Airbus είναι συμπαραστάτης της προσπάθειας της ΕΕ για τα βιώσιμα καύσιμα στις αερομεταφορές και για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «κοινός στόχος μας είναι να διατηρηθεί η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης πρωταγωνίστρια παγκοσμίως και ένα βασικό ζήτημα είναι να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Διαβεβαίωσα την Airbus ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την αεροναυπηγική βιομηχανία της, διότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος συνολικά για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ».
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Boeing Global Dr. Brendan Nelson, ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε μεταξύ άλλων τις προοπτικές της διατλαντικής αγοράς, που βασίζεται στη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών ΕΕ – ΗΠΑ (ΑΤΑ) και στη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια της αεροπορίας (BASA), αλλά και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τις αερομεταφορές, την αεροναυπηγική βιομηχανία και τα αεροδρόμια.
Όπως τόνισε ο Επίτροπος, «η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη συνολικά στον κλάδο, διευκολύνοντας αποτελεσματικότερες διαδικασίες πιστοποίησης και επικύρωσης με μειωμένο κόστος. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί αυτή η σχέση, σε όφελος της ασφάλειας και της βιωσιμότητας της αεροπορίας. Όπως επίσης, είναι σπουδαία η συνεργασία που έχουμε και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού στους τομείς της ασφάλειας και της καινοτομίας και ενθαρρύνουμε ως ΕΕ την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. ΕΕ και ΗΠΑ έχουμε μακρά ιστορία αποτελεσματικής και ομαλής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, που καλύπτει τομείς όπως η αξιοπλοΐα, η συντήρηση, οι άδειες χειριστών και οι πλήρεις προσομοιωτές πτήσεων. Και ο υγιής ανταγωνισμός πάντα ωφελεί τους πολίτες, ειδικά σε ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε τη συνεργασία και προσδοκούμε στην επιτυχία της ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης EASA – FAA για την ασφάλεια των αερομεταφορών, που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου στην Κολωνία. Διότι αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ αλληλεπίδρασης για όλους τους εμπλεκόμενους, τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία».