Πρόκειται για το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια» που διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μαθητές και μαθήτριες 31 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Ίμβρου, του Γιοχάνεσμπουργκ και της Νέας Υόρκης, καθώς και πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου.
Για τη σπουδαιότητα της ποίησης της Κικής Δημουλά και τη σημασία του συνεδρίου μιλάει στα Μακεδονικά Νέα ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. «Το Ζωγράφειο τιμά σπουδαίους ανθρώπους για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό και δικαίως ήρθε η σειρά της Κικής Δημουλά. Το μέγεθός της επέβαλε αυτό το μεγάλο συνέδριο», λέει ο κ. Σταμούλης που συνδεόταν με βαθιά φιλία με την ποιήτρια και θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου
Γιατί τώρα η Κική Δημουλά; «Γιατί και τώρα και πάντα Κική Δημουλά - Χαίρε πάντα, για να παραπέμψουμε και στην ίδια», απαντά ο κ. Σταμούλης. «Ήταν μια συνείδηση που αγγίζει την ψυχή μας, την αλήθεια μας, ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μία κορυφαία ποιήτρια. Ουσιαστικά περιγράφει το πραγματικό, βρίσκεται σε μάχη με το φαντασιακό και ίσως αυτό είναι που συγκινεί τους ανθρώπους, βρίσκουν τον εαυτό τους στους στίχους της, καθώς ζούμε σε εποχή φθοράς, θλίψης. Όμως ενώ η Κική Δημουλά αποκαλύπτει όλη αυτήν την τραγωδία της ύπαρξης, ταυτόχρονα έχει μία φλέβα κρυμμένης ελπίδας. Δεν ήταν ο τεχνικός άνθρωπος που θα καθόταν να κάνει πολλές διορθώσεις στα γραπτά της, η ποίηση ανέβλυζε από μέσα της. Έγραφε στίχους σχεδόν με τον τρόπο που μιλούσε. Επιπλέον ως προσωπικότητα ήταν ένας πολύ ζωντανός άνθρωπος μέχρι την τελευταία της στιγμή. Είχα την τιμή να συνομιλώ μαζί της για αρκετά χρόνια και έβλεπα πάντα αυτή τη φρεσκάδα ακόμη κι όταν αντιμετώπιζε δυσκολίες, προβλήματα υγείας».
Τα τελευταία χρόνια ποιήματα και μεμονωμένοι στίχοι της Κικής Δημουλά διακινούνται συνεχώς μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Αυτό ήταν και μία μεγάλη της αγωνία», παρατηρεί ο κ. Σταμούλης. «Συχνά μου έλεγε: “Για να με τιμούν τόσο πολύ οι νέοι, να παίρνουν τσιτάτα μου και να τα βάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, μήπως η ποίησή μου δεν είναι καλή”; Της έλεγα “Κική, τουναντίον η υψηλή τέχνη έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα με το λαϊκό στοιχείο κάθε τόπου”. Τα παιδιά θέλουν δυναμική αναφορά στις αγωνίες τους, ενώ και η χρήση της γλώσσας της συγκινεί πολύ τους αναγνώστες των ποιημάτων της γι αυτό και πολλοί στίχοι της έφτασαν να πάρουν τη μορφή συνθημάτων. Παρότι η ποίησή της, η δομή των ποιημάτων της, ο τρόπος που γράφει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στα βιβλία της εκπαίδευσης υπάρχει μόνο ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, το “Κονιάκ μηδέν αστέρων”. Θα μου πεις έστω κι ένα δεν είναι λίγο, αλλά δεν είναι και πολύ».
Το Νόμπελ που δεν της δόθηκε
Δύο φορές η Κική Δημουλά είχε φτάσει κοντά στη διεκδίκηση του Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Είναι πραγματικά αδικία που δεν της δόθηκε το Νόμπελ», λέει ο κ. Σταμούλης. «Είχε προχωρήσει πολύ η υποψηφιότητά της, μου είχε ζητήσει μάλιστα να γράψω συστατική επιστολή, κάτι που ήταν τεράστια τιμή για μένα. Τη δεύτερη φορά είχαν έρθει και την επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της Σουηδικής Ακαδημίας, το όνομά της έφτασε στην πεντάδα, μικρές συγκυρίες όμως δεν επέτρεψαν τελικά να πάρει το Νόμπελ.Το βραβείο αυτό θα επικύρωνε και τυπικά μία πορεία εξόχως σημαντική».
Η διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια» στην Κωνσταντινούπολη συμπίπτει και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας ποίησης, την Παρασκευή 21 Μαρτίου. Στο ερώτημα «γιατί να διαβάζουμε ποίηση σήμερα» ο κ. Σταμούλης απαντά: «Διότι η ποίηση μας επιτρέπει να νικάμε την καθημερινή μας φθορά. Δεν είναι απλά ανάγνωση ποιημάτων αλλά τρόπος σκέψης. Μας επιτρέπει να δούμε ταυτόχρονα στο εδώ και στο αλλού. Η ποίηση μας απεγκλωβίζει από το χωμάτινο, είναι η ελπίδα μας και μία προσδοκία, μία προσευχή».
Παράλληλα με τις συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη.
Το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας:https://www.livemedia.gr/dimoyla2025