Χ. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

Ασπίδα υγείας για τα νεογνά: 15 μήνες χωρίς λοιμώξεις στη ΜΕΝΝ του Παπαγεωργίου

Ακούστε το άρθρο 8'
21.03.2025 | 08:00
Ακριβώς 15 μήνες χωρίς την εμφάνιση μικροβιαιμίας, μιας σοβαρής ενδονοσοκομειακής λοίμωξης που σχετίζεται με τη χρήση κεντρικού φλεβικού καθετήρα (CLABSI) μετρά και… συνεχίζει, η Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) να απονείμει τα εύσημα στην Κλινική, σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, την Τρίτη (11/3).

435 ημέρες και… συνεχίζουν

 

«Έχουμε ήδη πάει στις 427 μέρες και τώρα "βαδίζουμε" προς τις  435 όπου δεν έχει σημειωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό μέσα στη μονάδα. Είναι κάτι το εξαιρετικό και φιλοδοξούμε να πάμε σε πολύ περισσότερες μέρες», σημειώνει αρχικά μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα» ο διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής και ΜΕΝΝ, Χρήστος Τσακαλίδης, επισημαίνοντας πως αυτό το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την ευαισθησία που τρέφει τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό για τα νοσηλευόμενα νεογνά.

Ο κ. Τσακαλίδης εξηγεί ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στην αυστηρή προσήλωση όλων των φροντιστών, ιατρών και νοσηλευτών στα πρωτόκολλα υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων. Όπως τονίζει, «ακόμη και το πώς πρέπει να τρίψεις τα δάχτυλα, πόσα δευτερόλεπτα, με πόσο τοις εκατό αλκοόλ, είναι πάρα πολύ σημαντικά και έχουν γίνει βίωμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό μέσα στη Μονάδα. Σε συνδυασμό με τις ποδιές, με την προφύλαξη, με το συνετό αριθμό των αιμοληψιών, όλα αυτά έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο να έχουμε φτάσει 427 μέρες χωρίς να έχουμε καμία τέτοια λοίμωξη».

Επιπλέον, αναφέρει τη σημασία της διαρκούς επαγρύπνησης μέσω της επιτροπής λοιμώξεων της Κλινικής: «Τηρούμε σχολαστικά και ευλαβικά όσο το δυνατόν περισσότερο όλα τα μέτρα και νομίζω ότι οι καρποί δρέπονται».

Τεράστιες οι επιπτώσεις των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νεογνά

 

Το μεγάλο επίτευγμα της Κλινικής γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να έχουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στους ασθενείς, πολλώ δε μάλλον στα νοσηλευόμενα νεογνά.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλίδης, «αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες σε όλα τα όργανα, σε όλα τα συστήματα, πολύ δε περισσότερο στον εγκέφαλο. Οι συνέπειες μπορεί να μην φανούν τις πρώτες μέρες μετά την αποδρομή -που μακάρι να υπάρχει αποδρομή- και να εμφανιστούν μετά από χρόνια. Δηλαδή το πόσο όλη αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση , όλες αυτές οι φλεγμονώδεις ουσίες έχουν επηρεάσει τον εγκέφαλο».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο διευθυντής, η μεγάλη διάρκεια νοσηλείας των πρόωρων νεογνών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Όταν έχεις παραμονή πρόωρων νεογνών για 4 και 6 μήνες μέσα στη μονάδα , αυξάνεις το χρονικό διάστημα που μπορεί να μολυνθεί με μια λοίμωξη, η οποία θα δημιουργήσει μόνο επιπλοκές για τους ασθενείς», εξηγεί.

Η σημασία της συνετής χρήσης  αντιβιοτικών

 

Ο διευθυντής της Κλινικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή χρήση των αντιβιοτικών: «Η λοίμωξη είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα, αλλά τα νεογνά είναι ύπουλα στο πώς εμφανίζουν μια λοίμωξη. Μπορεί να έχουν ένα απλό κλινικό σημάδι, το οποίο όμως να είναι σημείο λοίμωξης. Για αυτό και είμαστε συνετοί στη χορήγηση αντιβιοτικών. Αν μέσα σε 48 ώρες δεν έχουμε θετική καλλιέργεια και οι δείκτες είναι αρνητικοί, διακόπτουμε τη θεραπεία».

Παράλληλα, εφαρμόζεται ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου: «Κάνουμε τακτικές φορείες δύο φορές την εβδομάδα – κάθε Δευτέρα και Πέμπτη – με πέντε δείγματα από τον φάρυγγα και τον ορθό όλων των νοσηλευόμενων νεογνών. Έτσι, αν ένα νεογνό νοσήσει, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιο είναι το πιθανότερο παθογόνο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλίδης, η προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας, είναι συνεχής και αδιάκοπη. «Συνεχώς ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής πρέπει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να εξελίσσεται. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε».

 

 

Ευφροσύνη Καζεπίδου