ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη δυτ. Θράκη: Είναι μουσουλμανική και όχι εθνική μειονότητα

Ακούστε το άρθρο 8'
14.04.2025 | 17:28
Υπουργείο Εξωτερικών / Φωτογραφία Αρχείου
/Eurokinissi
Η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, σχολιάζοντας σχετική τουρκική ανάρτηση για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη και καταλήγει:

«Επιφυλάσσει δε, στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέστειλε ευχές για «χρόνια πολλά» στην αποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Συγκεκριμένα, έγραψε: 

«Χρόνια πολλά για τα 98 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της παλαιότερης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης! Υποστηρίζουμε τις δικαιολογημένες προσπάθειες και τον έντιμο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποτελεί έναν από τους παλαιότερους συλλόγους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ιδρύθηκε το 1927 υπό την επωνυμία «Οίκος της Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης» και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1936, έπειτα από σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 η λειτουργία της αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. Το 1983 ο τότε νομάρχης Ξάνθης ζήτησε τον περιορισμό της χρήσης του όρου «τουρκική» στον τίτλο του σωματείου, ενώ ακολούθησαν ασφαλιστικά μέτρα και, τελικά, αγωγή διάλυσης του συλλόγου για λόγους προσβολής της δημόσιας τάξης. Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε δεκτά τα επιχειρήματα αυτά, ενώ το 1987 το Εφετείο Θράκης επικύρωσε την απαγόρευση λειτουργίας της οργάνωσης, κρίνοντας ότι η χρήση της λέξης «τουρκική» συνιστά αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.

Το 2005, ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτημα επαναλειτουργίας της ένωσης, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της ήταν η επιβεβαίωση ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο το 2008 έκρινε ότι η απαγόρευση της Ένωσης παραβιάζει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή το δικαίωμα στον ελεύθερο συνεταιρισμό. Παρά την καταδίκη, τα ελληνικά δικαστήρια δεν προχώρησαν στην αναγνώριση της ένωσης, θεωρώντας τη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ μη δεσμευτική λόγω πολιτικών ιδιαιτεροτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση έχει δεχτεί επικρίσεις για πιθανές διασυνδέσεις με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, όπως το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) και την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, χωρίς ποτέ να έχουν αποδειχθεί επισήμως οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί.

Το 2017, η ελληνική Βουλή ψήφισε διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική συμμόρφωση των ελληνικών δικαστηρίων με αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ανοίγοντας παράθυρο για νέα νομική προσφυγή από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.